Tadzik Posted February 3, 2020 Author Share Posted February 3, 2020 (edited) Nr 105 Nowofalowy Pils 12°blg 03.02.2020 Zasyp: Pilzneński 5kg Simpson Caramalt, English Cara, Heritage i Imperial po 50g Zacieranie: 67°C 90 min, bez wygrzewu i bez dekokcji (pierwszy pils bez dekokcji w życiu - tragedia) Gotowanie 60 min 35g Citra - 60min 50g Sladek - 5min Whirlfloc Wyszło 22l 12°blg. Zadane uwodnione W-34/70. Odfermentował do 5,3%ABV, 13.02 przelany na cichą, otrzymał po 30g Citra, Wai-iti i Motueka. Zabutelkowany 20.02 wraz ze 135g cukru. Edited February 20, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted February 13, 2020 Share Posted February 13, 2020 W dniu 17.12.2019 o 19:03, Tadzik napisał: Simcoe zdecydowanie nie daje już takiej żywicy jak kiedyś, wnosi natomiast nieco mleczności. a to nie diacetyl? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted February 13, 2020 Author Share Posted February 13, 2020 Godzinę temu, Fenris napisał: a to nie diacetyl? Nie. Tylko dla Simcoe i Amarillo z 2017 tak wychodziło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted February 17, 2020 Author Share Posted February 17, 2020 (edited) Nr 106 Urodzinowe Barleywine 33°blg 17.02.2020 Koncept jest taki - uwarzenie w przeddzień urodzin konkretnego barliłajna (lub RISa) które dotrzyma do kolejnych. Za rok podniosę plato w górę. Zasyp: Pale ale 12kg Simpson Aromatic 2kg Syrop winogronowy 0,9kg 60brix Zacieranie: 66°C 90 min, część zacieru w drugim garze (46l cooler nie pomieścił) i tu wygrzed do 80°C i zawrócenie podczas filtracji Gotowania nie liczyłem w sumie ale wyszło na pewno dobre 3h 125g Citra i 115 Chinook - 60min Whirlfloc Wyszło 21l 33°blg. Zadane uwodnione HA-18. 23.02 przelane na cichą, na razie 14,7%ABV. 07.03 dobiło do równych 15%ABV i chyba wyżej już nie poszybuje. Dostało do leżakowania nieco płatków i kostek dębowych moczonych w domowej Peated Whisky. Edited March 7, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 (edited) Nr 107 Session Rye Saison 9°blg 17.03.2020 Lekkie piwo kończy się w piwniczce, czas uwarzyć coś na szybko. Zasyp: Żytni 3kg Pilzneński 2kg 200g mix jasnych karmeli nieco łuski gryczanej dla lepszej filtracji Zacieranie: 67°C 75 min, bez wygrzewu Gotowanie: 30g Styrian Dana - 60min 40g Lubelski - 5min Whirlfloc Wyszło 24l 9°blg. Zadane uwodnione BE-134. 23.03 przelane na cichą, zeszło poniżej 1blg czyli 4,3%ABV. 28.03 rozlane ze 170g cukru. Edited March 28, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted April 7, 2020 Author Share Posted April 7, 2020 (edited) Nr 108 Daily Strong 15°blg 04.04.2020 Zasyp: Pale Ale Simpsons 5kg Płatki żytnie 0,7kg Karmelowy T50 0,2kg Caraaroma 0,15kg Zacieranie: 68°C 120 min, bez wygrzewu Gotowanie: 60g Marynka - 60min 50g Lubelski - 5min Whirlfloc Wyszło 22l 15°blg. Zadane uwodnione US-05. 15.04 przelane na cichą, zeszło poniżej 2°blg co daje mu ok 7,2%ABV, Edited April 15, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted May 14, 2020 Author Share Posted May 14, 2020 (edited) Nr 109 Pastry Stout 26°blg 14.05.2020 Zasyp: Pale Ale 6kg Caffee 0,5kg Karmelowy T50 0,3kg Żytni czekoladowy 0,3kg Jęczmień palony 0,2kg Zacieranie: 68°C 90 min, bez wygrzewu Gotowanie: 60g Simoce - 60min kawa Rwanda Mabanza 100g po wyłączeniu gotowania 1,5kg laktoza Wyszło 18l 26°blg. Zadane uwodnione US-05. 22.05 dodane 80g Mabanza oraz 10g tonki, 26.05 10g ekstraktu z wanilii. 28.05 rozlane ze 110g cukru. Edited May 28, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted May 21, 2020 Author Share Posted May 21, 2020 (edited) Ostatnie już chyba piwo tego sezonu - kompletne przeciwieństwo poprzedniej warki Nr 110 Nisko/bezalkoholowe IPA 8°blg 21.05.2020 Zasyp: Pale Ale 2,5kg Cookie 0,5kg Zacieranie: 68°C 75 min, wygrzew na 72°C, filtracja Gotowanie 45min: 100g Citra - 5min Wyszło 19l 8°blg. Zadane rozruszane w kolbie FM56. 25.05 dodane 1ml hopzoil citrus f-bomb oraz 20g hop sensation citrulicious. Edited May 26, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted September 11, 2020 Author Share Posted September 11, 2020 (edited) Nr 111 Kveik Farmhouse 12°blg 04.09.2020 Zasyp: Pale Ale 5kg Pilzneński 1,6kg Pszeniczny 1,8kg Pszenica prażona 0,5kg Zacieranie: 62°C 90 min, bez wygrzewu Gotowanie 60min: 75g Saaz - 60min Magnum - dla dobicia do 20IBU Wyszło 40l 12°blg. Podzielone na 2 części - jedna na Årset, druga na Halvorsgard. 11.09 rozlane - Årset nie dofermentował (ok 4,2%ABV) więc poszedł bez surowca do refermentacji a Halvo wraz z 100g cukru, zszedł do 2,8°blg. Edited September 11, 2020 by Tadzik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted September 11, 2020 Author Share Posted September 11, 2020 Nr 112 Kveik Pils 12°blg 11.09.2020 Zasyp: Lager Simpsons 5kg Cookie 0,4kg Zacieranie: 64°C 12 min, bez wygrzewu Gotowanie 70min: 20g Magnum - 60min 75g Saaz - 5min Wyszło 24l nieco ponad 12°blg. Zadane suche Oslo, start w 35°C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted September 26, 2020 Share Posted September 26, 2020 Jak wyszedł ten Pils na Oslo? Miałem robić coś podobnego też na tych drożdżach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted September 28, 2020 Author Share Posted September 28, 2020 W dniu 26.09.2020 o 19:23, WiHuRa napisał: Jak wyszedł ten Pils na Oslo? Miałem robić coś podobnego też na tych drożdżach. Jeszcze nie w butli, dopiero pakuję. Pierwsze wrażenia to guma balonowa, trochę diacetylu i maliny czyli kiepsko z zakładaną czystością... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 W dniu 28.09.2020 o 09:25, Tadzik napisał: Jeszcze nie w butli, dopiero pakuję. Pierwsze wrażenia to guma balonowa, trochę diacetylu i maliny czyli kiepsko z zakładaną czystością... bo za wysoko zacząłeś i pewnie za mało drożdży. Używam tego szczepu od jakiegoś czasu i zadając gęstwę w 20 i w tych okolicach fermentując dostaje czysty profil. Skoro masz diacetyl w piwie które leciało w temp 35 to raczej bym założył infekcje albo właśnie małą ilość zdrowych komórek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.