Jump to content
H.M.

Zrobiłem dziwne piwo...

Recommended Posts

Słuchajcie.

Zrobiłem piwo:

 

3 kg - Pszeniczny

1.5 kg - Pilzneński

0.4 kg Cara-Pils

1.7 kg Coopers Heritage Lager ,

 

zacieranie:

słody do 59C

55 - 10 min.

55 --> 67

67 - 70 min.

62 --> 78

78 - 10 min.

 

gotowanie - 45 minut z kilkoma granulkami Lubelskiego

15 gram Lubelskiego na studzenie.

 

Coopersa dałem, bo mi sie ta puszka poniewierała po domu i postanowiłem do czegoś ją wykorzystać.

 

Piwo ma 14.5 Blg.

 

Zabrałem się za kosztowanie i... Piwo jest bardzo smaczne, lekkie jak na taką gęstość, ożywcze, trochę słodkawe, trochę kwaskowe - jak na sporo pszenicy przystało. No i niby jest OK, ale w piwie czuć maliny - i w zapachu i w smaku ewidentne maliny, jak bym dolał trochę soku malinowego.

Nawet to dobre - Ale co te maliny u licha oznaczają i skąd się to wzięło... i na co bym miał ew. zwrócić uwagę, gdybym chciał to powtórzyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakiej temperaturze fermentowałeś i jakie drożdże dałeś?

Generalnie aromaty estrowe powstają w efekcie zbyt wysokiej temperatury fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spotykałem aromaty owoców pestkowych (truskawki, poziomki) w piwach poprawnie fermentowanych. Nawet tak, że jedna butelka była ok, a kolejna pita w innym czasie (miesiąc później?) już miała te aromaty, więc również i niekoniecznie z fermentacji one mogą być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-O4

Fermentacja burzliwa w temp 16-18C

 

I przy przelewaniu na cichą, i przy butelkowaniu tych malin nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-O4

Fermentacja burzliwa w temp 16-18C

 

I przy przelewaniu na cichą, i przy butelkowaniu tych malin nie było.

 

No to mnie zaskoczyłeś. Te drożdże mają opinię neutralnych. Do tego temperatura fermentacji w dolnym zakresie.

Może pomyliłeś ekstrakt z syropem malinowym? ;)

A tak na poważnie, to niezła ciekawostka tobie się trafiła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może stresem dla drożdży był wysoki udział cukrów? Zniechęciłeś mnie do następnego piwa - a raczej będę musiał zmodyfikować trochę założenia, bo miało być celowane w 14 - 15°Blg właśnie na tych drożdżach i w tej temperaturze :) No i zasyp też podobny planuję + karmelową pszenicę zamiast puchy :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swiaderny - spokojnie... to piwo wyszło dobre. Te maliny nawet fajnie się komponują. Wątpię, żeby mi drugi raz takie wyszło...

 

A na S-O4 robiłem mocniejsze i było OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Załatw patent i zacznij produkcję,Grybów szuka nowego smaku na poszerzenie oferty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grybów nie robi piw górnej fermentacji.

 

Zresztą oni za dużo zapału wkładają w wymyślanie nowych smaków, zamiast dopracować już istniejące.... i wyczyścić kadzie.

Edited by H.M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem dziwne piwo...

Z receptury to wygląda na typowe "American Wheat Ale". Ja bym chyba dał trochę mniej CaraPils, może ok. 200g. Owocowość tego piwa pochodzi ze slodu pszenicznego z drożdżami Ale, a słodkowość z pszenicznego+CaraPils.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo to miało być coś w tym stylu. Wyszło 14.5 Blg bo zaskoczyła mnie wydajność, a już nie miałem miejsca, żeby rozcieńczyć.

 

No ale ciągle jakby nie o tym... często w piwie robią się takie maliny? skąd to się bierze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wojtek, ty to masz szczęście! niektórzy by chcieli uzyskać takie efekty jak ty. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale ja bym chciał nad tymi efektami panować ;)

 

btw. przyniosę Ci zestaw do degustacji w najbliższym czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i po dwóch miesiącach maliny prawie zanikły... za to pojawiły się jakieś odległe echa goździkowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.