Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdziłem, że w końcu zacznę zapisywać moje nędzne produkcje w wersji internetowej. Browar nazwy nie posiada i na razie posiadać nie będzie. Z puszek niczego produkować nie chciałem. Jako, że warzę niezmiernie mało za każdym razem w sumie produkuję coś nowego. Warki są zawsze w okolicach 20l. Receptur sprawdzonych i korygowanych rok po roku mam niewiele.

I tak zaczynając od początku:
-
Sezon 2008/2009
Nr 1 Koelsch 11,5°blg
Nr 2 Marcowe 13°blg
Nr 3 Pils 12°blg


Sezon 2009/2010
Nr 4 Koźlak 16,5°blg
Nr 5 Porter bałtycki 21°blg
Nr 6 Irish Red Ale 13°blg
Nr 7 Koelsch 12°blg


Sezon 2010/2011
Nr 8 Pils 12,5°blg
Nr 9 Koźlak 17°blg
Nr 10 Porter bałtycki°22 blg
Nr 11 Weizenbock°18 blg
Nr 12 BPA 12,5°blg
Nr 13 BPA 13°blg
Nr 14 Tripel/BGSA 22°blg


Sezon 2011/2012
Nr 15 Bitter 12°blg
Nr 16 Polish style IBA 16,5°blg 03.03.2012
Nr 17 Cream Ale 12°blg 14.03.2012
Nr 18 Wędzone 16,5°blg 15.03.2012
Nr 19 Old ale 18°blg 06.05.2012


Sezon 2012/2013
Nr 20 Desitka 10°blg 07.02.2013I miejsce w kategorii jasne lekkie KPD Birofilia 2013
Nr 21 Belgian farmhouse 11°blg 01.03.2013
Nr 22 Belgian wicked ale 17,5°blg 08.03.2013
Nr 23 American India Pale Ale 15°blg 21.04.2013

Sezon 2013/2014
Nr 24 Sweet & hot american stout 18°blg 17.08.2013 - kolaboracja z @dobrzanek :) II miejsce Mikołajkowy KPD 2013
Nr 25 American Barleywine 25°blg 30.10.2013
Nr 26 Cascade Brown Ale 13°blg 01.11.2013
Nr 27 Bitter 11,5°blg 02.02.2013
Nr 28 Coffee Foreign Extra Stout 17°blg 22.02.2014 - kolaboracja z @dobrzanek nr 2 :)
Nr 29 American Amber Ale 13°blg 23.02.2014
Nr 30 Cascadian Dark Ale 17°blg 01.03.2014
Nr 31 American Wheat 12°blg 06.04.2014

Sezon 2014/2015
Nr 32 American Pale Ale 11°blg 06.07.2014
Nr 33 Belgian IPA 18°blg 29.07.2014
Nr 34 Wicked Xmas 16°blg 05.10.2014
Nr 35 Funky Ale 15°blg 26.10.2014
Nr 36 Funky Ale #2 15,5°blg 11.01.2015
Nr 37Hoppy Lager 12,5°blg 25.01.2015

 

Sezon 2015/2016
Nr 38 Equinox Single Hop IPA 14°blg 04.09.2015

Nr 39 Strong Scotch Ale 20°blg 13.09.2015

Nr 40 Wheat Wine 21°blg 20.09.2015

Nr 41 Rauchpils 13°blg 01.01.2016

Nr 42 Milk Stout 14,5°blg 10.01.2016

Nr 43 Imperial Baltic Porter 27,2°blg 17.01.2016

Nr 44 Dark APA 11°blg 14.02.2016

Nr 45 Milk APA 13°blg 21.02.2016

Nr 46 American Wheat 12,5°blg 03.04.2016

Nr 47 Fruit Wheat 12,5°blg 08.05.2016 - GCh XIV KPD PSPD

Nr 48 SMaSH IPA 16°blg 22.05.2016

Nr 49 Coffee Stout 15°blg 29.05.2016

Nr 50 APA 12,5°blg 05.06.2016 - kooperacja z Browarem Grabie :)

 

Sezon 2016/2017
Nr 51 Lambic 13,5°blg 10.07.2016

Nr 52 German Brown 12,5°blg 25.07.2016 - kooperacja z Robertem (Dom Pachnący Żywicą)

Nr 53 100% Peated Ale 15,5°blg 31.07.2016

Nr 54 Wee Heavy 22,5°blg 07.08.2016 III miejsce Mikołajkowy KPD 2016
 
Sezon 2017/2018
 
 

Następne mam zamiar wrzucać tu wraz z efektami bo później ciężko się doszukać receptur.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I bardzo dobry krok ;)

 

Też długo się zastanawiałem czy robić zapiski na forum, papierową wersję od razu odrzuciłem bo papier się mnie "nie trzyma". Dobrze, że się zdecydowałem bo pamięć zawodna i powiem szczerze, że już wielokrotnie owe zapiski się przydały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 16 Polish style IBA 16,5°blg 03.03.2012

 

4,7 kg Pale ale

0,3 kg CaraRed

0,2 kg Czekoladowy

0,1 kg Coś czarnego dodałem, sam nie wiem co :smilies:

0,07kg Palony jęczmień

Zacieranie na lenia w lodówce 65°C - 60', następnie dolewając wodę podniesienie do 72°C i 76°C.

Gotowanie 70'. Marynka z Sybillą na 60', 45', 30', 15' i 10' oraz Lubelski na ostatnie 5'. Razem ok 140g, 60 IBU.

Wyszło 17l 16,5°blg.

Zadane rozruszanymi Mauribrew Ale od Elroy'a.

Zeszło do jakiś 3,5°blg więc ma ok 7%ABV.

18.03.2012 zabutelkowane ze 100g glukozy.

 

Chyba najgorsze piwo sezonu 2011/2012. Poziom goryczki oraz smak z palonych niby w porządku ale ewidentnie coś mi w nim nie grało, być może lekka infekcja. Zdecydowanie zabrakło chmielenia na zimno. O dziwo nie uświadczyłem w piwniczce już żadnej butelki.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 17 Cream Ale 12°blg 14.03.2012

cream ale

 

4kg pils

1kg płatki kukurydziane uprzednio kleikowane

Zacieranie w lodówce 64°C - 60', następnie dolewając wodę podniesienie do 72°C i 76°C.

Filtracja tragiczna - musiałem się ratować przenoszeniem do wiadra i filtrowaniem od nowa.

Gotowanie 70'. Nugget 10g - 60', Fuggles 25g - 10'.

Wydajność wyszła tragiczna - 22l 12°blg.

Zadane rozruszanymi US-05.

27.03.2012 przelane na cichą. Zeszło poniżej 2°blg.

Po krótkiej cichej 04.04.2012 rozlane do butelek ze 120g glukozy.

 

Całkiem przyjemne piwko wyszło. Lekkie w odbiorze, słabo estrowe, fajna słodkość się przebija. Na minus tylko słaba piana (podejrzewam kukurydzę) oraz brak pełnej klarowności (szkoda, że nie potraktowałem żelatyną). Gdyby tylko nie ta filtracja chętnie bym znów powtórzył, odłożę to na przyszłość. Na pewno fajny efekt dałoby lekkie chmielenie na zimno czymś cytrusowym.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 18 Wędzone 16,5°blg 15.03.2012

 

3kg wędzony

1kg whisky

2kg pils

0,2kg CaraAroma

Dodałem jeszcze garść czegoś do koloru, prawdopodobnie czekoladowego.

Zacierałem podobnie jak koźlaki 52°C, podniesienie do 62°C. Dekokcje zrobiłem dwuwarową ale po ok 1/4 zacieru. Na koniec 72°C i mashout.

Chmielenie 10g Nuget - 60', 20g Sybilla (szyszka) - 30', 30g Lubelski (szyszka) - 10'.

Wyszło 18l 16,5°blg.

Zadane rozruszanymi S-04 ponieważ nie chce mi się pilnować temperatur więc przefermentuję górniakami w niższej temperaturze.

27.03.2012 przelane na cicha. Zeszło do 4,5°blg.

 

Z tego jestem bardzo zadowolony, to moja pierwsza wędzonka i całkiem udana. Ponad 60% wędzonych wymaga kilku miesięcy leżakowania. Piana ładna, aromat i smak oczywiście zdominowany wędzonką ale nie nachalnie, brak @kopyr'owych "kabli" od słodu whisky. Całość ładnie podbudowana koźlakowym ciałem. Na minus estrowość, trzeba jednak fermentować dolniakami. Zostawiłem 2 butelki do otworzenia kiedyś.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak widzę zwiększasz produkcję. ;)

Nie nie. Ja mało warzę bo w sumie tylko pod siebie. Na razie będzie chwila przerwy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W międzyczasie browarek wzbogacił się o prymitywne mieszadło magnetyczne oraz kolbę 2l na startery (dzięki @elroy!)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 19 Old ale 18°blg 06.05.2012

 

5kg Pale ale

1kg Pils

0,25kg CaraAroma

0,05kg Czekoladowy

 

Zacieranie na lenia w lodówce 65°C - 90', następnie dolewając wodę podniesienie do 72°C

Chmielenie: 10g Nugget - 60', 15g Marynka - 45', 20g Marynka - 30', 30g Sybilla - 15'

400g cukru na ostatnie 10'.

Wyszło 21l 18°blg.

Zadane rozruszanymi na mieszadle Mauribrew Ale od @elroy'a.

17.05.2012 przelane na cichą. Zeszło do 5°blg. Jako bonus dostało 20g chipsów dębowych, ilość pewnie i tak będzie niewyczuwalna.

27.05.2012 rozlane do butelek ze 120 g glukozy.

 

Bardzo fajne, o dużym potencjale do leżakowania. Zostawiam sobie pół skrzynki i będę otwierać co jakiś czas. Myślę, że 2-3 lata to optimum. W odbiorze lekka treściwość, estrowe. Następnym razem pewnie dobiłbym z ballingiem do 20 i podwoił ilość dębiny.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 20 Desitka 10°blg 07.02.2013 - I miejsce w kategorii jasne lekkie KPD Birofilia 2013

 

4kg Pils

0,1kg Zakwaszający

0,1kg CaraPils

0,1kg CaraMunich

 

Zacieranie 62°C - 30 min, dwie dekokcje po 15 min gotowania, ustalenie 72°C - 20 min, bez mashoutu.

Chmielenie: 70g Saaz - 60 min, 30g Saaz - 5 min, mech - 5 min.

Wyszło nie wiem ile, prawie 10°blg.

Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w34/70.

Bardzo powolna fermentacja, zeszło w okolice 3°blg.

Zabutelkowane 07.03.2013 z 80gr glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 21 Belgian farmhouse 11°blg 01.03.2013

 

1,2kg Pils

1kg Pale

1kg Pszeniczny

0,5kg Jęczmień niesłodowany

0,1kg CaraPils

0,08kg Zakwaszający

0,5kg cukier kandyzowany biały

20g zwietrzałej szyszki lubelskiego jako dodatek do zacierania

 

Zacieranie:

62°C - 30 min, w międzyczasie jęczmień niesłodowany skleikowany z 0,2kg pilsa, dodanie do głównego zacieru i ustalenie na 72°C - 30 min, bez mashoutu.

Chmielenie:

20g EK Goldings - 60 min

20g EK Goldings - 30 min

20g suszonej skórki cytryny, 5g mchu i cukier- 10 min

30g Styrian Goldings - 5 min.

 

Wyszło 21l, 11°blg.

Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w starterze Danstar belle saison.

08.03.2013 przelane na cichą.

Odfermentowało do 0°blg.

Zabutelkowane 16.03.2013 ze 120g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 22 Belgian wicked ale 17,5°blg 08.03.2013

 

4kg Pils

2kg Pale

0,33kg Special B

0,3kg Jęczmień niesłodowany

0,1kg Caramunich

0,5kg cukier kandyzowany brązowy

35g zwietrzałej szyszki marynki jako dodatek do zacierania

 

Zacieranie:

65°C - 90 min, dolanie wrzątku do 70°C, bez mashoutu.

Chmielenie:

20g EK Goldings - 60 min

20g EK Goldings - 30 min

20g EK Goldings - 15 min

5g mchu i cukier- 10 min

 

Wyszło 21l, 17,5°blg.

Zadane gęstwą Danstar belle saison po farmhouse, dałem z 8 dużych łyżek.

17.03.2013 w św. Patryka przelane na cichą.

Odfermentowało do 0°blg co daje mu ok 9,5% ABV.

Zabutelkowane 20.03.2013 ze 125g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tym sezonie prawdopodobnie wszystkie piwa pójdą na klarowanie żelatyną, jestem ciekaw jak odbije się to na smaku :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 23 American India Pale Ale 15°blg 21.04.2013

 

5kg Pale

1kg Monachijski

0,25kg Caramunich

0,2kg Jęczmień niesłodowany

 

Zacieranie:

65°C - 60 min, dolanie wrzątku do 70°C, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

20g Citra, 20g Simcoe - 60 min

15g Citra, 15g Simcoe - 20 min

30g Citra, 30g Simcoe, 5g mech - 5 min

 

Wyszło 22l, 15°blg.

Zadane starterem bry-97.

27.04.2013 przelane na cichą. Teraz otrzyma po 35g Simcoe i Citra.

 

Pobiłem własny rekord chyba 3h 40' ze sprzątaniem :). Przedłużyłbym zacieranie lecz mam pracowity weekend i warzenia w ogóle nie było w planie.

 

Odfermentowało do 3°blg co daje mu 6,5% ABV.

Zabutelkowane 03.05.2013 ze 130g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolaboracja z @dobrzanek :)

 

Nr 24 Sweet & hot american stout 18°blg 17.08.2013 - II miejsce w kategorii świąteczne ale w III Mikołajkowym KPD

 

5kg Pale

1kg Monachijski

0,25kg Czekoladowy

0,15kg Czekoladowy pszeniczny

0,5kg Laktoza

 

Zacieranie:

64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja.

 

Chmielenie:

10g Simcoe - 60 min

15g Amarillo - 30 min

0,5kg Laktoza - 10 min

20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min

 

Wyszło 24l, 18°blg.

Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle.

Na cichej otrzymało 30g Simcoe oraz płatki dębowe.

Odfermentowało do 3°blg co daje mu ok 7,5% ABV.

Zabutelkowane 18.09.2013 ze 110g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 25 American Barleywine 25°blg 30.10.2013

 

5kg Pale

0,5kg Pils

0,5kg Pale Crystal 90 EBC

4kg Ekstrakt słodowy 20 EBC

 

Zacieranie:

68°C - 75 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

20g Galaxy, 20g El Dorado - 60 min

30g Galaxy, 30g El Dorado - 30 min

20g Simcoe - 15 min

30g Sorachi Ace - 10 min

40g Amarillo - 5 min

 

Wyszło 22l, 25°blg.

Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w starterze Safbrew T-58.

09.11.2013 przelane na cichą. Otrzymało Amarillo, Galaxy, Simcoe i chipsy dębowe po 30g.

Odfermentowało niestety jedynie do 8,5°blg co daje mu ok 9,5%ABV.

Zabutelkowane 16.11.2013 z 45g glukozy i 40g cukru.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 26 Cascade Brown Ale 13°blg 01.11.2013

 

5kg Pale

0,2kg Caraaroma

0,15kg Czekoladowy

0,1kg Crystal 150 EBC

 

Zacieranie:

68°C - 75 min, 75°C - filtracja.

 

Chmielenie:

30g Cascade - 60 min

20g Cascade - 15 min

 

Wyszło 22l, 13°blg.

Zadane uwodnionymi a następnie rozruszanymi w starterze US-05.

10.11.2013 przelane na cichą. Otrzymało 50g Cascade.

Odfermentowało do 3°blg co daje mu ok 5,5%ABV.

Zabutelkowane 19.11.2013 ze 110g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 27 Bitter 11,5°blg 02.02.2013

 

5kg Pale

0,2kg Red Crystal 400 EBC

0,1kg Amber 100 EBC

 

Zacieranie:

68°C - 70 min, 75°C - filtracja.

 

Chmielenie:

50g East Kent Goldings - 60 min

40g Fuggles - 15 min

50 Boadicea - 1 min

 

Wyszło 23l, 11,5°blg.

Zadane rozruszanymi w 3 etapach Brewlab 2100 Devon.

10.02.2014 przelany na cichą przy ~1°blg.

20.02.2014 zabutelkowane ~22l z 90g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolaboracja z @dobrzanek nr 2 :)

 

Nr 28 Coffee Foreign Extra Stout 17°blg 22.02.2014

 

5kg Pale

1kg Pils

0,2kg Crystal 400 EBC

0,25kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC, 100g Czekoladowy 800-1200 EBC (od 72°C)

0,1kg Jęczmień palony (do wysładzania)

 

Zacieranie:

66°C - 50 min, 72°C - 20 min, 78°C - filtracja.

 

Chmielenie:

50g Whitbread Golding Variety - 60 min

60g Fuggles, 50g East Kent Goldings - 15 min

120g kawa - 3 min

 

Wyszło 21l, 17°blg.

Zadane uwodnionymi s-04.

15.03.2014 zabutelkowane 20l wraz z 118g cukru.

Odfermentowało w okolice 5°blg co daje mu 6,7%ABV.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 29 American Amber Ale 13°blg 23.02.2014

 

4,5kg Pale

0,25kg Crystal 150 EBC

75g Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC

65g Red Crystal 400 EBC

 

Zacieranie:

66°C - 60 min, 70°C - 20 min, bez mashoutu.

 

Chmielenie:

26g El Dorado - 60 min

20g Galaxy - 15 min

17g Amarillo, 8g Simcoe - 1 min

 

Wyszło 20l, 13°blg.

Zadane rozruszanymi na mieszadle US-05.

01.03.2014 przelane na cichą.

09.03.2014 zabutelkowane 19l wraz z 100g cukru.

Odfermentowało do ~3°blg co daje mu 5,5%ABV.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 30 Cascadian Dark Ale 17°blg 01.03.2014

 

5,5kg Pale

1,4kg Pils

0,19kg Crystal 150 EBC

0,5kg Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC (do wysładzania)

 

Zacieranie:

68-66°C - 80 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu)

 

Chmielenie:

50g TNT Blend - 60 min

50g Citra - 30 min

50g Falconer's Flight 7C's, 50g Amarillo, mech - 5 min

 

Wyszło 21l, 17°blg.

Zadane gęstwą US-05.

08.03.2014 przelane na cichą. Otrzymało Amarillo, Citra i Simcoe - po 50g :D.

15.03.2014 zabutelkowane 17l wraz z 100g cukru.

Odfermentowało ciut poniżej 5°blg co daje mu 6,8%ABV.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 31 American Wheat 12°blg 06.04.2014

 

3kg Pale

2kg Pszeniczny

0,08kg Zakwaszający

 

Zacieranie:

69-65°C - 80 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu)

 

Chmielenie:

30g Mosaic - 60 min

 

Wyszło 18l, 12°blg - wydajność tragiczna :D

Zadane gęstwą danstar nottingham.

11.04.2014 przelane na cichą. Otrzymało 50g Kazbek.

15.04.2014 zabutelkowane 17l wraz ze 115g glukozy.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując sezon 2013/2014 pomimo kilku słabych piw, zdecydowanie zaliczam do udanych :) Rozpoczynam kolejny z planem zwiększenia częstotliwości warzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nr 32 American Pale Ale 11°blg 06.07.2014

 

5kg Pale

0,3kg Caramunich

Garść zakwaszającego

 

Zacieranie:

68-65°C - 70 min, bez mashoutu. (dodatek gipsu)

 

Chmielenie:

20g Chinook, 20g Simcoe - 60 min

30g Chinook, 30g Simcoe - 5 min

 

Wyszło 24l, 11°blg

Zadane uwodnione US-05.

14.07.2014 przelane na cichą. Dostało 50g Chinook i 50g Simcoe.

Edytowane przez Tadzik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×