Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[piwolog] Spezial Rauchbier, Brauerei Spezial, Bamberg, Niemcy

Recommended Posts

dsc_6712.jpg?w=640

Spezial RauchbierClassic Rauchbier

Ekstrakt: nieznany, alkohol: 4,6%

Piwosze dzielą się na miłośników wędzonki i tych, którzy do piw dymionych jeszcze nie dorośli. Ja należę do tej pierwszej grupy i zawsze ze smakiem sięgam po wędzone przysmaki.

A jak się wytwarza takie piwo? Po prostu w zasypie musi się znaleźć słód wędzony, czyli słód suszony w tradycyjny sposób, w słodowniach opalanych drzewem (zwykle bukowym). Dawniej najprawdopodobniej wszystkie piwa były „wędzone”, bo tylko tak umiano wysuszyć słód. Dzisiaj takie piwo to niestety rzadkość. Jedynie w niewielkim niemieckim Bambergu tak umiłowano piwa dymione, że po dziś dzień wytwarza się ich całkiem sporo. Dość powiedzieć, że miasto jest mekką piwoszów, szczególnie tych z grupy pierwszej. Dzisiejsze piwo, to jeden z przedstawicieli Bamberskiej wędzonej szkoły piwowarstwa. Zatem zaczynamy.

Wygląd: Kolor miedziany, idealnie klarowne. Piana biała, średniej faktury, szybko opada.

Aromat: w pierwszej kolejności czuć przede wszystkim wędzonkę. Gdy zmysły się oswajają, do głosu dochodzą aromaty słodowe – chlebowość i karmel. Całość bardzo ładnie się równoważy.

Wysycenie: wysokie, przyjemne.

Smak: dość pełny, słodowy. Goryczka symboliczna, delikatnie i miło podkreśla słodowy charakter piwa.

Odczucie w ustach: gładkie, ale gryzące od wysokiego nagazowania. Było by przyjemniejsze, gdyby piwo miało niższe wysycenie

Wrażenie ogólne: Doskonałe piwo dla miłośników piw dymionych. Wędzone wyraźnie, ale nie przytłaczająco. Bardzo dobrze zrównoważone. Aromat wędzonki uzupełniony jest słodową pełnią i delikatnym goryczkowym finiszem. Czego chcieć więcej. Po prostu świetne piwo sesyjne. Gdyby jeszcze miało lepszą pianę, mogło by konkurować z Marzen’em z Schenkerli.

Ocena: 7,5/10

606 606 606 606 606 606 606 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17311308&post=606&subd=bimbelt&ref=&feed=1

 

Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.