Skocz do zawartości

Zrobiłem dziwne piwo...


H.M.

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie.

Zrobiłem piwo:

 

3 kg - Pszeniczny

1.5 kg - Pilzneński

0.4 kg Cara-Pils

1.7 kg Coopers Heritage Lager ,

 

zacieranie:

słody do 59C

55 - 10 min.

55 --> 67

67 - 70 min.

62 --> 78

78 - 10 min.

 

gotowanie - 45 minut z kilkoma granulkami Lubelskiego

15 gram Lubelskiego na studzenie.

 

Coopersa dałem, bo mi sie ta puszka poniewierała po domu i postanowiłem do czegoś ją wykorzystać.

 

Piwo ma 14.5 Blg.

 

Zabrałem się za kosztowanie i... Piwo jest bardzo smaczne, lekkie jak na taką gęstość, ożywcze, trochę słodkawe, trochę kwaskowe - jak na sporo pszenicy przystało. No i niby jest OK, ale w piwie czuć maliny - i w zapachu i w smaku ewidentne maliny, jak bym dolał trochę soku malinowego.

Nawet to dobre - Ale co te maliny u licha oznaczają i skąd się to wzięło... i na co bym miał ew. zwrócić uwagę, gdybym chciał to powtórzyć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spotykałem aromaty owoców pestkowych (truskawki, poziomki) w piwach poprawnie fermentowanych. Nawet tak, że jedna butelka była ok, a kolejna pita w innym czasie (miesiąc później?) już miała te aromaty, więc również i niekoniecznie z fermentacji one mogą być.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

S-O4

Fermentacja burzliwa w temp 16-18C

 

I przy przelewaniu na cichą, i przy butelkowaniu tych malin nie było.

 

No to mnie zaskoczyłeś. Te drożdże mają opinię neutralnych. Do tego temperatura fermentacji w dolnym zakresie.

Może pomyliłeś ekstrakt z syropem malinowym? ;)

A tak na poważnie, to niezła ciekawostka tobie się trafiła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może stresem dla drożdży był wysoki udział cukrów? Zniechęciłeś mnie do następnego piwa - a raczej będę musiał zmodyfikować trochę założenia, bo miało być celowane w 14 - 15°Blg właśnie na tych drożdżach i w tej temperaturze :) No i zasyp też podobny planuję + karmelową pszenicę zamiast puchy :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grybów nie robi piw górnej fermentacji.

 

Zresztą oni za dużo zapału wkładają w wymyślanie nowych smaków, zamiast dopracować już istniejące.... i wyczyścić kadzie.

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dziwne piwo...

Z receptury to wygląda na typowe "American Wheat Ale". Ja bym chyba dał trochę mniej CaraPils, może ok. 200g. Owocowość tego piwa pochodzi ze slodu pszenicznego z drożdżami Ale, a słodkowość z pszenicznego+CaraPils.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo to miało być coś w tym stylu. Wyszło 14.5 Blg bo zaskoczyła mnie wydajność, a już nie miałem miejsca, żeby rozcieńczyć.

 

No ale ciągle jakby nie o tym... często w piwie robią się takie maliny? skąd to się bierze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.