Jump to content
Sign in to follow this  
BrewDogFan

AIPA fermentacja

Recommended Posts

Witam,

18.01 uwarzyłem AIPA dodając drożdze Wyeast 1056 American Ale , po 7 dniach piana opadła lecz na powierzchni została mała jej warstwa grubości 2-3 mm. Blg z 16 zeszło do 4. Proszę o pomoc bo nie wiem czy pozostawić piwo na burzliwej do całkowitego opadnięcia piany czy tez juz mogę przelać na cichą. Z góry dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym przelał. Na cichą powinny trafiać piwa, które jeszcze mają coś do przefermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektóre drożdże nawet po zakończonej fermentacji zostawiają taką skorupkę drożdżową. U mnie ostatnio abbeyII tak miały. Przelałbym to na cichą sypnął chmielu na aromat i po ok tygodniu zabutelkował

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak , mam właśnie zamiar chmielić na zimno . Juz mieszanka chmieli jest gotwa lecz dodam dopiero na jakieś 10 dni przed butelkowaniem .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Simcoe możesz sobie odpuścić na cichej,praktycznie żadnego efektu.

columbus też testowałem,nie powala jakoś specjalnie zapachem,ale właśnie robię ale chmielone tylko nim;jakoś taki pikantny jest,a to mi się akurat podobało.

daje 25- 30 g ,przy 50 g nie czułem różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Jak się zachowują 1056 American Ale podczas fermentacji? Mają dużą czapę piany? Zamierzam fermentować raczej w dolnym zakresie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czapa piany była dość spora nie pamiętam dokładnie ile litrów piany było widać w fermentatorze ale coś kolo 5 l napewno . Tak jak pisałem wyżej fermentacja bez żadnych zastrzeżeń , po 7 dniach została tylko delikatna piana . Piwko wyszło super :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Jak się zachowują 1056 AmericanAle podczas fermentacji? Mają dużą czapę piany? Zamierzam fermentować raczej w dolnym zakresie.

 

Uwarzyłem 6 warek w tym sezonie na nich, między innymi AIPA i jestem zadowolony z efektów. Piana faktycznie duża, głęboko odfermentowują, nawet piąte piwio na nich o 21 blg fermentowane w 18 C wyłaziło z butli a było ze 4 litry przestrzeni. Zostaw im co najmniej 5-7 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robił ktoś starter z nich? Lub jaki wydzielają zapach podczas fermentacji? Dostałem od BA częściowo aktywowaną paczkę. Bo upchali aktywatora do pudelka 7x7cm i musiała częściowo saszetka pęknąć. Próbowałem je aktywować do końca i przy rozbiciu pękło opakowanie troszkę wyciekło na zewnątrz.

Zrobiłem starter który włożyłem do lodówki do ~2°C, drożdże uparte bestie jak żadne pomimo temperatury dalej pracują, tyle że wydzielają nie przyjemny zapach, siarkowodór jak drożdże lagerowe i się zastanawiam czy mi się nie zakaziły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.