Jump to content
korek

Chmiel

Recommended Posts

Witam wszystkich

Ku mojemu zaskoczeniu w paczce ze sklepu browarniczego znalazlem kilka worków chmielu Challanger (syszki, 100 g każdy). Najwyrazniej wrzucili go tam przez pomyłkę.. Chciałbm go jakoś wykorzystać.. Nie zamierzam na razie warzyć nic z ekstraktów słodowych, ponieważ nie mam odpowiednio dużego garnka (zakup w planach), a oprócz tego mam kilka brewkitów do zrobienia. Pewnie mógłbym tymi szyszkami dochmielić pilsner'a (Muntons), któego planuję zrobić jakonastępnego (lubie chmielowy aromat). Teraz pytanie: jak to zrobić, żeby wyszło to najlepiej ;)?? Myślałęm o tym, żeby gotować go w wodzie przez ok 20 min. a następnie dodać do warki przed zasypem drożdży.. Co na to piwowarska brać??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich

Ku mojemu zaskoczeniu w paczce ze sklepu browarniczego znalazlem kilka worków chmielu Challanger (syszki, 100 g każdy). Najwyrazniej wrzucili go tam przez pomyłkę.. Chciałbm go jakoś wykorzystać.. Nie zamierzam na razie warzyć nic z ekstraktów słodowych, ponieważ nie mam odpowiednio dużego garnka (zakup w planach), a oprócz tego mam kilka brewkitów do zrobienia. Pewnie mógłbym tymi szyszkami dochmielić pilsner'a (Muntons), któego planuję zrobić jakonastępnego (lubie chmielowy aromat). Teraz pytanie: jak to zrobić, żeby wyszło to najlepiej ;)?? Myślałęm o tym, żeby gotować go w wodzie przez ok 20 min. a następnie dodać do warki przed zasypem drożdży.. Co na to piwowarska brać??

Chmiel nie jest twoj, powinienes go zwrocic do sklepu. Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam go odesłać??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. w sumie to sobie pomyślałem, że skoro go już tam wrzucili, to może chcieli się go pozbyć, albo wypełnić nim pudełko.. idealnie wypełniało lukę w paczce...

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dobrym tonie było by zapytać w sklepie, a ręczę że jeśli to nie bonus to ostaniesz bonus na następne zakupy. Uczciwość popłaca!

Share this post


Link to post
Share on other sites

no mi to ewientnie wygląda na ekstrasa.. zawsze mi cos dorzucali.. ostatnio mi na przyklad dodali areometr..

 

Poza tym już po złożeniu zamówienia kupowałem jeszcze kilka drobnostek z tego samego sklepu przez ebay, placiłem za poczte za każdą rzecz osobno, a i tak przyszło wszystko w jednej paczce.. więc może to rekompensata za opłaty pocztowe?? no nie wiem, ja to traktowałem, jako coś ekstra dla stałego klienta..

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

no mi to ewientnie wygląda na ekstrasa.. zawsze mi cos dorzucali.. ostatnio mi na przyklad dodali areometr..

 

Poza tym już po złożeniu zamówienia kupowałem jeszcze kilka drobnostek z tego samego sklepu przez ebay, placiłem za poczte za każdą rzecz osobno, a i tak przyszło wszystko w jednej paczce.. więc może to rekompensata za opłaty pocztowe?? no nie wiem, ja to traktowałem, jako coś ekstra dla stałego klienta..

'Kilka worków' :) Tak jak Koledzy piszą, ja bym się upewnił mejlowo..

Chmiel, jeżeli dobrze zapakowany i trzymany w niższej temp. niż pokojowa, może poleżeć i poczekać na lepsze czasy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no mi to ewientnie wygląda na ekstrasa.. zawsze mi cos dorzucali.. ostatnio mi na przyklad dodali areometr..

 

Poza tym już po złożeniu zamówienia kupowałem jeszcze kilka drobnostek z tego samego sklepu przez ebay, placiłem za poczte za każdą rzecz osobno, a i tak przyszło wszystko w jednej paczce.. więc może to rekompensata za opłaty pocztowe?? no nie wiem, ja to traktowałem, jako coś ekstra dla stałego klienta..

Może nie doczytałeś w treści aukcji, że są gratisy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale może zamiast się rozwodzić nad pochodzeniem tego chmielu coś by ktoś doradził? :P

Pewnie mógłbym tymi szyszkami dochmielić pilsner'a (Muntons), któego planuję zrobić jakonastępnego (lubie chmielowy aromat). Teraz pytanie: jak to zrobić, żeby wyszło to najlepiej ;)?? Myślałęm o tym, żeby gotować go w wodzie przez ok 20 min. a następnie dodać do warki przed zasypem drożdży..

Ale chcesz zwiększyć aromat chmielowy czy goryczkę? Dla goryczki 20 minut gotowania to może być trochę za mało. A dla aromatu wystarczyłoby 5 minut. Albo i nawet wrzucić do garnka już po wyłączeniu grzania i zostawić na chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.