Jump to content
anteks

Wysyłka drożdzy

Recommended Posts

Ciekawi nie w jaki sposób zabezpieczacie drożdże podczas wysyłki w takie mrozy/upły

Jak to robia różne sklepy piwowarskie.

 

Ja w upał wysyłam w styropianie z chłodzikami - tak mi zawsze przesyłali komórki do badań, a w mrozy nie wysyłałem, ale przypuszczam, że nic postrzegalnego jak dolać im trochę gliceryny i po sprawie.

A drożdże piwowarskie z przesyłką zamawiałem tylko z BA (bo zwykle brałem z CP z odbiorem we Wro) i przysłali mi w tekturowym pudełku i owinięte folią bąbelkową, ale fakt, że skrajnych temperatur wtedy nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a dobre i tanie pojemniki ,coś w stylu probówki ,ale z zakrętką,jest coś takiego łatwo osiągalne,np. w aptece ?

niestety :( nic takiego nie ma co by się nadawało - najczęściej są po prostu nieszczelne. Ja pakuję w buteleczki po "neutralnych" odczynnikach, albo pożywkach. A najlepiej pakować w sterylne probówki typu falcon o coś takiego:

http://pl.wikipedia....aboratoryjny%29

ale lepsze są te z czerwonym korkiem, bo można je autoklawować. Kiedyś je widziałem w cezal'u.

 

p.s.

Wyrzucam całkiem sporo buteleczek po pożywkach - jak ktoś chce to mogę mu odłożyć. Jedyny minus, to taki że akurat tych nie da się zalać wrzątkiem - więc zostaje dezynfekcja chemiczna - OXI, ClO2 itd.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wysłałem 4 skosy Wiktorowi, zobaczymy czy przeżyją podróż. Zapakowałem je z osobna w filcowe ubranko, do tego w bąbelkowej kopercie. Ale jeśli ktoś je zostawi w -25°C na noc to nic ich nie uratuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wysłałem 4 skosy Wiktorowi, zobaczymy czy przeżyją podróż. Zapakowałem je z osobna w filcowe ubranko, do tego w bąbelkowej kopercie. Ale jeśli ktoś je zostawi w -25°C na noc to nic ich nie uratuje. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

zalanie gliceryną by je uratowało, trochę by zmarzły ale by nie zamarzły :)

 

edit:

no może faktycznie zalanie skosów by średnio pomogło, agar od spodu i tak by zamarzł :(

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

zalanie gliceryną by je uratowało, trochę by zmarzły ale by nie zamarzły :)

 

edit:

no może faktycznie zalanie skosów by średnio pomogło, agar od spodu i tak by zamarzł :(

 

Jak zamarzną to spróbuje jeszcze raz jak będzie troszkę cieplej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zalanie gliceryną by je uratowało, trochę by zmarzły ale by nie zamarzły :)

 

edit:

no może faktycznie zalanie skosów by średnio pomogło, agar od spodu i tak by zamarzł :(

 

A czy gliceryna nie wpływa toksycznie na drożdże?

W sumie w postaci zamrożonej rozumiem. Ale ponoć nie powinno się zbyt długo trzymać drożdży w kontakcje z gliceryną przed i po mrożeniu, dlatego się pytam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że przede wszystkim szybkość przesyłki odgrywa dużą rolę. Jak będzie się bujać kilka dni po Polsce to nawet najlepsze zabezpieczenie nie pomoże. Do mnie z BA w poniedziałek wysłali info, że przesyłka przekazana kurierowi, a we wtorek rano już dojechała, zabezpieczenie standard, więc okaże się za kilka tyg. czy drożdżaki nie ucierpiały :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

folia bąbelkowa,z niczym inny się nie spotkałem jak na razie,zamawiam przeważnie z innymi rzeczami wiec nie wiem jak to wygląda w przypadku samych drożdży,szczególnie w tych sklepach w których nie wysyłają ich listem poleconym,raz dostałem w liście,to samo; zwykła koperta ,folia i wszystko było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O BA właśnie chodzi :/

W przyszłym tyg. ma być "cieplej" ;) więc zamów i im napisz że mają Ci wysłać tak ok. wtorku-środy, a widać że się starają szybko przesłać.Ale jak się boisz musisz poczekać do wiosny :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z szybkością dostaw nie ma problemu, bo o 16 dostaje wiadomość że paczka zabrana a następnego dnia o 10-11 już ją mam. Chodzi mi o zabezpieczenie drożdży, w sklepie nie ma żadnej informacji by w takie mrozy nie zamawiać

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chodzi mi o zabezpieczenie drożdży, w sklepie nie ma żadnej informacji by w takie mrozy nie zamawiać
Na początku tygodnia złożyłem zamówienie w CP nie zastanawiając się w jakim stanie dotrą do mnie drożdże płynne na szczęście odezwała się Marusia i zwróciła mi uwagę na pogodę. Czyli;i jednak myślą za klientów ;)

Stanęło na tym, że przesyłka poczeka w sklepie na lepsze czasy. :)

Całe szczęście, że nie potrzebowałem pilnie tego co zamówiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tak dawno (przed wielkimi mrozami) wysłałem Shooterowi dwa słoiczki z gęstwami American Ale i Irish Ale. Żałuję, że nie wybrałem przesyłki priorytetowej, ponieważ drożdże dotarły ale wyciekły przez zakrętkę. Ostatecznie Shooter otrzymał połowę zawartości słoików. Nie wiadomo w jakiej pozycji paczka była przewożona. Wybrałem jak najmniejszy karton, wypchałem go gazetą, aby słoiki nie latały luźno. Może Shooter wypowie się na temat, co z tego wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego zadałem takie pytanie? Wczoraj otrzymałem przesyłkę z BA, a w niej kostka zamrożonych drożdży. Niczym nie zabezpieczona leżała sobie na woreczkach ze słodem. Myślałem że może wysłana była z "ciepłych krajów"ale sprawdziłem Strzyżów http://www.mojapogod...0/strzyzow.html

Piździ jak w ....Możliwe że pakujący nie nosi czapeczki i coś mu przemarzło

Uważam że to bardzo mało profesjonalne podejście zwłaszcza że kilaka tysiączków w tym sklepie zostawiłem :monster:

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawa czy jest jakaś różnica przy -20 czy będzie w folii bąbelkowej czy nie jak trafi na 12 godzin na nieogrzewany magazyn albo samochód.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.