Jump to content
Faszysta Rasista Homofob

Wysładzanie w 90 C

Recommended Posts

Pod koniec zacierania, przed samym wysładzaniem musiałem na chwilę gdzieś wyjechać, miało mi to zająć 10 minut, więc ustawiłem podgrzewanie do 78C, ale po drodze był wypadek i zanim wróciłem, temperatura osiągnęła 96 C. Dolałem trochę zimnej wody, ale i tak zostało 90 C.

Czy mam się spodziewać jakichś negatywnych skutków? Gdzieś coś o tym czytałem, że nie należy przekraczać 80 C, ale już nie pamiętam o co chodziło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pewnie teoretycznie tak,ale praktycznie nie ;) ,przy dekokcji nie ma negatywnych skutków,to dlaczego miałyby się pojawić.

Ale dekokci się część, a nie całość. Gdyby nie miało znaczenia to podgrzewało i wysładzało sie wrzątkiem

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Myślę że nie masz się czym martwić. Chyb że taniny i skrobia nie dają ci spać po nocach. w browarze w Cieszynie używa się do wysładzania wody o tem. (jak określił pan technolog) nieco wyższej niż 80°C.

U mnie temperatura zacieru podczas układania złoża przez 15' spada do 72-75°C, gdy spuszczę szybko całą brzeczkę i wleję wodę o tem. 78°C, tem. ustala się na 70°C. Przypuszczam że u ciebie także woda która dociera do młóta ma sporo niższa tem. niż owe 90°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzałem kiedyś testowo wrzątkiem, monitorując teperaturę młóta, nie przekroczyła 80°C. Nic złego się nie stało. Dobrego też nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysładzałem kiedyś testowo wrzątkiem, monitorując teperaturę młóta, nie przekroczyła 80°C. Nic złego się nie stało. Dobrego też nie.

Ale jest różnica między 80°C a 96°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć .

 

Ale jest różnica między 80°C a 96°C

 

Coder napisał - wysładzałem wrzątkiem ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja po wysładzaniu gorącą wodą miałem piwa o niezbyt przyjemnej garbnikowej goryczce i nie jest to tylko moja opinia... Ale to było dawno i więcej tych grzechów nie popełniam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Ale temp młóta nie przekroczyła 80°C

N o tak, dopiero teraz przeczyłem ze zrozumieniem post Jake i jemu zacier się przegrzał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod koniec zacierania, przed samym wysładzaniem musiałem na chwilę gdzieś wyjechać, miało mi to zająć 10 minut, więc ustawiłem podgrzewanie do 78C, ale po drodze był wypadek i zanim wróciłem, temperatura osiągnęła 96 C. Dolałem trochę zimnej wody, ale i tak zostało 90 C.

Czy mam się spodziewać jakichś negatywnych skutków? Gdzieś coś o tym czytałem, że nie należy przekraczać 80 C, ale już nie pamiętam o co chodziło.

 

Tak z ciekawości, nie prościej było z tego garnka wylać np. 1 l gorącej wody i zastąpić go zimną by temp. spadła niż się stresować ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak z ciekawości, nie prościej było z tego garnka wylać np. 1 l gorącej wody i zastąpić go zimną by temp. spadła niż się stresować ? :)

 

Tak tylko że jemu nie woda do wysładzania osiągnęła temp. 96 °C . Tylko zacier przed wysładzaniem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko że jemu nie woda do wysładzania osiągnęła temp. 96 °C . Tylko zacier przed wysładzaniem. :)

 

Mój błąd...wybacz. Poddam się samobiczowaniu zaraz po powrocie z pracy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poddam się samobiczowaniu zaraz po powrocie z pracy ;)

 

No bez przesady ;) (Chyba że ktoś to lubi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wysładzam w kadzi zaciernej izolowane termicznie. Często woda do wysładzania ma 85-90 stopni a mimo to we wnętrzu młuta temperatura nie przekracza 75 stopni. Wysładzam za pomocą deszczowni, zwykle okresowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.