Jump to content
Sign in to follow this  
JacekKocurek

04B. Munich Dunkel

Recommended Posts

4B. Munich Dunkel

 

Aroma: Rich, Munich malt sweetness, like bread crusts (and sometimes toast.) Hints of chocolate, nuts, caramel, and/or toffee are also acceptable. No fruity esters or diacetyl should be detected, but a slight noble hop aroma is acceptable.

 

Appearance: Deep copper to dark brown, often with a red or garnet tint. Creamy, light to medium tan head. Usually clear, although murky unfiltered versions exist.

 

Flavor: Dominated by the rich and complex flavor of Munich malt, usually with melanoidins reminiscent of bread crusts. The taste can be moderately sweet, although it should not be overwhelming or cloying. Mild caramel, chocolate, toast or nuttiness may be present. Burnt or bitter flavors from roasted malts are inappropriate, as are pronounced caramel flavors from crystal malt. Hop bitterness is moderately low but perceptible, with the balance tipped firmly towards maltiness. Noble hop flavor is low to none. Aftertaste remains malty, although the hop bitterness may become more apparent in the medium-dry finish. Clean lager character with no fruity esters or diacetyl.

 

Mouthfeel: Medium to medium-full body, providing a firm and dextrinous mouthfeel without being heavy or cloying. Moderate carbonation. May have a light astringency and a slight alcohol warming.

 

Overall Impression: Characterized by depth and complexity of Munich malt and the accompanying melanoidins. Rich Munich flavors, but not as intense as a bock or as roasted as a schwarzbier.

Comments: Unfiltered versions from Germany can taste like liquid bread, with a yeasty, earthy richness not found in exported filtered dunkels.

 

History: The classic brown lager style of Munich which developed as a darker, malt-accented beer in part because of the moderately carbonate water. While originating in Munich, the style has become very popular throughout Bavaria (especially Franconia).

 

Ingredients: Grist is traditionally made up of German Munich malt (up to 100% in some cases) with the remainder German Pilsner malt. Small amounts of crystal malt can add dextrins and color but should not introduce excessive residual sweetness. Slight additions of roasted malts (such as Carafa or chocolate) may be used to improve color but should not add strong flavors. Noble German hop varieties and German lager yeast strains should be used. Moderately carbonate water. Often decoction mashed (up to a triple decoction) to enhance the malt flavors and create the depth of color.

 

Vital Statistics:

OG: 1.048 ? 1.056

FG: 1.010 ? 1.016

IBUs: 18 ? 28

SRM: 14 ? 28

ABV: 4.5 ? 5.6%

Commercial Examples: Ayinger Altbairisch Dunkel, Hacker-Pschorr Alt Munich Dark, Paulaner Alt Münchner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel, Ettaler Kloster Dunkel, Hofbräu Dunkel, Penn Dark Lager, König Ludwig Dunkel, Capital Munich Dark, Harpoon Munich-type Dark Beer, Gordon Biersch Dunkels, Dinkel Acker Dark. In Bavaria, Ettaler Dunkel, Löwenbräu Dunkel, Hartmann Dunkel, Kneitinger Dunkel, Augustiner Dunkel.

 

--------------

 

Aromat: Bogata słodycz słodu monachijskiego, podobny do skórki chleba (czasami tostowy). Akceptowalne są także ślady aromatów czekoladowych, orzechowych, karmelowy i/lub toffi. Nie wyczuwalne estry owocowe i diacetyl ale nieznaczny aromat szlachetnych chmielów jest akceptowalny.

 

Wygląd: Kolor od głęboko miedzianego do ciemnobrązowego zawsze z czerwonym lub wiśniowym odcieniem. Piana kremowa, w kolorze od jasnej do średniej opalenizny. Zwykle klarowne jednak występują też mętne wersje niefiltrowane.

 

Smak: Zdominowany przez bogaty i kompleksowy smak pochodzący od słodu monachijskiego, zwykle z melanoidynami przypominającymi smak skórki chleba. Smak może być umiarkowanie słodki jednak nie powinien dominować ani być mdlący. Może być obecny łagodny smak karmelowy, czekoladowy, tostowy (opiekany) lub orzechowy. Smak spalenizny lub goryczka pochodząca od słodów palonych jest niepożądana a wyraźne są smaki karmelowe pochodzące od jasnych słodów karmelowych (typy crystal). Goryczka chmielowa jest na umiarkowanie niskim poziomie jednak wyczuwalna zrównoważona na końcu wyraźna słodowością. Smak szlachetnych odmian chmielu na niskim poziomie bądź niewyczuwalny. Posmak słodowy choć chmielowa goryczka może stać się bardziej wyraźna w umiarkowanie wytrawnym finiszu. Czysty lagerowy charakter bez owocowych estrów i diacetylu.

 

Tekstura: Treściwość średnia do średnio-pełnej, dostarczająca mocnej i dekstrynowej pełni bez wrażenia ciężkości czy mdłości. Nasycenie średnie. Może dawać lekkie odczucia ściągające i rozgrzewające od alkoholu.

 

Ogólne wrażenia: Charakteryzuje się głębią i kompleksowością słodu monachijskiego i towarzyszących mu związków melanoidynowych. Bogaty smak słodu monachijskiego ale nie tak intensywny jak w przypadku bocka ani tak palony jak w przypadku schwarzbier.

 

Komentarze: Niefiltrowane niemieckie wersje mogą smakować jak płynny chleb, z drożdżowym i ziemistym bogactwem nie do znalezienia w filtrowanych wersjach eksportowych.

 

Historia: Klasyczny brązowy lager w stylu monachiskim został opracowany jako piwo ciemniejsze, po części ze względu na średnio węglanową wodę. Powstały w Monachium styl stał się bardzo popularny w całej Bawarii (szczególnie we Frankonii)

 

Surowce: Zasyp jest tradycyjnie utworzony z niemieckiego słodu monachijskiego (w niektórych przypadkach aż do 100% zasypu) uzupełniony niemieckim słodem typu pilzneńskiego. Niewielki dodatek jasnych słodów karmelowych (typu crystal) dodaje do piwa dekstryn i koloru jednak nie powinien wprowadzać nadmiernej szczątkowej słodyczy. Można użyć niewielkiego dodatku palonych słodów (takich jak Carafa lub czekoladowy) w celu poprawy koloru jednak nie powinien on mocno wpłynąć na smak. Należy użyć szlachetnych odmiany niemieckich chmielów jak również niemieckich drożdży lagerowych. Woda o średnim poziome węglanów. Zacieranie zwykle z dekokcją (aż do potrójnej dekokcji) mające na celu zwiększenie smaku słodowego i uzyskanie ciemnej barwy.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.048 ? 1.056

FG: 1.010 ? 1.016

IBUs: 18 ? 28

SRM: 14 ? 28

ABV: 4.5 ? 5.6%

 

Przykłady komercyjne: Ayinger Altbairisch Dunkel, Hacker-Pschorr Alt Munich Dark, Paulaner Alt Münchner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock-Dunkel, Ettaler Kloster Dunkel, Hofbräu Dunkel, Penn Dark Lager, König Ludwig Dunkel, Capital Munich Dark, Harpoon Munich-type Dark Beer, Gordon Biersch Dunkels, Dinkel Acker Dark. In Bavaria, Ettaler Dunkel, Löwenbräu Dunkel, Hartmann Dunkel, Kneitinger Dunkel, Augustiner Dunkel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.