Jump to content
Sign in to follow this  
mcpol1

Proszę o konsultację w sprawie Lagera

Recommended Posts

Zabieram się za 1 Lagera i postanowiłem zrobić takie piwko:

4kg Pilzneńskiego

0,3 Pszenicznego

drożdże w34/70

Zacieranie:

15 min w 52°C

30 min w 62°C

30 min w 72°C

IBU celowałbym w 35/40 ma być dość wyraźna goryczka i aromat chmielu

do dyspozycji lubelski 3,9% i Sybilla 6,2% wszystko w granulacie

Temperatura fermentacji 8 do 10 °C

I tutaj moje pytanie jak nachmielić i jakie ewentualnie uwagi do tej kompozycji. Piwko ma wyjść dość jasne tak by pasowało do wybranej przeze mnie nazwy.

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Edited by mcpol1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie choć nie jestem Gold Ekspertem zasyp jest ok. Co do chmielenia Lubelski w ilosći 30g na początek gotowania a Sybilla na 5 min przed końcem w ilosći 40 g . Polecał bym również oprzeć się na propzycjach Ekspertów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem słód pszeniczny wprowadza pewną kwasowość do piwa co w lagerze nie koniecznie jest wskazane - dlatego radziłbym zrezygnować ze słodu pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Pszenica doczytałem wzbogaca pianę, są jakieś powody żeby ją wyeliminować?

 

Ja informację o fakcie że pszenica poprawia pianę wsadziłem już dawno między bajki (tak samo dodatki niesłodowane). Na moich pszenicznych piwach piana byłą krótsza niż na tyskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwasowość wprowadzają infekcje, a pszenica może co najwyżej spowodować lekkie zwiększenie mętności.

Możesz ją spokojnie stosować, często się ją dodaje np. do Kolscha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, tam. Kombinacje.

 

4kg pilzneńskiego, 100g lubelskiego (80/20g na 60/10'), zatrzyć 30/30 i będzie dobre. Byle tylko fermentacja poszła bezproblemowo i byś miał gdzie polagerować to piwko.

 

A jak już koniecznie chcesz kombinować, to dekokcja, chmielenie brzeczki przedniej, o, takie rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie z dekokcją jeszcze poczekam... zresztą czy jest różnica między dekokcją a infuzją, to też nie będę polemizował bo nie próbowałem a wpiwach, które piłem nie wyczułem a każdy ma i tak inne zdanie. Pszenice wprowadziłem ostatnio do Kolscha i wyszło fajne jaśniutkie piwko i na takim mi teraz zależy. Powiem tylko szczerze że nie potrafię sobie jeszcze poradzić z obliczeniem IBU. Zainstalowałem sobie wczoraj triala Beersmitha ale coś mi nie wyszło w tej kwestii (chyba już zmęczony byłem jak to w nocy bywa... albo nie kumam jeszcze tego ...) Chciałbym ucelować z goryczką w taką jaka jest w Pilsner Urquell.

No i znudził mi się już lubelski a chciałbym poznać smak innych chmieli dlatego zamieniłem marynkę na sybille, która też ma niezgorsze opinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast pszenicy daj caraplis , koloru nie zmieni a piwko będzie bardziej klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze jedno , jeżeli używasz fermentatorów 31l - 33l , możesz celować w 25l - 26,5l piwa. Ta sama robota a 10 butelek więcej.

Trzeba dodać tylko trochę więcej słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

niestety mój garnek z grzałką miał mieć 27 ltr pojemności tymczasem wchodzi jakieś 22 ltr... dolicz jeszcze rozszerzalność brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

15l wody , 5,5kg słodu i więcej wody do wysładzania i będzie :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra pomyślę... teraz moje wypociny z brewtarget

50g lubelskiego na 60 min

30g sybilli na 10 min wyszło IBU 38,8 wskaźnik goryczki 0,59

teraz moje pytanie czy jak tak nachmielę jak będzie się to miało do np wyżej wspomnianego urquella? tak chociaż pi razy drzwi... będzie bardziej czy mniej goryczkawe i jak z aromatem chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz wyszło tak jak zmieniłem wartości sprzetowe... zbliżone do realnych

post-3292-0-87695900-1327501231_thumb.jpg

Edited by mcpol1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym jeszcze dodał 20gr na sam koniec chmielenia lub na cichą. Jeżeli zdecydujesz się na większą warkę to chmiel w swoim 22l garze i jakimś 5l ( zakładam że w domu posiadasz takoby ) Chmiel podziel procentowo do objętości , no i po sprawie

Co do porównaniu do urquella to ciężko mi powiedzieć ( nie piłem tego piwa jakieś 5l) , ale piwko wyjdzie dobre.

Co do chmielenia to raczej 70 - 80 minut , ze względu na zasup ze słodu pilzneńskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

próbuje ucelować w wyraźną ale nie powalającą goryczkę ... tak żeby po wypiciu kilku łyków było jeszcze czuć smak solonych orzeszków :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak saaz i premiant to dobre połączenie do czeskich pilsnerów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis drozdzy jest na poczatku watku, chmiele na razie mam takie jak opisalem... pewnie nastepne zamowienie wezme pod uwage wasze propozycje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.