Jump to content
Sign in to follow this  
zorro0

Milk Stout-pytanie

Recommended Posts

Witam ! Przymierzam się do uwarzenia mojego pierwszego Milk Stouta .Ten: ( http://www.piwodziej...emium-14Blg/324) z piwodzieja ma w składzie 200g laktozy, a ten:(http://www.browar.bi...lk_stout_12_blg) z centrumpiwowarstwa aż 500g.Czemu aż taka duża różnica?Czy ten drugi będzie słodszy?Który wybrac na pierwszy raz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli ten drugi lepszy ?? ;)

Robiłem tego z piwodzieja i polecam. Nawet 200 g laktozy jest wyczuwalne w smaku, choć na pewno nie tak bardzo jak 500 g. Za to w zestawie masz lepsze chmiele. Brałbym na Twoim miejscu tego z piwodzieja, a jak się boisz, że za mało laktozy to dokup sobie jeszcze z 200 g i dodaj razem z tą z zestawu, choć moim zdaniem to niepotrzebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś robiłem Milk Stouta z użyciem 200 lub 300 g laktozy. Efekt był mizerny. Jeśli nie zależy Ci na alkoholu, proponuję zacieranie na słodko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie zastosuję "złoty środek" bo kobitki też będą piły to piwo :Kupię zestaw z piwodzieja i dokupię 200g laktozy.Dzięki za rady :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do pierwszego dałem 1kg laktozy bo tak mi pewna pani powiedziała.Wyszło słodkie .Teraz robię z 0.5 kg i czekam na efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam już ten zestaw z piwodzieja i zamówione 200g laktozy.Pytanie: czy jeśli już się nastawiłem że "ma byc słodkie" to wystarczy tej laktozy ,czy by jeszcze nie dołożyc ze 200 ? Crocco jak długo jeszcze będziesz czekał ? No i witam sąsiada zza miedzy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witej

25-go zostało uwarzone i teraz bulka.Pierwszego jeszcze parę flaszek się znajdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również dopijam swojego Milk Stout'a. U mnie przy 28L warce 0.5kg laktozy dało małą słodycz, zależy co kto lubi oczywiście. :)

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swojego Milka dałem 0.5kg laktozy i słodycz jest umiarkowana. Wyraźnie wyczuwalna, ale na pewno nie da się powiedzieć, że piwo jest słodkie. Mi i znajomym bardzo smakuje, więc 0.5kg jest chyba całkiem optymalną ilością na 20L :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swojego Milka dałem 0.5kg laktozy i słodycz jest umiarkowana. Wyraźnie wyczuwalna, ale na pewno nie da się powiedzieć, że piwo jest słodkie. Mi i znajomym bardzo smakuje, więc 0.5kg jest chyba całkiem optymalną ilością na 20L :)

Właśnie o taki efekt mi chodzi.Dam też pół kilo laktozy i chyba bedzie dobrze. Dzięki za rady.Pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześc ! Odświeżam temat bo mam pytanie : zacieranie poszło bez problemów,uzyskałem 21 litrów 13'Blg ,zadałem drożdże US-05 ,nazajutrz(12.02.2012r) fermentacja ruszyła(temperatura brzeczki 22'C) i przez 3 dni wszystko było okej,ale koło środy (15.02) przestało bulkac a co gorsza, zatrzymało sie na 10'Blg i nie spada :( . Czy jest powód do niepokoju ?? Czekac spokojnie i nie świrowac ? Co radzicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laktoza nie fermentuje więc nie spadnie ci do oczekiwanych ~4BLG. Powinieneś wyliczyć ile masz tam cukrów fermentowalnych żeby wiedzieć czego oczekiwać. U mnie skończyło się na 8BLG, więc może jesteś już przy końcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie !

Pobujałem fermentatorem w piątek i nic :( nadal 10'blg i nie spada.

Zakładam pesymistycznie,że już nie spadnie bardziej,więc jakie mam teraz wyjścia ??

Poczekac jeszcze parę dni?Przelewac na cichą?Może dokupic drożdże i zadac jeszcze raz?

Edited by zorro0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mojego zabutelkowałem przy 6'blg chyba i dawałem 500g laktozy na 28L gotowego. u Ciebie jest 500g na 20L więc możliwe, że koniec. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Może dokupic drożdże i zadac jeszcze raz?

A może 'spóźniony' test odfermentowania?

Odlej trochę piwa do słoika.... zadaj końską dawkę drożdży babuni.... jak po kilku godzinach Blg zejdzie niżej... znaczy się jeszcze są cukry do przetrawienia... jak nie to zlewaj na cichą, ewentualnie kapsluj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie !

Zabutelkowałem i teraz niech sie dzieje wola nieba :) .A to dlatego,że dopiero po kapslowaniu oświeciło mnie,czy nie powinienem dac mniej glukozy do refermentacji (dałem typową miarkę na półlitrową butelkę) I czy nie narobiłem sobie granatów.Czy laktoza,której drożdże nie przerobiły (stąd wysokie Blg) ma wpływ na nagazowanie piwa w butelkach?? Czy mam butelki ewakuowac jak najdalej od siedzib ludzkich :/ ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy że nie mam sie czym martwic ? Ewakuacja odwołana :smilies:

Dzięki za szybką odpowiedź :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zrobiłeś test odfermentowania, jak ci radził pepo?

 

Na odległość to tylko w telewizji wróżą, ja żeby wróżba była dobra potrzebuje bezpośredniego kontaktu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem testu (mea culpa :( ) pozwoliłem działac siłom natury

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie !

Zabutelkowałem i teraz niech sie dzieje wola nieba :) .A to dlatego,że dopiero po kapslowaniu oświeciło mnie,czy nie powinienem dac mniej glukozy do refermentacji (dałem typową miarkę na półlitrową butelkę) I czy nie narobiłem sobie granatów.Czy laktoza,której drożdże nie przerobiły (stąd wysokie Blg) ma wpływ na nagazowanie piwa w butelkach?? Czy mam butelki ewakuowac jak najdalej od siedzib ludzkich :/ ?

Laktoza nie jest fermentowalna przez drożdże piwowarskie, ani podczas burzliwej, ani podczas refermentacji, więc przy założeniu, że wszystkie fermentowalne cukry zostały zjedzone podczas burzliwej to nic się nie powinno dziać. Dlatego by uniknąć takich dylematów warto robić Szybki Test Fermentowalności (z ang. FFT) http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.