Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

strzykawka do piany

Recommended Posts

sugerując się treścią z bloga http://thebeervault.blogspot.com o pianie Guinness`a dzisiaj przetestowałem patent z wstrzykiwaniem powietrza do piwa w celu polepszenia wyglądu piany,no i to działa,może nie jest tak trwała,ale na pewno wygląda całkiem podobnie.

trzeba mieć strzykawkę jakieś 20 ml, igłę (bez niej można się pochlapać) piwo raczej mało nagazowane,przy dużym na bank wykipi ,nabieramy do niej 1/5 piwa,reszta powietrza,umieszczamy z powrotem w piwie i nie gwałtownie wstrzykujemy,efekt zaskakująco fajny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem o tym parę dni temu, nawet strzykawę sobie odpowiednią kupiłem. Jedyny problem, że nie mam odpowiedniego piwa do tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takiej piany nie uzyskasz, anteks :P Beton. Właśnie wypróbowałem, ot tak, z ciekawości. Przezornie nalałem połowę kufla /stout/ i ciach strzykawą trochę piwa i luftu. Wykipiało :lol: ale piana beton, jak po szamponie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem o tym parę dni temu, nawet strzykawę sobie odpowiednią kupiłem. Jedyny problem, że nie mam odpowiedniego piwa do tego.

da rade też z mocniej zagazowanym,tylko bardzo ostrożnie trzeba,no i lepiej w zlewie pierwsze próby ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie to można w ten sposób tą wadę /brak piany/ w każdym piwie wyeliminować, nie tylko w stoucie. :) Tylko że to półśrodek moim zdaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...ale szalenie efektowny :okey:

 

Wiem, wiem i rozumiem bo też kiedyś na to zachorowałem, dlatego od dwóch lat do stoutów podłączam butle z azotem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no,tylko będzie równa i bardziej zbita,tu piana tworzy się od dołu i nie powstaną takie zakrętasy i wybrzuszenia.

tak,a piane miałem przy przegazowanych piwach,ale dosyć szybko padała.

 

Czy da się tak "uleczyć" niedogazowane?

to głównie służy do "niedogazowanych" piw,tylko podczas tego zabiegu jeszcze się odgazuje ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, wiem i rozumiem bo też kiedyś na to zachorowałem, dlatego od dwóch lat do stoutów podłączam butle z azotem. :)

 

Tak przy okazji - chciałem uściślić na 100%: używasz azotu (N2), czy podtlenku azotu (N2O) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak przy okazji - chciałem uściślić na 100%: używasz azotu (N2), czy podtlenku azotu (N2O) ?

Dokładnie to mieszanka 20% co2 +80% N2

Share this post


Link to post
Share on other sites

To to samo co stuknąć dnem jednej butelki o krawędź szyjki butelki pierwszej.

 

Pod wpływem drgań uwalniane jest większość CO2 nagromadzonego w piwie. Stąd piana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.