Jump to content
Ryba

Pierwsze piwo z ekstraktów WES + chmielenie

Recommended Posts

Chciałbym prosić zacne grono piwowarów o wkazówki co do mojego pierwszego piwa z ekstraktów.

Posiadam:

  • Ekstrakt słodowy pszeniczny - puszka 1,7 kg (80% - słód pszeniczny; 20% słód jęczmienny)
  • Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,7 kg.
  • Drożdże Mauribrew Weiss 12,5g
  • Chmiel Lubelski

Sprawe komplikuje to, że niestety nie posiadam odpowiednio dużego garnka żeby gotować całość, a najwiekszy jaki mam to ok. 6l. W związku z tym jaki będzie najlepszy sposób na chmielenie:

  • Zawartość (a może połowy?) puszki gotować z 4-5l wody i chmielem?
  • Nachmielic samą wode?
  • Inny?

I jeszcze kwiestia w ile Blg celować, 12-14 bedzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garnek 10 litrów powinien wystarczyć, 6 litrów to trochę mało. Możesz próbować na raty, ale łatwo w ten sposób wszystko zepsuć choćby dlatego, że ciężko odmierzyć połowę puszki ekstraktu (lepi się strasznie). Spróbuj pożyczyć większy garnek.

Gotujesz wtedy 5l wody i całość ekstraktów (oraz chmiel wg przepisu), a resztę wody schładzasz i wlewasz do fermentora. Po wystygnięciu wlewasz brzeczkę i zadajesz drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, kiedyś też miałem taki plan (warzenie w małym garnku z ekstraktu). Jest to dosyć popularna metoda opisywana na forach zachodnich (jakby co poszukaj w google pod hasłem "extract partial boil". Z riserczu który przeprowadziłem wynikało, że:

 

1. Trzeba uważać, żeby nie przypalić brzeczki podczas chmielenia (będzie miała podczas gotowania dużą zawartość cukru)

2. Trzeba wziąć poprawkę na mniejszą ekstraktywność chmielu w gęstej brzeczce.

3. Często praktykuje się tak, że chmielisz połowę ekstraktu, a drugą połowę dodajesz pod sam koniec chmielenia, dzięki czemu można uniknąć przypalenia brzeczki.O wadach i zaletach tej metody możesz pogoolać pod hasłem "late extract addition".

 

Pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdobycie (w sensie pożyczenie) garnka 10 - 13 l naprawdę nie jest dużym wyzwaniem - takich naczyń używa się w większości kuchni, choćby do robienia bigosu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.