Jump to content
Afghan

Słód Pale Ale a Pilzneński

Recommended Posts

Witam. Chciałbym was się zapytać jaka jest różnica między słodem Pale Ale a Pilzneńskim, oprócz tego, że Pale Ale jest bardziej rozluźniony, a może właśnie w tym rozluźnieniu tkwi cały szkopuł. Co te rozluźnienie daje? Zauważyłem, że niektóry używają ich zamiennie. Można bez problemu je zamieniać? Jaka jest różnica w smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Chciałbym was się zapytać jaka jest różnica między słodem Pale Ale a Pilzneńskim, oprócz tego, że Pale Ale jest bardziej rozluźniony, a może właśnie w tym rozluźnieniu tkwi cały szkopuł. Co te rozluźnienie daje? Zauważyłem, że niektóry używają ich zamiennie. Można bez problemu je zamieniać? Jaka jest różnica w smaku?

Pilzneński jest suszony w niższej temperaturze i dlatego jest jaśniejszy. Poza tym pilzneński ma więcej prekursorów DMS, o czym trzeba pamiętać podczas chmielenia i chłodzenia. Obecnie produkowane słody mają takie parametry, że pilzneński można stosować zamiast pale ale (biorąc poprawkę na barwę), odwrotnie trudniej, bo jak piwo rozjaśnić? ;)

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Nie znalazłem wątku, gdzie mógłbym zadać to pytanie.

Czy jeśli warzycie piwo, które zasyp stanowi 90-100% słód pilzneński to czy przy filtracji otrzymujecie klarowny filtrat? Ja rzadko warzę piwa z takimi zasypami, bez dodatków słodów monachijskich lub karmelowych.

I filtrując ostatnio taką warkę, zauważyłem, że przy takich piwach nie mogę otrzymać klarownej brzeczki. Nie ma tam cząstek stałych ale ogólnie jest mętnawa. Np: przy piwach typu bitter, marcowe, pils z większym udziałem innego słodu mam bardzo klarowny filtrat.

Czym to może być spowodowane? Słód pilzneński ma taką specyfikę?

Wiem, że gdzieś był wątek o wpływie klarowności filtratu na jakość gotowego piwa. Coder przeprowadzał jakieś próby, ale go nie mogę znaleźć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nie każdy, albo zależy to od innych okoliczności. Na pilzneńskim Castle wychodziła zawsze mętna, na Optimie z rzadka, na strzegomskim zrobiłem 2 i jak na razie jest fifty-fifty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pilzneńskim z litovela mam w miarę klarowny filtrat, na optimie był bardziej mętny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bruntala miałem właśnie też klarowny. Wayermanna mam zawszę mętne, a takiego głównie używam. Czyli to zależy od słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.