Skocz do zawartości

Produkcje Tadzika


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Nr 58 Flanders 14,2°blg 14.11.2016

 

5kg Wienna

0,5kg Skleikowane Corn Flakes

0,4kg Caraaroma

0,05kg Jęczmień palony

 

 

Zacieranie:
63-62°C - 30 min, dodanie kleiku kukurydzianego i ustalenie temperatury powyżej 70°C

 

Chmielenie 70 min:

40g Saaz - 60 min

30g Saaz - 30 min

 

Wyszło ponad 21l, 14,2°blg.

Fermentacja wstępna klasycznymi górniakami, następnie już klasyka czyli 3763 Roeselare Ale Blend.

22.11 trafił do balona, niebawem dostanie kostki dębowe moczone w pinot noir (dokładnie to wpadły do piwa 04.02.2017). 

12.08.2018 test, drewna całkiem sporo w klimacie Chateau. Mniej więcej połowa poszła na owoce - 1kg jeżyn, 450g wiśni i 300g cz. porzeczki. Reszta dalej się kisi w balonie. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 59 Melon Gose 13°blg 18.11.2016

 

5kg Spring Pale

0,5kg zakwaszający

0,25kg płatki owsiane

 

Zacieranie:
65-63°C - 45 min, dodanie zakwaszającego, lekkie podbicie w okolice 72°C, bez mashoutu

 

Chmielenie 75 min:

20g Nelson Sauvin - 60 min

80g Nelson Sauvin - 5 min

15g kolendry, 35g skórki pomarańczowej oraz 25g różowej soli - 5 min

 

Wyszło lekko 22l, 13°blg.

Zadana gęstwa London Ale III.

24.11 przelane na cichą, dostało 3kg zblendowanego melona. 

28.11 rozlane 20l z 160g cukru, otrzymało 30ml aromatu melona.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nr 60 Farmhouse/Saison 14,5°blg 11.12.2016

 

2kg Pale

1kg Pils

1kg Monach

0,5kg Pszeniczny Crystal

małe dociągnięcie ekstraktu skleikowanym ryżem oraz cukrem (5%)

 

Zacieranie:
64-62°C - 60 min, dolanie wody do 70°C, bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

50g Premiant - 60 min

40g Saaz - whirpool

 

Wyszło 18l, 14,5°blg.

Zadane Yeast Bay Saison Brett Blend.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 61 Ale 11,5°blg 16.12.2016

 

5kg Pils

ok 0,3kg CaraPils

 

Zacieranie:
62°C - 30 min, 2 lekkie dekokcje i ustalenie na 72°C - 15 min, bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

45g EKG i 30g Perle - 60 min

25g Saaz - 30 min

25g Saaz - 5 min

Mech

 

Wyszło 24l, 11,5°blg.

Zadany szczep wyizolowany z jabłek przez ekipę BioWar (Uniwersytet Śląski).

Odfermentowało lekko poniżej 2°blg co daje mu ~5,2%ABV.

Niestety 18.01 przy przelewaniu na cichą piwo miało ewidentne oznaki infekcji, poszło więc w kanał.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 62 Pils 12°blg 30.12.2016

 

5kg Pils

spora garść CaraAromy

 

Zacieranie:
62°C - 30 min, 2 dekokcje 1/3, 74°C - 15 min, filtracja

 

Chmielenie 60 min:

50g Sladek i 30g Premiant - 60 min

26g Saaz - 30 min

26g Saaz - 3 min

 

Wyszło ok 25l, 12°blg.

Zadane uwodnione w34/70.

16.01 przelane na cichą, odfermentowało do 2,5°blg.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 63 Smoked FES 18°blg 03.01.2017

 

2,9kg Pale

2,6kg Peated Fawcett

1kg Pszenica

0,4kg CaraAroma

0,4kg Jęczmień palony

 

Zacieranie:
68°C - 130 min, filtracja

 

Chmielenie 70 min:

30g Agnus - 60 min

20g Agnus - 30 min

 

Wyszło ok 22l, 18°blg.

Zadane uwodnione S-04.

15.01 przelane na cichą.

Rozlew 15.02.

 

Ilość palonego idealna. Jest szpital, lecz nie brak także samej bazy FESowej. Do poprawki słody palone - zwiększyć ilość o ok 25%. Ogólnie ujmując jestem całkiem zadowolony.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 64 Pils #2 12,8°blg 16.01.2017

 

5kg Pils

150g Crystal 120EBC

 

Zacieranie:
66°C - 80 min, filtracja

 

Chmielenie 70 min:

20g Agnus - 60 min

50g Sladek - 30 min

50g Saaz i Premiant - dokładnie 3 min i out przed chłodzeniem

 

Wyszło ok 21l, 12,8°blg.

Zadana gęstwa w34/70.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 65 Red Ale 13,2°blg 20.01.2017

 

3kg Pale

0,1kg Red Crystal

16g jęczmień palony

 

Zacieranie:
68°C - 90 min, filtracja

 

Chmielenie 60 min:

24g Marynka - 60 min

14g Marynka - 15 min

 

 

Wyszło 12l, 13,2°blg.

Zadane uwodnione US05.

Na cichej otrzymało 2 herbaty jaśminowe w ilości po 10g (72h), 13.02 rozlane do butelek wraz z 49g glukozy.

 

Profil herbaciany, a właściwie głównie jaśminowy świetny. Ilość tanin minimalna, przyjemna. Samo piwo do małej poprawy, zwiększyć ilość palonego, dorzucić nieco amerykańskiego chmielu na smak i aromat oraz delikatnie zakwasić zacier.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 66 IPA 15,5°blg 29.01.2017

 

5kg Pale

0,4kg Brown

 

Zacieranie:
64°C - 60 min, 70°C, filtracja

 

Chmielenie 65 min:

36g Chinook - 60 min

26g Chinook - 30 min

50g Cascade - 5 min

 

 

Wyszło 19l, 15,5°blg.

Zadana gęstwa US05.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 66 IPA 15,5°blg 29.01.2016

5kg Pale

0,4kg Brown

Zacieranie:

64°C - 60 min, 70°C, filtracja

Chmielenie 65 min:

36g Chinook - 60 min

26g Chinook - 30 min

50g Cascade - 5 min

 

Wyszło 19l, 15,5°blg.

Zadana gęstwa US05.

Ipa z brownem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 67 Milk Stout 17°blg 29.01.2017

 

4,5kg Pale

0,3kg CaraAroma

0,3kg Palona Pszenica

0,3kg Palony Jęczmień

 

Zacieranie:
68°C-64°C- 120 min, filtracja

 

Chmielenie 60 min:

50g Marynka - 60 min

1kg laktoza - 15 min

 

Wyszło 23l, 17°blg.

Zadane uwodnione S-04.

13.02 przelane na cichą, dostało masę płatków kokosowych, pokruszone ziarna kakao oraz migdały.

21.02 rozlane do butelek wraz ze 125g glukozy.

 

Jedno z bardziej udanych piw sezonu. Pomimo teoretycznie sporej ilości tłuszczu piana nie zanika w kilka sekund. Faktura bardzo mleczna, gęsta. Najsłabiej wyczuwalne migdały, w przyszłości zastosuję płatki migdałowe. 

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 68 Teściowy Lager 12°blg 12.02.2017

 

5,5kg Pils

 

Zacieranie:
68°C-64°C- 80 min, dekokt do 76°C, filtracja

 

Chmielenie 70 min:

29g Premiant - 60 min

 

Wyszło nie wiem ile bo ponad skalę ale ok. 28l, 12°blg.

Zadana gęstwa W-34/70.

Po tygodniowym chłodzeniu na zewnątrz zostało zabutelkowane ze 140g glukozy (26.03).

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po miesięcznej przerwie czas znów stanąć przy garach.

 

Nr 69 APA 11°blg 12.03.2017

 

5kg Pale

550g Colorado Honig

 

Zacieranie:
67°C-65°C- 75 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

20g Chinook - 60 min

23g Citra - 35 min

30g Sorachi Ace - 5 min

 

Wyszło prawie 29l, 11°blg.

Zadane uwodnione BRY-97.

31.03 otrzymało 100g Pacifica i po 30g Citra oraz Chinook.

02.04 zabutelkowane wraz ze 134g glukozy (2,4Vol).

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 70 IPA 16°blg 25.03.2017

 

4kg Pale

2kg Pszeniczny

500g Colorado Honig

 

Zacieranie:
67°C-66°C- 60 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

52g Chinook - 60 min

43g Citra - 15 min

50g Cascade i 40g Citra - 0 min

 

Wyszło prawie ok 19l, ponad 16°blg.

Zadana gęstwa BRY-97.

08.04 poszło na pseudo cichą, otrzymało 100g Amarillo, 50g Chinook i 65g Citra. 

20.04 zabutelkowane z 90g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Nr 71 Fruit Ale 14°blg 23.04.2017

 

2,5kg Pils

0,5kg Owsiany

 

Zacieranie:
69°C-67°C- 60 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

35g Premiant - 60 min

400g Laktoza - 15 min

 

Wyszło 11l, 14°blg. Wyszłoby znacznie lepiej lecz przytkało filtr więc ze 3l wywaliłem w pizdu.

Zadane FM28 Habit Opata.

30.04 przelane na cichą - otrzymało 2,5kg mrożonych malin. 

14.05 rozlane z 70g glukozy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 72 Grape Ale 17°blg 01.05.2017

 

1,5kg Mild

0,5kg Owsiany

0,5kg Spring

0,5kg Pils

 

Zacieranie:
68°C-65°C- 70 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

26g Nelson Sauvin - 60 min

24g Nelson Sauvin - 0 min

1l ekstrakt winogronowy 65°blg

 

Wyszło 14l, 17°blg.

Zadana gęstwa FM28 Habit Opata.

Jakoś 09.05 przelane na cichą a 11.05 dostało 50g Nelsona.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 73 APA 11,5°blg 14.05.2017

 

3,7kg Pale

0,8kg Płatki owsiane

0,1kg Colorado Honig

 

Zacieranie:
68°C-66°C- 80 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

14g Galaxy - 45 min

21g Mosaic - 15 min

po 22g Galaxy i Mosaic na ponad kwadrans hop stand

 

Wyszło 23l, 11,5°blg.

Zadane suchary US-05.

23.05 przelane na cichą, 25.05 otrzymało 57g Mosaic i 64g Galaxy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 74 Imperial Stout 35°blg 23.05.2017

 

7kg Pale

1kg Monachijski II

0,5kg Mild

0,5kg Brown

0,3kg CaraAroma

0,25 Pszeniczny Czekoladowy

0,2kg Jęczmień Palony

0,6kg Laktoza

0,4kg Cukier

 

Zacieranie:
68°C-64°C- 120 min, odebranie części, podgrzanie i zawrócenie celem ustalenia temp w okolicy 72°C, filtracja

 

Chmielenie ok 140 min:

100g Columbus - 55 min

 

Wyszło ponad 11l, 35°blg.

Zadana gęstwa US-05.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 75 "Grodzisz" 8°blg 28.05.2017

 

2kg Pszenica

1kg Wędzonka

 

Zacieranie:
68°C-65°C- 60 min, filtracja

 

Chmielenie:

10g Admiral - 60 min

35g Premiant - 5 min

 

Wyszło prawie 23l, 8°blg.

Zadane FM53 Kveik.

Zabutelkowane 11.06 wraz ze 164g cukru.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 76 APA 13°blg 15.06.2017

 

3,7kg Pale

1kg Owsiany

0,1kg Colorado Honig

 

Zacieranie:
68°C-66°C- 80 min, filtracja bez mashoutu

 

Chmielenie 60 min:

20g Mosaic - 45 min

20g Amarillo - 15 min

po 25g Amarillo i Mosaic na 20 min hop stand

 

Wyszło 20l, 13°blg.

Zadana gęstwa FM53 Kveik.

Po ok 50g chmielenia na cichej 3 dni Amarillo i Mosaic.

Rozlane w okolicy 05.07 ze 126g glukozy.

Wyszło całkiem nieźle, piękne jednorodne zmętnienie, owocowość i kwaskowość od Kveików, mocne cytrusowe nachmielenie, całość mocno w stronę Vermont/Juicy.

Edytowane przez Tadzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.