Jump to content
Sign in to follow this  
chomiczon

pomiar Blg

Recommended Posts

Mam nastawone piwo na burzliwej, powiedzmy że po tygodniu pobieram do menzurki część piwa do pomiaru Blg.

Czy jak zostawie to piwo na kolejne 4 dni w menzurce obok fermentora żeby warunki były zbliżone, to czy po tych 4 dniach odfermentuje identycznie jak w wiadrze?

 

W ten sposób miałbym mozliwość sprawdzania odfermentowania bez pobierania ciągle próbek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nastawone piwo na burzliwej, powiedzmy że po tygodniu pobieram do menzurki część piwa do pomiaru Blg.

Czy jak zostawie to piwo na kolejne 4 dni w menzurce obok fermentora żeby warunki były zbliżone, to czy po tych 4 dniach odfermentuje identycznie jak w wiadrze?

 

W ten sposób miałbym mozliwość sprawdzania odfermentowania bez pobierania ciągle próbek.

 

Nie źle kombinujesz. :)

Za 4 dni pobierz nową próbkę. W próbce nie musi dofermentować dokładnie jak w wiadrze, w probówce może wyrosnąć pleśń albo inny syf - a to już komu , po co, na co (to będzie w dużym stopniu prawdopodobne).

Ale z drugiej strony jak najbardziej możesz spróbować - do odważnych świat należy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie stoi na przeszkodzie zdezynfekowania menzurki i zakrycie jej przed dostępem powietrza żeby uniknąć infekcji, która mogłaby zakłócić pomiar.

Przy następnej warce zrobię test czy odfermentowanie jest identyczne w wiadrze i menzurce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja trzymam balingometr w szczelnym wiaderku z roztworem piro. Jak mam potrzebę zmierzenia gęstości, po prostu wrzucam go do fermentatora. Po pomiarze wyjmuje, płuczę w wodzie i wkładam z powrotem do wiaderka z piro. Myślę że to mniejsze ryzyko złapania infekcji, niż ciągłe pobieranie próbek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie pracuję nad wydajnością więc zanurzenie cukromierza kończy się oparciem o drożdze na dnie.

Przy poziomie 20l w wiadrach BA nie jestem w stanie zmierzyć bezpośrednio w fermentorze cukromierzem Alla France

Edited by chomiczon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest taki długi?

 

Moja wrodzona skromność nie pozwala się chwalić ale tak, jest taki długi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekkie przechylenie fermentora niweluje problem zbyt długiego cukromierza.

Niemniej jednak spróbuję po kilku dniach burzliwej przelać piwo do pierwszego pomiaru do cylindra i zostawić przykryte do kolejnego. Zobaczymy czy wyniki będą identyczne w porównianiu z wiadrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.