Jump to content

Produkcje Tadzika


Tadzik
 Share

Recommended Posts

Nr 105 Nowofalowy Pils 12°blg 03.02.2020

 

Zasyp:

Pilzneński 5kg

Simpson Caramalt, English Cara, Heritage i Imperial po 50g

 

Zacieranie:
67°C 90 min, bez wygrzewu i bez dekokcji (pierwszy pils bez dekokcji w życiu - tragedia)

 

Gotowanie 60 min

35g Citra - 60min

50g Sladek - 5min

Whirlfloc

 

Wyszło 22l 12°blg.

Zadane uwodnione W-34/70.

Odfermentował do 5,3%ABV, 13.02 przelany na cichą, otrzymał po 30g Citra, Wai-iti i Motueka.

Zabutelkowany 20.02 wraz ze 135g cukru.

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr 106 Urodzinowe Barleywine 33°blg 17.02.2020

 

Koncept jest taki - uwarzenie w przeddzień urodzin konkretnego barliłajna (lub RISa)  które dotrzyma do kolejnych. Za rok podniosę plato w górę.

 

Zasyp:

Pale ale 12kg

Simpson Aromatic 2kg

Syrop winogronowy 0,9kg 60brix

 

Zacieranie:
66°C 90 min, część zacieru w drugim garze (46l cooler nie pomieścił) i tu wygrzed do 80°C i zawrócenie podczas filtracji

 

Gotowania nie liczyłem w sumie ale wyszło na pewno dobre 3h

125g Citra i 115 Chinook - 60min

Whirlfloc

 

Wyszło 21l 33°blg.

Zadane uwodnione HA-18.

23.02 przelane na cichą, na razie 14,7%ABV. 07.03 dobiło do równych 15%ABV i chyba wyżej już nie poszybuje. Dostało do leżakowania nieco płatków i kostek dębowych moczonych w domowej Peated Whisky.

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nr 107 Session Rye Saison 9°blg 17.03.2020

 

Lekkie piwo kończy się w piwniczce, czas uwarzyć coś na szybko.

 

Zasyp:

Żytni 3kg

Pilzneński 2kg

200g mix jasnych karmeli

nieco łuski gryczanej dla lepszej filtracji

 

Zacieranie:
67°C 75 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie:

30g Styrian Dana - 60min

40g Lubelski - 5min

Whirlfloc

 

Wyszło 24l 9°blg.

Zadane uwodnione BE-134.

23.03 przelane na cichą, zeszło poniżej 1blg czyli 4,3%ABV.

28.03 rozlane ze 170g cukru.

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nr 108 Daily Strong 15°blg 04.04.2020

 

Zasyp:

Pale Ale Simpsons 5kg

Płatki żytnie 0,7kg

Karmelowy T50 0,2kg

Caraaroma 0,15kg

 

Zacieranie:
68°C 120 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie:

60g Marynka - 60min

50g Lubelski - 5min

Whirlfloc

 

Wyszło 22l 15°blg.

Zadane uwodnione US-05.

15.04 przelane na cichą, zeszło poniżej 2°blg co daje mu ok 7,2%ABV,

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nr 109 Pastry Stout 26°blg 14.05.2020

 

Zasyp:

Pale Ale 6kg

Caffee 0,5kg

Karmelowy T50 0,3kg

Żytni czekoladowy 0,3kg

Jęczmień palony 0,2kg

 

Zacieranie:
68°C 90 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie:

60g Simoce - 60min

kawa Rwanda Mabanza 100g po wyłączeniu gotowania

1,5kg laktoza

 

Wyszło 18l 26°blg.

Zadane uwodnione US-05.

22.05 dodane 80g Mabanza oraz 10g tonki, 26.05 10g ekstraktu z wanilii.

28.05 rozlane ze 110g cukru.

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

Ostatnie już chyba piwo tego sezonu - kompletne przeciwieństwo poprzedniej warki ;) 

 

Nr 110 Nisko/bezalkoholowe IPA 8°blg 21.05.2020

 

Zasyp:

Pale Ale 2,5kg

Cookie 0,5kg

 

Zacieranie:
68°C 75 min, wygrzew na 72°C, filtracja

 

Gotowanie 45min:

100g Citra - 5min

 

Wyszło 19l 8°blg.

Zadane rozruszane w kolbie FM56.

25.05 dodane 1ml hopzoil citrus f-bomb oraz 20g hop sensation citrulicious.

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nr 111 Kveik Farmhouse 12°blg 04.09.2020

 

Zasyp:

Pale Ale 5kg

Pilzneński 1,6kg

Pszeniczny 1,8kg

Pszenica prażona 0,5kg

 

Zacieranie:
62°C 90 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 60min:

75g Saaz - 60min

Magnum - dla dobicia do 20IBU

 

Wyszło 40l 12°blg.

Podzielone na 2 części - jedna na Årset, druga na Halvorsgard.

11.09 rozlane - Årset nie dofermentował (ok 4,2%ABV) więc poszedł bez surowca do refermentacji a Halvo wraz z 100g cukru, zszedł do 2,8°blg.

Edited by Tadzik
Link to comment
Share on other sites

Nr 112 Kveik Pils 12°blg 11.09.2020

 

Zasyp:

Lager Simpsons 5kg

Cookie 0,4kg

 

Zacieranie:
64°C 12 min, bez wygrzewu

 

Gotowanie 70min:

20g Magnum - 60min

75g Saaz - 5min

 

Wyszło 24l nieco ponad 12°blg.

Zadane suche Oslo, start w 35°C.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 26.09.2020 o 19:23, WiHuRa napisał:

Jak wyszedł ten Pils na Oslo? Miałem robić coś podobnego też na tych drożdżach.

Jeszcze nie w butli, dopiero pakuję. Pierwsze wrażenia to guma balonowa, trochę diacetylu i maliny czyli kiepsko z zakładaną czystością... 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 28.09.2020 o 09:25, Tadzik napisał:

Jeszcze nie w butli, dopiero pakuję. Pierwsze wrażenia to guma balonowa, trochę diacetylu i maliny czyli kiepsko z zakładaną czystością... 

bo za wysoko zacząłeś i pewnie za mało drożdży. Używam tego szczepu od jakiegoś czasu i zadając gęstwę w 20 i w tych okolicach fermentując dostaje czysty profil. Skoro masz diacetyl w piwie które leciało w temp 35 to raczej bym założył infekcje albo właśnie małą ilość zdrowych komórek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.