Jump to content
Sign in to follow this  
Zbyszek T

Ile Saazu do Pilsa?

Recommended Posts

Mam takie pytanie - ile Saazu można dać do Pilsa, żeby nie pojawiły się jakieś negatywne efekty (za dużo tanin czy coś).

 

Nie chodzi mi o obliczenia goryczki, ale czy np. dodanie na 25 l warkę chmielu w ilości 50 g (60 min) + 50 g (30 min) + 50 g (0 min) będzie ok.

IBU będzie ok, ale czy efekt końcowy też będzie dobry?

 

Macie jakąś sprawdzoną ilość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry efekt daje premiant na goryczkę + saaz na aromat , no i jeszcze saaz na cichą.

 

Sam saaz też będzie dobry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie pytanie - ile Saazu można dać do Pilsa, żeby nie pojawiły się jakieś negatywne efekty (za dużo tanin czy coś).

 

Nie chodzi mi o obliczenia goryczki, ale czy np. dodanie na 25 l warkę chmielu w ilości 50 g (60 min) + 50 g (30 min) + 50 g (0 min) będzie ok.

IBU będzie ok, ale czy efekt końcowy też będzie dobry?

 

Macie jakąś sprawdzoną ilość?

 

Jeżeli chcesz być w zgodzie z oryginałem użyj wyłącznie Żateckiego (Saaz). Wg literatury, podczas dwugodzinnego gotowania stosowano 350g/hl (1350 GPH) w trzech dawkach (równych?): I - do brzeczki przedniej przed zagotowaniem, II - 80 minut przed końcem gotowania i III - 25 minut przed końcem.

Twój plan chyba zatem trochę ilościowo przestrzelony, no i nie ma chmielenia dla aromatu (0 min.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

FWH inaczej liczysz, na szczęście BS umie się tym obsłużyć.

 

Ja celuję w ~36 IBU, więc wystarczy mi 80g Lubelskiego 3.9% a-a na 60' lub 60g FWH na 120'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno ocenić, kiedy powstają ściągające posmaki, zależy to od wielu czynników. Spróbujmy to bardzo zgrubnie ocenić:

 

50 gram chmielu w kotle na pewno nie da posmaków ściągających

100 gram chmielu w kotle chyba nie da posmaków ściągających

200 gram chmielu w kotle chyba da posmaki ściągające

300 gram chmielu w kotle na pewno da posmaki ściągające

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel to chmiel, każdy ma z grubsza tyle samo tanin.

Czy istotna jest postać, w jakiej dodawany jest chmiel? Wydaje się, że rozdrobniony granulat chętniej będzie oddawał związki dające ściągającą uczucie w ustach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.