Jump to content
andy

Ewolucja smakowa lagerów

Recommended Posts

W tym sezonie (Październik 2011-teraz) uwarzyłem 21 warek, 9 górnej fermentacji 12 dolnej. W przypadku piw górnej fermentacji mam sytuację klarowną po zabutelkowaniu czekam miesiąc i jest ok, dłuższe leżakowanie wychodzi tylko na plus.

Inaczej sprawa wygląda u mnie z lagerami. Schemat fermentacji mam zawsze ten sam 2 tygodnie burzliwej i 2 cichej (cicha nawet w temp ok 0 stopni). Po butelkowaniu 4-6 dni w temp. pokojowej później znowu na balkon (do niedawna temp w Szczecinie na to pozwalała) na 3 tygodnie. Po tych 3 tygodniach na balkonie pierwsze testy piwa były pozytywne. Później piwo wędrowało do piwnicy ok 15 stopni. Kolejne testy po ok 6 tygodniach - w niektórych warkach (pils, monachijskie jasne, marcowe) pojawiły się dziwne nuty jakby rozpuszczalnik plastik. Co ciekawe przy kolejnym teście po kolejnych 2 tygodniach piwo jest znowu dobre, pogorszenie zauważyłem natomiast w warce z Marcowym II (plastik lakier ogólnie nie ciekawy zapach), Generalnie wygląda to jak na razie dziwnie. Przez pierwszy miesiąc piwo jest dobre potem przechodzi okres kilku tygodni kiedy jest "śmierdzące" potem znowu jest ok.

Teraz pytanie czy obserwujecie w swoich lagerach coś podobnego, czy raczej winy szukać w niedomytych butelkach lub moim kompletnym braku smaku i węchu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od kilku lat robię tylko dolniaki, i podobnego problemu u siebie nie zauważyłem.

Jeśli masz brak smaku i węchu to daj komuś spróbować bez sugerownia czegokolwiek - niech się wypowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak też zrobiłem ale nie testowaliśmy piwa w tym samym czasie i z tąd wzięły się te rozbieżności. Przetestuję jeszcze dzisiaj ze 2 warki. Generalnie jak ten dziwny zapach pozanika to nie ma tematu zobaczymy...

Tak się teraz zastanwiam czy nie miało negatywnego wpływu to, że piwo leżakowało 3 tygodnie w okolicach 0 stopni a potem przeniosłem do ok 14.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 warki przetestowane brak ewidentnych nieprzyjemnych aromatów. Pojawiło sie za to zmętnienie na zimno :/ . Jak piwo stało po rozlewie w zimnym to cały czas było idealnie klarowne. Po przeniesieniu do piwnicy do wyższej temperatury było klarowne, ale jak juz wrzuciłem do lodówki ( 3-4 stopnie) na 24h to już krystaliczne nie jest :/ .

Share this post


Link to post
Share on other sites

trzeba w miarę szybko schłodzić i wypić. Chociaż to tez tak nie działa mi z kega normalnie leci klarowne po schładzarce mętne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba zostawię te dolniaki w spokoju na 3-4 miesiące i wrócę do testów jak wyleżakuje tyle co trzeba....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie:

1. Pierwsze otwarcie lagera powinno nastąpić po 2 tyg od zabutelkowania - wyłącznie celem sprawdzenia nagazowania.

2. Drugie otwarcie po ok 1 miesiącu - celem sprawdzenia dokąd zmierza jego smak.

3.Trzecie otwarcie po 2 miesiącach celem sprawdzenia czy jest pijalne (w 100 % przypadków wychodzi że tak).

4. Po 3 miesiącach można zapraszać kumpli tłumacząc jednocześnie że to piwko jest jeszcze za młode.

 

Powyższe nie dotyczy koźlaków - zaczynają się układać się po pół roku od butelkowania.

Co do porterów nie wiem - nie robiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak piwo smakuje przed butelkowaniem?

 

Na każdym etapie sprawdzam jego smak.

Po wysładzaniu

Po chmieleniu

Po fermentacji burzliwej gdy zlewam na cichą

Po fermentacji cichej gdy przelewam do butelek

 

 

U mnie lager się ok. miesiąc gazuje. Jednak sprawdzam nagazowanie co kilka dni. 4 dni od zabutelkowania potem 10, 18, 25, ostatecznie 30. Gdy jest już wystarczająco nagazowany zostaje bardzo szybko wypity.

 

Ogólnie to:

burzliwą robię w ok. 20 dni przy 10°C

cichą robię w 30 dni przy 2-4°C

potem miesiąc gazowanie w butelkach w temperaturze pokojowej

 

Czy ten posmak występuje tylko po zabutelkowaniu czy też wcześniej?

Czym dezynfekujesz butelki? Może pozostały jakieś śladowe ilości tego środka w butelkach.

Albo za krótka fermentacja cicha. Przelewasz do innego fermentora na cichą czy tylko obniżasz temperaturę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten posmak miałem po zabutelkowaniu (jakieś 6 tyg. w butelkach) ostatnio testowałem to piwo po ok 3 miesiącach w butelkach i jest już ok. Wnioskuję z tego że trzeba dać czas lagerom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wszystkie Lagery degustuje po tylu tygodniach ile mialo Blg. na poczatku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.