Jump to content
ster

Kożlak- słaba fermentacja, a może normalna?

Recommended Posts

Mój koźlaczek po dwóch tygodniach z 16* zszedł do 7°Blg. Temperatura fermentacji 9°C. Drożdże Bavarian 2206 gęstwa 0,3l. Wydawało mi się, że powinien zejść niżej. Może mu za zimno? :beer: :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK tak zrobię.Myślę, że jeszcze tydzień na burzliwej można potrzymać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski jak długo trzymać w temp. 13-15°C. U mnie jest akurat 14 w jednym pomieszczeniu. Dzięki za odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przenieś do 13-15°C może jeszcze zejdzie, a przy okazji pozbędziesz się części diacetylu.

 

Tak zrobię. Nie ma co się martwić do przodu.Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pięciu dniach Blg spadło do 4 i wareczka została przelana na cichą.Dzięki Jejski. :beer: :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi po miesiącu z 20 Blg zeszło do 7.

Temperatura od 7 do 10 st C, drożdże Bavariany.

Jeszcze z tydzień czy dwa i może spadnie na cichej do 6 Blg.

W smaku jak zwykle trochę słodkawe i zalatuje alkoholem, ale spoko, do jesieni dojdzie do ładu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.