Jump to content
pablokrak

Wyeast 3068 materiał na skosy

Recommended Posts

Witam .

Mam za sobą kilkanaście warek warzonych jedynie na suchych drożdżach . Moimi ulubionymi piwkami są piwka pszeniczne , a więc drożdże WB-06 . Z moich skromnych doświadczeń wynika że drożdże te ( a potem gęstwa po nich ) swoje walory smakowe zachowują jedynie na kilka warek .

Do następnej wareczki mojej pszenicy zamówiłem Wyeast 3068 , z których chciałbym zrobić kilka skosów . Przeczytałem już kilka artykułów na ten temat , lecz pozostaje kilka wątpliwości .

1. Czy lepiej zaszczepić skos drożdżami prosto z saszetki ( po aktywacji , gotowy do zadania do , brzeczki ) czy może już gęstwę po fermentacji burzliwej ?

2 . Jaką ilość drożdży użyć na skos ?

3 . Jak przebiega proces przeszczepiania skosu ?

4 . Gdzie w Krakowie można nabyć probówki , ezę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam .

Mam za sobą kilkanaście warek warzonych jedynie na suchych drożdżach . Moimi ulubionymi piwkami są piwka pszeniczne , a więc drożdże WB-06 . Z moich skromnych doświadczeń wynika że drożdże te ( a potem gęstwa po nich ) swoje walory smakowe zachowują jedynie na kilka warek .

Do następnej wareczki mojej pszenicy zamówiłem Wyeast 3068 , z których chciałbym zrobić kilka skosów . Przeczytałem już kilka artykułów na ten temat , lecz pozostaje kilka wątpliwości .

1. Czy lepiej zaszczepić skos drożdżami prosto z saszetki ( po aktywacji , gotowy do zadania do , brzeczki ) czy może już gęstwę po fermentacji burzliwej ?

2 . Jaką ilość drożdży użyć na skos ?

3 . Jak przebiega proces przeszczepiania skosu ?

4 . Gdzie w Krakowie można nabyć probówki , ezę ?

 

Temat został szczegółowo opisany tu jeśli nie dotarłeś do niego to sie zapoznaj, wydaje mi sie że odpowie na wszystkie twoje pytania z wyjątkiem 4 ;)

 

http://www.browar.bi...hp?id=110&str=1

 

edit

 

Ezę można zrobić samemu np. z drutu KO, jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż zakup całej paczki ez z tworzywa sztucznego.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ezę można zrobić samemu np. z drutu KO, jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż zakup całej paczki ez z tworzywa sztucznego.

 

lepiej nie - podczas wyżarzania będzie się utleniać. Na ezy najlepsza jest platyna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej nie - podczas wyżarzania będzie się utleniać. Na ezy najlepsza jest platyna.

Jakie zagrożenia dla procesu będzie miało utlenianie się ezy .

Doczytałem że na eze nadaje się drut kantalowy.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja preferuję szklane i sterylizację z pożywką w szybkowarze, tutaj możesz wlać sterylne podłoże do probówek, ale to więcej razy zamykasz i otwierasz i większe ryzyko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej nie - podczas wyżarzania będzie się utleniać. Na ezy najlepsza jest platyna.

 

W zasadzie nie wiem czy to stal KO pisało że szlachetna

http://www.bionovo.p...dukty-1-83.html

dla porównania są też podane ceny ez platynowych.

Wiktor czy te tlenki są bardziej szkodliwe i w większych ilościach je pochłoniesz

od tych pochłanianych podczas gotowania w garze z aluminium, albo związków z instalacji miedzianej lutowanej cyną?

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie wróciłem z objazdu po sklepach z artykułami laboratoryjnymi . Udało mi się kupić probówki szklane z gumowymi korkami i plastikowe z zatyczkami . Odwiedziłem trzy sklepy i w żadnym ez ( ezów ? ) nie spotkałem , podobno tylko na zamówienie . Jak przedstawiłem sytuację sprzedawcy w ostatnim ze sklepów to powiedział mi żebym zrobił sobie ezę z drutu miedzianego lub srebrnego . Acha i jeszcze jedno czy zamiast agaru można użyć zwykłej żelatyny spożywczej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Josefik tu nie chodzi o mnie, tylko o drożdże.

 

Tieroo kupił agar jako żelatynę dla wegetarian, spróbuj w tym kierunku poszukać - agar jest dużo lepszy od żelatyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Josefik tu nie chodzi o mnie, tylko o drożdże.

 

 

To sprecyzuj jeszcze bardziej, jakie są skutki czy drożdże obumierają, mutują ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyciąg z karty charakterystyki tlenku niklu II :

 

12. INFORMACJE EKOLOGICZNE

Działanie na organizmy wskaźnikowe:

Ryby: W obecności soli kobaltu następuje sumowanie się trującego działania obu metali. Przy jednoczesnym występowaniu soli cynku trujące własności obu metali zwielokrotniają się.

Niższe organizmy: Dla bakterii Escherichia coli próg szkodliwości występuje przy stężeniu 0,1 mg/dm3. Procesy fermentacji metanowej osadów ściekowych są silnie hamowane, gdy zawartość niklu w uwodnionym osadzie przekracza 500 do 1000 mg/dm3 Ni.

Stopień zagrożenia wód: skrajny.

 

wszystkie jony metali ciężkich działają tak, że denaturują białka - które są nie tylko budulcem, ale też katalizują reakcję - np fermentacji czy wzrostu.

 

Oczywiście te tlenki są słabo rozpuszczalne, nie mniej jednak lepiej jest drożdży nie narażać na coś takiego. To tak jakby dawać dzieciom baterie do lizania.

 

edit:

sole cynku są w brzeczce - a przynajmniej powinny być dla sprawnego wzrostu drożdży.

Edited by Wiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktor ale ty mi tu ogólną teorie przytaczasz, a ja pytam konkretnie co sie stanie z drożdżem naniesionym ezą metalową?

Używam takiej w praktyce od października i jestem ciekawy czy muszę wszystkie zrobione skosy wyrzucić?

Bo wizualnie to są wydaje mi się poprawnie wyrośnięte ale jeszcze ich nie używałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktor ale ty mi tu ogólną teorie przytaczasz, a ja pytam konkretnie co sie stanie z drożdżem naniesionym ezą metalową?

Używam takiej w praktyce od października i jestem ciekawy czy muszę wszystkie zrobione skosy wyrzucić?

Bo wizualnie to są wydaje mi się poprawnie wyrośnięte ale jeszcze ich nie używałem.

nie musisz. platyna ze wzgledu na cene pozostaje teoria w praktyce laboratoryjnej. spokojnie mozna uzywac ezy zrobionej z drutu. Bakterie/drożdże nie taki rzeczy wytrzymuja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę sobie jeszcze dodać kilka słów od siebie.

Wybierając probówki, warto zwrócić uwagę czy zmieszczą się na stojąco do szybkowaru.

Czasem drożdże posiane ezą na skosach z żelatyną nie chcą wyrosnąć. Jeśli takie podłoże zaleje się kilkoma kroplami hodowli, to na ogół drożdżaki jednak wyrosną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istnieje jakiś inny sposób sterylizacji probówek ? Nie posiadam szybkowaru i do niczego innego nie jest mi potrzebny.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwie godziny w piekarniku temperaturze minimum 160 stopni Celsiusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm to troszkę lipa bo moje szkiełka są do 120C , przynajmniej tak podawał sprzedawca, a może to z uwagi na zakrętki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska Irlandzkiego uczonego Johna Tyndalla.

Mechanizm działania:

  • pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych;
  • po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji;
  • trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie.

W skrócie :gotujesz pod przykryciem (myślę, że przez 20 -30 minut) kolejne 3 dni z rzędu co 24 godziny - . W przerwach zostaje w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach powinno być sterylne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.