Jump to content
Jacki

Wysładzanie/warzenie przy użyciu ciepłej wody z kranu.

Recommended Posts

Cześć,

 

Wczoraj sprawdziłęm temp. wody w kranie. Wynik to 65°C. Nic tylko używać jej do warzenia i wysładzania. Nie marnuje się energii na podgrzanie zimnej wody, oszczędność czasu i w ogóle. Ale... No właśnie ale: nikt do czajnika nie wlewa gorącej wody aby zagotować ją na herbatę. Zupy też chyba nikt nie robi na gorącej wodzie. I tak się zastanawiam dlaczego? Czy do ciepłej wody jest coś dodawane, że jej skład jest inny niż zimnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego skład wody ciepłej miałby być inny? Skąd ten dziwny pomysł?

 

Ciepłą wodą z kranu wysładza np. kolega fidoangel i mówi, że jest OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam do wysładzania ciepłej dodatkowo podgrzanej wody z krany. U mnie sprawa z ciepłą wodą wygląda tak, że do budynku doprowadzona jest zimna woda + "ciepło" z energetyki cieplnej. Podgrzewanie wody odbywa się przez wymiennik ciepła więc jest to dokładanie ta sama woda co zimna. Dodatkowo ten sam wymiennik ciepła podgrzewa również wodę w grzejnikach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego skład wody ciepłej miałby być inny? Skąd ten dziwny pomysł?

 

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Myślałem, że może dodaj coś na kamień - jakiś środek chemiczny.

 

Woda jest taka sama,zupy robi sie na zimnej z innego powodu

 

No to z jakich? Bo ja to zazwyczaj wrzucam składniki do minimalnej ilości wody i zalewam wrzątkiem z czajnika :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Myślałem, że może dodaj coś na kamień - jakiś środek chemiczny.

 

 

 

No to z jakich? Bo ja to zazwyczaj wrzucam składniki do minimalnej ilości wody i zalewam wrzątkiem z czajnika :)

 

Dodajesz coś do bojlera w domu?

 

Zupę zaczyna się gotować w zimnej wodzie aby wydobyć całe dobro ze składników.

 

P.S. skąd się bierze ciepła woda?

- z kranu

Skąd się bierze mleko?

- z kartonu.

 

:D :D

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciepłą wodą z kranu wysładza np. kolega fidoangel i mówi, że jest OK.

 

Od prawie 20 warek też wysładzam wodą z kranu (~50°C) i wielce sobie to chwalę. Oszczędzam czas, gaz, no i mniej miotania się wokół samego procesu. Potwierdzam: jest ok :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie można wysładzać ciepłą wodą z kranu, ale lepiej podgrzać do tych 80 st dlatego, żeby potem brzeczka miała wyższą temperaturę, co skraca czas do zagotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to i ja następnym razem tak uczynię. Dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od prawie 20 warek też wysładzam wodą z kranu (~50°C) i wielce sobie to chwalę. Oszczędzam czas, gaz, no i mniej miotania się wokół samego procesu. Potwierdzam: jest ok :okey:

A woda ciepła to za darmo jest? Też trzeba zapłacić za jej podgrzanie, czy jest ogrzewana poprzez wymiennik, czy przez gaz i taboret gazowy. Co nie zmienia faktu, że gdybym miał dostęp do ciepłej wody w mojej kotłowni to też bym jej używał do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A woda ciepła to za darmo jest? Też trzeba zapłacić za jej podgrzanie, czy jest ogrzewana poprzez wymiennik, czy przez gaz i taboret gazowy. Co nie zmienia faktu, że gdybym miał dostęp do ciepłej wody w mojej kotłowni to też bym jej używał do wysładzania.

 

"Czego oczy nie widzą - sercu nie żal" :D Ja to trochę jak dziecko jestem: jak czegoś nie widzę, to tego nie ma. Ciepła woda przecież ze ściany leci :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, a czy wysładzanie wodą o zbyt niskiej temperaturze nie spowoduje ponownej aktywacji b-amylazy?

Jeżeli tak , to cały plan zacierania się rozleci.

Ja wysładzam wodą o temperaturze 78°C, co teoretycznie ma utrzymać zacier w około 76°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli cos jest zabite to jak może się narodzić znów?

 

Na tej teorii George A. Romero zbił niezłą fortunkę :smilies:

Zoombie, zoombie, aija, e,e - tak zaś śpiewali Cranberysi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do wysładzania nie używam ale notorycznie do zacierania tak. Wlewam już o temperaturze >50°C i do 70°C dochodzi migiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

B-amylaza ginie teoretycznie dopiero po ok. 1h w temp. >65°C, były już eksperymenty z pozostawionym dłużej zacierem, enzymy rozkładały cukry do maltozy.

Problem oczywiście teoretyczny, ale takie lubimy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a w temperaturze >70 ginie po kilku minutach. A po zrobieniu mash outu to już bardzo mała szansa ze coś ostało. Dlatego przy robieniu wygrzewu problem jest bardzo teoretyczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używanie do wysładzanie wody poniżej umownych 78 stopni wpływa tylko na:

- wydajność, w cieplejszej wodzie cukry lepiej się rozpuszczają.

- łatwość filtracji, im cieplejsze złoże filtracyjne, tym mniej lepkie, mniej podatne na zatykanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a w temperaturze >70 ginie po kilku minutach. A po zrobieniu mash outu to już bardzo mała szansa ze coś ostało. Dlatego przy robieniu wygrzewu problem jest bardzo teoretyczny.

Ja w lodówce zaczynam zazwyczaj od 70°C i po godzinie samoczynnie opada do 67°C, a i tak wolałbym, żeby trochę płycej odfermentowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli podczas zacierania została uaktywniona a-amylaza to czy po wysłodzeniu, kiedy temperatura brzeczki spada do np. 50C, działa dalej czy trzeba podgrzać?

Tak i cały czas utrzymywać 75°C nawet podczas fermentacji :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.