Skocz do zawartości

[piwolog] FAQ 2 – ile procent alkoholu ma piwo domowe?


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Niby rzecz oczywista, ale okazuje się, że jednak nie dla każdego. Wielu znajomych i nieznajomych pyta mnie ile można „procentów” wycisnąć z piwa domowego. Otóż procentów można wycisnąć tyle, na ile drożdże pozwalają i ile są one w stanie wytrzymać. Po pierwsze drożdże lubią dobrze zjeść, a że drożdże są rodzaju żeńskiego, to lubują się w cukrach, szczególnie tych prostych.

Ile im damy cukru, tyle wyprodukują odchodów (czyt. alkoholu i dwutlenku węgla). Oczywiście jedzenie ma też umiar, stąd i alkoholu mogą wyprodukować ograniczoną ilość. Ile? Maksymalna tolerancja alkoholu dla drożdży piwnych to około 12%, ale to wcale nie stanowi ostatecznej granicy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by fermentację pierwotną przeprowadzić drożdżami piwnymi, a wtórną drożdżami winnymi. Efekt może być lepiej niż dobry, szczególnie dla tych piwowarów, którzy odnajdują w sobie belgijskie korzenie (Belgowie lubią piwo, ale nie lubią sikać). Dla tych, w których płynie krew północna wymyślono jeszcze mocniejsze piwa. To, że drożdże nie dają rady, nie znaczy, że człowiek nie da. I tak powstał proces wymrażania. W najłagodniejszym wydaniu w ten sposób powstaje styl o nazwie eisbock – z niemiecka koźlak lodowy. Jak się można domyślić, koźlaka owi barbarzyńcy zostawili na mrozie i woda zamarzła, a alkohol został – eureka! W ten sposób można uzyskać piwo o mocy l2, 14%, 16% alkoholu. To jednak pikuś w porównaniu do wyścigu na najmocniejsze piwo świata. Niektórzy piwowarzy, a w szczególności Holendrzy i Szkoci, tak się zapędzili w wymrażaniu, że produkują piwa o mocy 50% i więcej. Niby można, tylko po co. I czy to jeszcze jest piwo?

Dla ciekawskich kilka linków:

The End of History

Dutch Brewery Releases Strongest Beer (60%) in the World

P.S. W lodówce czeka na degustację Aventinus Eisbock, zatem wkrótce przekonamy się jaki efekt daje wymrażanie.

564 564 564 564 564 564 564 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17311308&post=564&subd=bimbelt&ref=&feed=1

 

Wyświetl pełny artykuł

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.