Skocz do zawartości

Browar Kopyra, # 72, Barley Wine


skitof

Rekomendowane odpowiedzi

Niesamowity i diabelski to styl, ale od początku. Po przelaniu piwo jest gęste, likierowate, ale klarowne. Przyjemnie patrzeć, jak wolno płyn przelewa się do szklanki (to błąd, jedna butelka na czterech wystarczy, więc kieliszek lepszy, nie szklanica).

Aromat od razu rozpływa się wszędzie - to fajerwerki odczuć. Nuty owocowe zbliżone do suszonej śliwki, dojrzałych czerwonych porzeczek i suszonych moreli zderzają się pumperniklem, migdałami świeżo obranymi ze skórki i ciemnym karmelem. Jest jeszcze jednkaże coś, co skutecznie psuje czystość aromatu, to gryzący nozdrza aldehyd octowy, kwas octowy. Gdyby nie on, to byłaby pełnia szczęścia.

Pierszy łyk przywołuje dość słodkie odczucia kojarzące się z paletą aromatu. Od razu jednak daje się we znaki silny i też dość gryzący alkohol. Kiedy piwo wolno przetacza się przez podniebienie to karmelowo-owocową słodycz sukcesywnie pokonuje gorzka czekolada i niesłodki marcepan. W posmaku silna goryczka miesza się z alkoholem. Goryczka potęguje wrażenie alkoholu, alkohol potęguje wrażenie goryczki. Końcówka jest zdecydowana, choć kilkanaście sekund po przełknięciu, kiedy na podniebieniu zostaje już tylko goryczka, jest ona ściągająca, lekko taninowa i tępa. Po przełknięciu moc alkoholu solidnie rozgrzewa wnętrze.

W ustach piwo jest gęste, oblepiające, likierowate w konsystencji i po prostu ciężkie w szklanicy. Gęste, ale nagazowanie dobrze robi, nie jest wysokie, ale też nie niskie. Optymalne.

Co prawda piwo górnej fermentacji, ale bardzo przypomina mi porter bałtycki, choć oczywiście parametry nie te. Nawet pijąc ukułem nazwę Cream Baltic Porter. Ale z drugiej strony pomyślałem, że podobnie musiało smakować piwo jopejskie, powstałe w wyniku fermentacji spontanicznej, gęste i mocne.

Trzeba przyznać, że styl Barley Wine niesie w sobie niesamowite wrażenia, jest tak pojemny, że każdy może coś innego odkryć dla siebie. Nie jest to piwo sesyjne, nie jest to piwo orzeźwiające. To mieszanina sherry, porto, mocnego piwa i stosownej okazji. No i diabelsko mocne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.