Jump to content
ewall

Pokaz warzenia piwa pytanie

Recommended Posts

Witam wszystkich którzy chcieli by mi pomóc ,parę dni temu zaproponowano mi abym poprowadził pokaz warzenia piwa

, że jestem osobą otwartą zgodziłem się , chodz nie mam dużego doświatczenie , -(tylko ponat 20 warek w tym jedna poszła do kanału ) a teraz zastanawiam się jak to zrobić bo nigdy nie uczestniczyłem w tego typie imprezie .

* czy pokazać cały proces a może tylko część

* jakie wybrać piwo

* i o czym powinienem pamietać

na początek mam dobre chęci ,pozytywne nastawienie i czekam na małą pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

 

2 - jaka spodziewana grupa odbiorców

3 - ile masz na to czasu

4 - na czym będziesz podgrzewał

 

Co do piwa, to raczej nie koniecznie dekokcja, oraz piwa o wymaganym dużym zasypie. Praktycznie, to musisz pomyśleć, żeby wszystko ze sobą wziąć. Pokazy w Omercie które uskuteczniamy mają ten plus, że to pub. Wiec zawsze w razie czego coś się znajdzie :)

Jak większa publika to dobrze mieć jakieś nagłośnienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Jeśli dasz radę i jest na to czas, to pokaż cały proces, minimalizując przestoje. Ludzie lubią jak coś się dzieje ;) Z drugiej strony długie przerwy, to chwila odpoczynku dla ciebie i czas, by odpowiedziec na pytania publicznosci.

2. Wybierz takie piwo, które dobrze znasz. Takie, które umiesz poprawnie uwarzyć i takie, które ktoś później ze smakiem wypije.

3. Pamiętaj o zabraniu wszystkich narzędzi. Nam się swego czasu zapomniało o zabraniu śrutownika i mieliśmy przez to niezłą obsuwę.

 

I moja rada na koniec - weź drugiego piwowara do pomocy (trzeci też nie zaszkodzi). Jedna osoba ogarnia wtedy produkcję, a reszta odpowiada o tym co się dzieje i odpowiada na pytania publiczności. Jak możesz, to wydrukuj też instrukcje zacierania, żeby ludzie mogli na spokojnie poczytać i ewentualnie zabrać do domu. To na prawdę ułatwia pracę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przydał by się rozkładany banner piwo.org + ewentualnie jakiegoś sponsora, który można by wypożyczać na pokazy.

Też ostatnio dostałem propozycję pokazu + drobnej prelekcji i materiały reklamowe by się przydały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Publikę zawsze cieszy możliwość samodzielnego zakapslowania butelek. Czyli ja zawsze biorę kapslownice ręczną, kilka pustych butelek i kapsle. Jeśli będzie przerwa to można dać do spróbowania, jest to z jednej strony ciekawe dla osób niemających wcześniejszej tyczności z piwowarstwem domowym a z drugiej strony rozbawi cześć zgromadzonych, którym nie uda się zakapslować pierwszej butelki.

 

Warto się tez zastanowić nad przygotowaniem mniejszej warki np. 10 litrów

Resztę dorabiam potem w domu dla siebie i łącze w całość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zawsze robię tak:

- pokazy robię w kociołku z Lidla z wmontowanym filtratorem - brak operacji gorącym zacierem wśród ludzi

- przeprowadzam cały proces od grzania wody i wsypania słodu, a jak mamy więcej czasu to śrutowanie jest na miejscu przez publikę

- piwo to przeważnie jakieś ale, np. bitter lub inne mocniej chmielone - ludzie mogą dorzucić chmiel i wąchać

- zacieranie po angielsku 1 przerwa 45-60 minut bez wygrzewania i bez wysładzania, mieszanie w garze przez publikę

- filtrat spuszczam do fermentora i po umyciu kociołka w nim gotuję

- nie chłodzę na pokazie, zamykam szczelnie w fermentorze i zabieram do domu, chłodzi się samo :)

 

Potrzebne:

- kociołek, przedłużacz, fermentor (w nim przywożę wodę, ma 20°C a nie 5°C ja czasem bywa), łycha, miska, ręczniki papierowe, coś do mycie

- do pokazywania: areometr, kapslownica, kapsle, puste butelki (czasem robimy konkursy w kapslowaniu na czas)m śrutownik, drugi filtrator (to trzeba najczęściej tłumaczyć, a pierwszy jest w garze)

- próbki słodów: ka daję ze 3 rodzaje, w tym karmelowy który dajemy do próbowania, ja zrobiłem też próbnik gdzie widać większość typów słodów (a'la Weyermann)

- próbki chmieli: granulat i szyszki, do wąchania i macania :)

- drożdże suche

- POMOCNIK

 

I to co najważniejsze: degustacja :)

U nas zawsze o wyznaczonej godzinie, np. podczas gotowania, można bardziej zapanować nad rzeką chętnych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do pomocników to tak jak radzi admiro, dobierz jakichś z grupy słuchaczy, mieszają w garze i kontrolują temperaturę. Często temperatury nijak się mają do przepisu, ale częściej całość się udaje niż się nie udaje.

 

A to w Krakowie robiłaś pokazy ? :)

Też

Edited by Agatka Kameratka

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za szybką pomoc . kilka uwag naprawdę się przyda choć by, instrukcja, kapslownica ,śrutowanie super pomysł :okey: -(prosty i przydatny ),cała impreza ma odbyć się prawdopodobnie podczas otwarcia lokalu a więc frekfencja ciężka do określenja :cool:

sprzęt - kocioł lidl i wszystko co najprostrze w obsłudze aby pokazać że diabeł nie taki straszny

posiadam trochę próbek słodów ,chmielu też trochę znajdę.

Chłodzenie , zastanawiam się własnie czy ten etap sobie nie odpuścić ? i nie dokończyć go w domu,bezpieczniej dla drożdzy, a własnie widziałem gdzieś , coś takiego jak drzewo genologiczne piwa ,prosty piktogram gatunków piwa ich odmiany ,,myśle że to by mogło zadziałać na wyobraźnie jak wiele jest gatunków piwa na świecie

może ktoś ma coś takiego i może wysłac jpg lub w pdf

jeszcze raz ślicznie dziękuję za pomoc oczywiście temat jest naturalnie otwarty i czekam na waszą inwencję twórczą

Edited by ewall

Share this post


Link to post
Share on other sites

W trosce o czytających i z szacunku dla nich. Popraw proszę wszystkie błędy ortograficzne, oraz choć minimalnie popracuj nad czytelnością.

 

edit: żeby nie było, że tylko upominam ;) Poszukiwany przez Ciebie plik http://www.40cozy.com/wp-content/uploads/2010/09/list-of-beer-styles.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W trosce o czytających i z szacunku dla nich. Popraw proszę wszystkie błędy ortograficzne, oraz choć minimalnie popracuj nad czytelnością.

 

edit: żeby nie było, że tylko upominam ;) Poszukiwany przez Ciebie plik http://www.40cozy.co...beer-styles.jpg

dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę

No dobra :D Ale sprawdzanie pisowni możesz włączyć w przeglądarce??? Firefox ma taką funkcję i działa!

Pozdrawiam, też z problemami z ortografia i dysgrafią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra :D Ale sprawdzanie pisowni możesz włączyć w przeglądarce??? Firefox ma taką funkcję i działa!

Pozdrawiam, też z problemami z ortografia i dysgrafią.

dziękuję :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziękuję ale moja wada to dysgrafia oraz dyslekcja tak już mam ale dzięki za troskę

Nie poczuj się urażony, ale za moich czasów w szkole nikt nie miał dysleksji, a jak nie chciał się uczyć, to dostawał pasem od ojca i na koniec roku umiał.

Ale to było dawno i wtedy przywiązywano wagę do innych wartości niż teraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tam gadacie, jakie leczyć, to nie choroba, kto wam dał taką diagnozę, lekarze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

też mam dysleksję i dysgrafię, a jakoś w moich postach błędów dużo nie ma. To da się leczyć tylko trzeba chcieć.

Panowie dziękuję za konkretne odpowiedzi na temat pokazów warzenia piwa ,za to że chcieliście się podzielić swoimi doświadczeniami, część porad na pewno

wprowadze w rzeczywistość, a ludziom którzy wywodzą sie na temat mojej pisowni też dziekuję bo wiem że to z wielkiej troski o mnie . :cool:

Dygresja -chyba jest to forum o tematyce dotyczącej piwa a nie forum z języka polskiego

i zapewnjam że nie jest to brak szacunku z mojej strony

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc tym którzy naprawde mi jej udzielili :beer:

Edited by ewall

Share this post


Link to post
Share on other sites

A bo widzisz, koledzy są wrażliwi na poprawność ortograficzną (nie ukrywam, że kardynalne błędy w prostych wyrazach też mnie drażnią). Polecam firefoxa - podkreśla błędy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt jest to forum piwowarskie, ale nie znaczy że mamy pisać w ten sposób :P

nie rozumiem cię anteks - sam zachęcasz młodzież do robienia piwa zamiast czytania...

do robienia piwa nie jest potrzebna ortografia i interpunkcja :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

do robienia piwa nie jest potrzebna ortografia i interpunkcja :P

Ortografia może nie, ale wyobraź sobie, że nie postawisz przecinka i z 2,5 kg zrobi Ci się 25 kg :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.