Skocz do zawartości

Produkcje Tadzika


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na małe podsumowanie sezonu.

Bardzo udany nie tylko ze względu na ilość warek (26) ale także zadowalającą jakość piw.

Do najlepszych zaliczyć muszę wędzonki - Peatde, Smoked FES czy pseudo Grodziskie. Genialnie wypadł Milk Stout, herbaciane Red Ale i owocówka.

Nie obyło się bez małych porażek - Grape Ale czy niefajne przechmielenia w IPA's.

Jako, że zmieniłem kolejny raz lokalizację warzenia nie mam obecnie możliwości robienia lagerów - ot muszą pójść w odstawkę na jakiś czas.

W piwniczce za to nie ma kompletnie nic mocnego - to znak, że trzeba się zabrać za przygotowanie jesienno-zimowych zapasów już teraz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 77 Pseudo Wit 12°blg 09.07.2017

 

3kg Pilzneński

1kg Pale

1,3 Prażona pszenica

 

Zacieranie:
68°C-67°C- 60 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

20g Marynka - 60 min

9g kolendra, 10g skórka słodkiej pomarańczy, 20g Curacao, 15g trawa cytrynowa - ok 5 min

 

Wyszło ze 23l, ponad 12°blg.

Zadane uwodnione Gozdawa Fruit Blanche.

Rozlane do butelek z 144g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 78 Quad 21°blg 29.07.2017

 

5kg Pilzneński

2kg Monachijski II

0,3kg Special W

0,2kg Carabelge

0,15kg CaraAroma

 

Zacieranie:
68°C-65°C- 90 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 120 min:

32g Admiral - 60 min

500g Muscovado - 20 min

 

Wyszło prawie 23l, 21°blg.

Zadana uwodnione BE-256.

Odfermentowało całkowicie do zera co daje mu ok 11,7%ABV. 

Rozlane 20.06 z jakimiś 160g glukozy. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nr 79 Bourbon Stout 14,5°blg 27.08.2017

 

5kg Pale Ale

0,3kg Pszenica Czekoladowa

0,3kg Płatki Owsiane

0,3kg Jęczmień Palony

0,3kg CaraAroma

 

Zacieranie:
68°C-66°C- 80 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

30g HBC 472 - 60 min

20g HBC 472 - 15 min

50g HBC 472 - 10min whirlpool

 

Wyszło 21l, 14,5°blg.

Zadane uwodnione S-04.

31.08 przelane na cichą. Dostało 30gr płatków z beczki po Bourbonie, 50g chipsów kokosowych i 1 wanilię burbońską.

Rozlane 17.09 z jakimiś 130g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zapomniałem napisać, ale uwarzyłem końcem września jeszcze warkę Nr 80 Coffee Red Ale 13°blg

 

4kg Pale Ale

1,1kg Mild 

0,3kg CaraAroma

garść palonego jęczmienia

 

Zacieranie:
67°C-65°C- 70 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

Marynka, EKG w mikro ilości wyłącznie na goryczkę

1,5 mini porlexa kawy Johan & Nyström - Brazil Fortaleza

 

Wyszło ok 20l, 13°blg.

Zadane uwodnione S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ten sezon coś mi ślamazarnie idzie na razie :(

 

Brak w piwnicy lekkich jasnych piwerek więc strzeliłem taką oto apke...

 

Nr 81 American Pale Ale 13°blg

 

5kg Pale Ale

0,4kg prażona pszenica

 

Zacieranie:
65°C- 75 min, filtracja bez mashoutu, spory stosunek wody do słodu (4,3/1)

 

Chmielenie 60 min:

60min - 50g Centennial

10min - 50g Centennial, 100g Simcoe

 

Wyszło 22l, 13°blg.

Zadane uwodnione US-05.

Rozlane 31.12 wraz ze 130g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Tadzik napisał:

torrified prażona a nie palona.

Strzegomska prażona wygląda tak:

http://www.vikingmalt.pl/produkt/pszenica-prazona-pow-1000-ebc-1kg

I ludzie często mylą tą prażoną z tą z Fawcetta

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 82 Historyczne Pszeniczne 13°blg 28.12.2017

 

4kg Pszeniczny

1kg wędzony wiśnią

1kg Pilzneński

 

Zacieranie:
66°C- 75 min, lekki wygrzew

 

Chmielenie 60 min:

20g goryczkowego 60min (jakiś Columbus lub Chinook)

 

Wyszło 22l, 13°blg.

Zadane historyczne drożdże wyizolowane z krakowskiej kamienicy przez projekt Biowar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 83 Desitka 10°blg 30.12.2017

 

4kg Pilzneński

0,18kg CaraPils

 

Zacieranie:
62°C- 30 min, dwie dekokcje po 1/3 objętości i ustalenie na 76°C, filtracja

 

Chmielenie 60 min:

50g Bohemie 60min

50g Saaz 15min

 

Wyszło ponad 24l, 10°blg.

Zadane Urquell Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 84 German Pils 12°blg 01.01.2018

 

4kg Pilzneński

0,3kg Monachijski

 

Zacieranie:
62°C- 30 min, dwie dekokcje po 1/3 objętości i ustalenie na 76°C, filtracja

 

Chmielenie 60 min:

30g Perle 60min

40g Hallertauer 30min

30g Spalter Select i garść Hallertauer 3min

 

Wyszło przeszło 21l, 12°blg.

Co ciekawe zadałem Munich Lagery - może być ciekawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Nr 85 Pale Ale 12,7°blg 07.04.2018

 

3,8kg Pale

0,8 płatki żytnie

0,8kg płatki owsiane

 

Zacieranie:
67-65°C- 45 min, dodatek kleiku żytniego 70°C i filtracja

 

Chmielenie 60 min:

50g Galaxy 15min

30g Jarrylo 10min

50g Ahtannum 5min

 

Wyszło ponad 18l, 12,7°blg.

Zadane uwodnione BRY-97.

14.04 przelane na cichą, zeszło do 2°blg, dostało po 50g Galaxy i Ahtannum.

22.04 rolzane po stratach jedyne 17l ze 124g cukru przy 5,7%ABV.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Nr 86 Session Pale Ale 10°blg 15.09.2018

 

7kg Pale

0,45kg Carapils

 

Zacieranie:
67-66°C- 60 min, bez wygrzewu

 

Chmielenie 60 min:

180g Galaxy na 5 min

 

Wyszło koło 30l i jakieś 13,5°blg co po dolaniu 10l dało destikę.

Podzielone na 2 części, jedna standardowo na US-05, druga na jakimś winiarskim dziadostwie Lafforta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 87 Cream Ale 13,5°blg 15.09.2018

 

4kg Pale

1,5kg płatki kukurydziane

0,25kg Carapils

 

Zacieranie:
68°C- 60 min, bez wygrzewu

 

Chmielenie 60 min:

110 Citra na whirlpool

 

Wyszło19l 13,5°blg.

Fermentacja na K-97 startujących w niespełna 2h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Nr 88 Stout 25°blg 12.01.2019

 

4kg Pale Ale Viking

2kg wędzony wiśnią Viking

0,5kg Cararye Weyermann

0,5kg czekoladowy pszeniczny weyermann

kilka garści jęczmień palony

1kg miód wielokwiatowy

 

Zacieranie:
65°C- 90 min, wygrzew pod 70°C

 

Chmielenie 60 min:

ok. 120g Simcoe - chmielenie przez całą godzinę - ot po garstce co jakiś czas

na whirlpoola poszło 3 garści grubo mielonej kawy

 

Wyszło 16l 25,2°blg.

Zadane uwodnione S-04 w sporej ilości.

29.01 przelane na cichą, 4,8blg czyli ok. 12%ABV.

Na 4 doby dostało garść mocno opiekanych płatków dębowych.

21.03 rozlane z 80g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Masakra jak ten czas leci - właśnie sobie uświadomiłem, że 18.02.2009 warzyłem pierwsze piwo (Koelsha), czyli minęła pierwsza dekada babrania się przy garnkach. Mizerna liczba warek domowych w tak długim czasie nie odbiera mi jednak radości ze świętowania tejże rocznicy (w końcu podobnoż nie jakość a ilość, prawda?). 

Lecę więc z kolejnymi eksperymentami - tym razem będzie ciekawie, bo chyba mało kto dysponuje w Polsce takimi szczepami (w buty se wsadźcie te mizerne Vossy haha).

 

Nr 89 Multigrain Kveik 12,5°blg 05.03.2019

 

5kg Pale Ale Viking

1kg Pszeniczny Viking

1kg Żytni Weyermann

1kg Owsiany Fawcett

 

Zacieranie:
65°C- 75 min, wygrzew jedynie na 68°C

 

Chmielenie 60 min:

35g Magnum - 45min

100g Saaz - po pół na jakieś 8 i 0min

 

Wyszło ze 30l 12,5°blg - zostało podzielone na 2 osobne fermentory.

Zadane własnoręcznie suszone Ebbegarden oraz Hornindal Kveik.

Fermentacja poleci w okolicach 30°C najprawdopodobniej.

16.03 rozlane do butelek na 2,6VOL.

 

Pierwsze testy 29.03:

Hornindal mocno diacetylowy, karmelkowaty, mdły i lekko grzybowy - ciekawie ale dość nie pijalnie na razie.

Ebbegarden zaskakująco owocowy (morela, winogrono, grejpfrut), wyraźnie kwaskowy, niesamowicie rześki i pijalny - ciekawa baza do mocnego nachmielenia na zimno ameryką lub nz, ew. jako wariacja w stronę white ipa's.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Tadzik napisał:

Lecę więc z kolejnymi eksperymentami - tym razem będzie ciekawie, bo chyba mało kto dysponuje w Polsce takimi szczepami (w buty se wsadźcie te mizerne Vossy haha).

Ja bym sie tak nie przechwalal dostepem do kveikow na twoim miejscu :P

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 90 APA hoptest 13°blg 16.03.2019

 

100% Pale Ale Viking

 

Zacieranie:
65/67°C- 45 min, wygrzew na 78°C

 

Chmielenie 60 min:

45g Magnum - 45min - dla 30IBU

80g Cascade - koniec gotowania/whirlpool

 

Wyszło 40l 13°blg (przed rozcieńczeniem 17).

Zadane US-05.

Fermentacja podzielona na 2 części - jedna standardowo chmielona będzie na zimno Azacca, druga Azacca Hopzoil.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.