Jump to content
Afghan

Zbieranie gęstwy

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj zebrałem pierwszy raz gęstwę z Hefeweizena z drożdży WB-06, tak doświadczalnie żeby przekonać się jak to się robi. Słoik był umyty i z dezynfekowany w pirosiarczynie. Teraz w sumie nie wiem co dalej. Przeczytałem na wiki mniej więcej jak to jest ale jakoś tego do końca nie rozumiem. Także powiedzcie mi czy przemywać teraz te drożdże, jak to się dokładnie robi bo z wiki jakoś nie zrozumiałem. Ogólnie to co dalej? Warka do której bym ich użył by najwcześniej była za 3 tygodnie, a może też to trochę więcej po trwać. Powiedzcie jak wy to robicie. Czytałem trochę postów na forum o tym ale jakoś nic konkretnego nie znalazłem, a jeśli wiecie gdzie jest jakiś konkretny temat o tym to dajcie linka.

 

sdc11103v.jpg

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przechowuję w lodówce, wlewam do warki bez żadnych udziwnień( bywa że zostawiam na dnie słoika trochę śmieci)

 

Zbierasz po prostu do słoika po burzliwej, w słoiku przechowujesz i bezpośrednio z tego słoika do brzeczki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 24 godzinach albo i dłużej drożdże osiądą w słoiku, wtedy możesz piwo wylać ze słoika i dolać trochę przegotowanej, wystudzonej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Pytanie do Afghan? Jak wyszło kolejne piwo na zebranych drożdżach WB 06. Właśnie chce zrobić to samo tzn przećwiczyć zbieranie gęstwy na tańszych drożdżach, żeby potem zrobić to samo na droższych. Wrzucałeś jakąś konkretną ilość czy na tak zwane oko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Pytanie do Afghan? Jak wyszło kolejne piwo na zebranych drożdżach WB 06. Właśnie chce zrobić to samo tzn przećwiczyć zbieranie gęstwy na tańszych drożdżach, żeby potem zrobić to samo na droższych. Wrzucałeś jakąś konkretną ilość czy na tak zwane oko?

Niestety plany mi się nie ułożyły tak jak chciałem i nic z zrobienia piwa na tej gęstwie nie wyszło. Mam teraz znowu na burzliwej Hefeweizena na suchych WB 06 i teraz zbiorę i za jakieś trzy tygodnie będę na nich robił jeszcze raz Hefeweizena lub Dunkelweizena także będę mógł wtedy coś powiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa pszeniczniaków jest bardzo wrażliwa, ja bym jej tak długo nie trzymał. Chyba, że co 3-4 dni zapodasz drożdżakom świeże żarełko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa pszeniczniaków jest bardzo wrażliwa, ja bym jej tak długo nie trzymał. Chyba, że co 3-4 dni zapodasz drożdżakom świeże żarełko :)

Słyszałem o tym że pszeniczne to najkrócej można przetrzymywać. Co może im być po 3-ech tygodniach? Tracą na smakach pszenicznych? Żarełko, czyli brzeczkę, a ile jej podawać, wystarczy jak wleje do tego słoika w którym trzymam gęstwę? I ile jej wlewać? Będę robił w tą sobotę Altbier, także bym za pasteryzował trochę brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słyszałem o tym że pszeniczne to najkrócej można przetrzymywać. Co może im być po 3-ech tygodniach? Tracą na smakach pszenicznych? Żarełko, czyli brzeczkę, a ile jej podawać, wystarczy jak wleje do tego słoika w którym trzymam gęstwę? I ile jej wlewać? Będę robił w tą sobotę Altbier, także bym za pasteryzował trochę brzeczki.

Zostaw 2-3 litry brzeczki i możesz dolać do naczynia z drożdżami tak z 0,5l. Metoda nie do końca fachowa ale w miarę skuteczna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za ekspresową odpowiedż.

Ja dzisiaj wstawiam żytnie, a kolejne planuję przeniczne na tych samych drożdżach to też będę mógł coś od siebie w tym temacie dorzucić jeśli oczywiście wszystko pójdzie z planem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za ekspresową odpowiedż.

Ja dzisiaj wstawiam żytnie, a kolejne planuję przeniczne na tych samych drożdżach to też będę mógł coś od siebie w tym temacie dorzucić jeśli oczywiście wszystko pójdzie z planem.

 

Eksperci z tego forum przestrzegali mnie przed robieniem piwa w kolejności roggenbier - pszeniczne, radzili odwrócenie kolejności.Planowałem na WB06

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety już mam żytnie na fermentacji.. Wychodzi na to że teraz zbierania gęstwy nie będę robić.

A wogóle jest sens zbierać drożdże takie jak US 05 lub 04 i wykorzystać je do kolejnej warki, czy nie na sensu ryzykować smaku piwa które będzie na nich fermentowane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety już mam żytnie na fermentacji.. Wychodzi na to że teraz zbierania gęstwy nie będę robić.

A wogóle jest sens zbierać drożdże takie jak US 05 lub 04 i wykorzystać je do kolejnej warki, czy nie na sensu ryzykować smaku piwa które będzie na nich fermentowane?

 

Ja suche zbierałem i przy takim samym piwie (alt) podobnej temperaturze fermentacji (piwa warzone w odstępie dwóch miesięcy) drugie było (IMHO) lepsiejsze. :) oczywiście imho imho imho ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jaka jest różnica miedzy gęstwą po płynnych ,a suchych-żadna,tu i tu możesz mieć wpadkę z infekcją.

Gęstwa pewnie ta sama ale cena drożdży inna dlatego chce na tańszych spróbować. Następne 2 warki zrobię takie same i sprawdze

Share this post


Link to post
Share on other sites

ponoć płynne są czystsze od suchych.

Nie wiem skąd bierzesz takie informacje. Niektóre drożdże są po prostu bardziej wytrzymałe i dadzą sie wysuszyć a inne nie. Np. US-05 i Nottingham możesz kupić zarówno w formie płynnej jak i suchej, to są te same drożdże.

 

W domowych warunkach drożdże będą się nieco zmieniać i mutować po każdej warce. Np. gdy weźmiesz US-05 i zrobisz na nich 10 warek lekkiej pszenicy, te drożdże będą nieco inne niż gdybyś zrobił na nich np. 10 warek IPA z wysokim * Plato. W taki sposób mutacji podobno powstały "American Ale II" i "American Ale III", a także American Wheat, który powstał z drożdży Kolsch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a gdzieś przeczytałem (pewnie tu ,albo na browarbiz),napisałem ponoć,bo w forumowe teorie trzeba brać przez pół.

ile to było o tym ,że suche są już na starcie zanieczyszczone ,a płynne jakoby w 100 % czystymi kulturami..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Przyszedł dzień zadania gęstwy. Właśnie chmieli mi się piwko i za nie długo będe zadawał drożdże. Teraz podpowiedzcie mi jak to zadać. Odmierzać gęstwę do jakiegoś pojemnika z miarką czy tak po prostu łyżką? Z kalkulatora wychodzi mi 170 ml gęstwy na 25 l piwa o 12o Blg. Nie rozumiem do czego w kalkulatorze http://www.mrmalty.com/calc/calc.html jest "Yeast Concentration" i "Non-Yeast Percentage" Możecie powiedzieć czy dobrze wyliczyłem ilość gęstwy. AAAA i gęstwa ma 3 tygodnie. Proszę o szybką odpowiedź bo za jakieś dwie godziny gęstwa będzie mi już potrzebna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy i koleżanki, potrzebuję wskazówek dot. gęstwy. Nie mam w zapasie żadnych suchych drożdży a chciałem w wekend kolejną warkę zrobić, wczoraj skończyłem burzliwą i przelałem piwo na "cichą", starałem się wszystko psikać i maczać w piro tak żeby nic nie zatruć.

W związku z tym że miałem zamiary wykorzystać drożdże do kolejnych warek mam kilka wątpliwości czy gęstwę dobrze zebrałem, oczywiście wiki przeanalizowałem, w praktyce... wiadomo, bywa różnie dlatego mile widziane by były rady i opinie

Wczoraj przygotowałem(wyparzyłem) sobie jeden duży słój(4,5l) i dwa litrowe, przy zlewaniu piwa zostawiłem nad osadem trochę i starałem się delikatnie zamieszać, jak otworzyłem fermentator okazało się że osad jest dość mocno zbity. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale dolałem wody destylowanej i mieszałem fermentatorem aż do wymieszania osadu. Po zmieszaniu zlałem wszystko do dużego słoja. Po wstępnym ustaniu widać było jak ciemny syf opadł na dno, na środku była jaśniejsza "masa" a wodniste stało na górze. Jako że słój jest dość duży i nie mieści się w lodówce a nie chciałem aby za długo stały drożdże w temp. pokojowej to zlałem górne warstwy do dwóch litrowych słoików i wstawiłem je do lodówki, to co zostało w dużym słoju zostawiłem szczelnie zakryte do rana, nad ranem wszystko się ułożyło do końca i w dużym słoju zostało już niewiele jasnej warstwy.

 

Dalszy plan jest taki aby uwarzyć kolejną warkę, odlać z niej z litr przed chmieleniem, następnie:

- wyciągnąć słoiki z lodówki (tam także jeszcze się warstwy wytworzyły)

- zlać z tych słoików wodnistą warstwę

- wyparzyć ponownie duży słój, wlać odlaną i schłodzoną wcześniej brzeczkę

- jasną warstwę z obydwu słoików wlać do brzeczki i zamieszać(słoikiem)

- jak zacznie "pykać" i nie będzie podejrzanie pachnieć to wlać do brzeczki "głównej"

 

Mile widziane wskazówki, mimo wielu opracowań dostępnych "tu i tam" pierwszy raz nie jest łatwy :roll:

 

PS. czy po cichej warto zbierać drożdże?

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po cichej jest mało drożdży. Weź poprostu w dniu warzenia jeden z tych litrowych słoików, otwórz, powąchaj, nalej sobie trochę tej wody (kieliszek ;) ) i spróbuj, jak wszystko ok to w trakcie wysładzania zlej całą tą wodę, nalej trochę wystudzonych wysłodzin, żeby je troche rozruszać i zadaj do brzeczki, jak już będzie gotowa. Możesz też ewentualnie pominąć wcześniejsze dodawanie brzeczki - zlać wodę znad drożdży i do fermentatora.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.