Jump to content
kosimazaki

Wężyk do dekantacji piwa

Recommended Posts

Witam, mam szybkie pytanie. Do dekantacji piwa z fermentacji burzliwej na cichą używam wężyka, który został mi jeszcze z czasów, kiedy robiłem domowe wina. Sprawdza się całkiem dobrze.

 

http://image.ceneo.pl/data/products/13431789/f-biowin-wezyk-do-sciagania-wina.jpg

 

Problem pojawił się kiedy podczas pierwszego zacierania chciałem użyć go do filtracji i wysładzania. Kiedy wężyk złapał trochę temperatury od gorącej brzeczki, zaczął po prostu śmierdzieć gumą/plastikiem. Przestraszyłem się, że zapach może przeniknąć do piwa i poradziłem sobie jakoś bez niego.

 

Pytanie, czy są wężyki, które w kontakcie z wrzącą brzeczką nie wydzielają niechcianych "aromatów"? Z jakiego materiału takie wężyki są zrobione? (ten do wina jest igielitowy).

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pytanie, czy są wężyki, które w kontakcie z wrzącą brzeczką nie wydzielają niechcianych "aromatów"? Z jakiego materiału takie wężyki są zrobione? (ten do wina jest igielitowy).

 

Pozdr

 

To są wężyki silikonowe do kontaktu ze spożywką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura nie robi na nich wrażenia?

 

Jedynie kontakt bezpośredni z żywym ogniem ;)

Przy dłuższym używaniu kontakcie z wodą, wrzątkiem przy dezynfekcji silikon może jedynie z przezroczystego zrobić się mlecznobiały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy dłuższym używaniu kontakcie z wodą, wrzątkiem przy dezynfekcji silikon może jedynie z przezroczystego zrobić się mlecznobiały.

Mam wężyki silikonowe, ale nie zauważyłem takiego efektu. To chyba właśnie igielitowe wężyki mętnieją po potraktowaniu wrzątkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój wężyk po 1,5 roku jest lekko mleczny (ale dalej jest przeźroczysty) a to dlatego , że musiałem go w oxy namoczyć, bo coś w środku chciało rosnąć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wężyki silikonowe, ale nie zauważyłem takiego efektu. To chyba właśnie igielitowe wężyki mętnieją po potraktowaniu wrzątkiem.

Stasiek być może to zależy ile silikonu jest w wężu silikonowym. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Muszę w takim razie zaopatrzyć się w wężyk silikonowy. Pytanie jeszcze, w jakiego typu sklepach szukać takiego wężyka dopuszczonego do kontaktu z żywnością? Supermarkety budowlane chyba raczej odpadają?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi ten wężyk silikonowy załatwiła kąpiel w słabym roztworze Domestosu - charakterystycznego zapachu już się nie byłem w stanie z niego pozbyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężyk siliconowy na metry do spożywki kupowałem ostatnio w BricoMarche

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super! cjhouse, mam pytanie dotyczące średnicy wewnętrznej tego wężyka. Czy wchodzi na standardową końcówkę kranika do fermentora? Nie mam tego teraz jak zmierzyć niestety, a już bym zamówił :)

 

Pasuje jak ulał,ja kupiłem go 2metry,igielitowy mi sie pod wpływem ciepła złamał,znaczy kurna nie cieknie nic z niego,ale widać złamanie,a silikon to silikon,zwiniesz go jak tylko chcesz,a dezynfekcja,to gotuje w garnku wode i po prostu go tam wkładam na pare minut,a na koniec zasysam jeszcze wrzątek do niego.I to jak dla mnie wystarcza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.