Jump to content
Pitervader

Pierwsze zacieranie - co poszło nie tak? :)

Recommended Posts

Witam,

zarwałem noc i uwarzyłem pierwsze piwo. Jest to Extra Stout autorstwa Mateusza Pająka.

 

Skład to:

- słód pilzneński 3 kg (nie było pilzneńskiego pani z Piwowara namówiła mnie na Pale Ale)

- słód Weyerman Caramunich® 0,4 kg

- słód barwiący Strzegom 0,2 kg

- płatki owsiane 0,5 kg

- palony jęczmień 0,2 kg

- chmiel goryczkowy Marynka 40 g (szyszki)

 

Zacierałem w lodówce 60 min w temp. 67°C

Przepis podaje żeby podnieść temp. do 75°C czego nie zrobiłem.

 

Przelałem całość do fermentatora z dziurami i odczekałem 15 min. Wysładzałem dodając 3 x po 4 l wody w temp. 75* C.

Uzyskałem w ten sposób 22 l brzeczki. Gotowałem przez godzinę z chmielem i zostało mi 18 l.

 

No i mogę przejść do sedna. Zmierzyłem Blg. Było 10. Ale po spróbowaniu brzeczki okazało się że jest potwornie gorzka. Dolałem dwa litry wody i z goryczą zrobiło się lepiej natomiast Blg spadło do 9. Czy to nie za mało jak na Stout?? Jeśli tak to gdzie popełniłem błąd??

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłeś próbę jodową ? Jeśli nie, możliwe jest, że część skrobii nie została przetworzona na cukry. Wydaje mi się, że próbę tę w razie czego można powtórzyć, o ile brzeczka nie jest zbyt ciemna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinna być przerwa w 76 st.C

Jak na pierwszy raz wydajność ok. Nie potrzebnie dolałeś wody.

Brzeczka jest dużo bardziej gorzka niż to co uzyskasz później po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbyt duża goryczka może wynikać z dwóch rzeczy:

1. Może oryginalna receptura była na 20 litrów, Ty uzyskałeś tylko 18. Poza tym izomeryzacja alfa kwasów przebiega inaczej w brzeczce o niższym ekstrakcie. Możliwe, że przy niższym ekstrakcie uzyskałeś więcej goryczki.

 

2. Marynka w recepturze oryginalnej mogła mieć mniej alfa kwasów, niż ta którą użyłeś. Nie podajesz informacji na ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak znajomości jak smakuje brzeczka. Ludzie niewprawieni w tych smakach często twierdzą, że gorycz jest okropna gdy w rzeczywistości jest ledwo w sam raz ;)

 

Nie panikować, warzyć następne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj sie, warz dalej. Na pewno wyjdzie z tego smaczniejsze piwo niz niejedno koncernowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze zmierzyłeś °Blg? W jakiej temperaturze? Sprawdziłeś areometr?

Mierzyłem w 20*. co do aerometru to sprawdzałem z wodą i pokazywał między 1 a 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłeś próbę jodową ? Jeśli nie, możliwe jest, że część skrobii nie została przetworzona na cukry. Wydaje mi się, że próbę tę w razie czego można powtórzyć, o ile brzeczka nie jest zbyt ciemna.

Zacierałaem wszystko naraz. Dlatego nie robiłem próby jodowej. Brzeczka jest bardzo ciemna. Czyli powodem niskiego poziomu Blg może być niedostateczne rozpuszczenie skrobi?

Edited by Pitervader

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.