Jump to content
Faszysta Rasista Homofob

Ciechan lagerowy

Recommended Posts

Przez przypadek udało mi się zrobić kopię Ciechana Lagerowego, tak na marginesie mojego ulubionego piwa ze sklepu.

Kilka osób, które piły to i to nie zauważyło różnicy, ja czuję nieznaczną w goryczce, ale tylko nieznaczną. ;)

Oczywiście nikt nie wierzy, że to piwo zrobione w domu, ale tak to już jest z niedawnymi amatorami Warki czy Żywca, nawróconymi ostatnio na Ciechany.

 

Receptura na 20 l

 

- Słód pilzneński Bohemian - 3 kg

- Słód pilzneński - 0,7 kg

- Słód monachijski - 0,5 kg

- Chmiel Lubelski granulat - 100 g

- Drożdże Saflager S-23

 

Zacieranie:

50 C - 20 minut

64 C - 30 minut

70 C - 30 minut

 

Gotowanie: 70 minut

50 g - 70 minut

25 g - 15 minut

25 g - 5 minut

 

Fermentacja:

Trudno powiedzieć, ponieważ fermentor przez nieuwagę stał na strychu obok ściany z przewodem kominowym od kominka, gdzie czasem było 18 C, a czasem 10 C. Zanim się zorientowałem, już było po wszystkim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 ode mnie za tą recepturę! Szukałem kopii Ciechana wybornego, bo bardzo lubię jego smak. Na pewno go zrobię! Czy możesz zdradzić, ile trwała burzliwa, a ile cicha? Cicha w tej samej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie to żadna cudowna receptura, każdy mój Pils jest tak warzony. Sekret tkwi w drożdżach. S-23 sa cienkie jak Bolki więc wyszło takie piwo. Wolę Munichy, smak jest lepszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego skoki temperatury fermentacji i ogólne słabe jej warunki dadzą trochę estrowej nutki i acetaldehydu, które są obecne i typowe dla Ciechana. Do tego nie za mocne nachmielenie "e voila". Ale chyba lepiej obrać sobie za cel lepszy ideał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 ode mnie za tą recepturę! Szukałem kopii Ciechana wybornego, bo bardzo lubię jego smak. Na pewno go zrobię! Czy możesz zdradzić, ile trwała burzliwa, a ile cicha? Cicha w tej samej temperaturze?

Nie wybornego tylko Lagerowego. To nowy Ciechan i to zupełnie co innego!

Burzliwa trwała 14 dni, a cicha 10, ale tak jak pisałem, temperatury nie znam, z założenia miało być 10 stopni.

Daj więcej chmielu na goryczkę, jak chcesz go robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego skoki temperatury fermentacji i ogólne słabe jej warunki dadzą trochę estrowej nutki i acetaldehydu, które są obecne i typowe dla Ciechana. Do tego nie za mocne nachmielenie "e voila". Ale chyba lepiej obrać sobie za cel lepszy ideał.

To nie był cel, tak tylko wyszło. Takie słody mi zostały. A ten Ciechan akurat mi smakuje.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupełnie co innego to by było jakby nawarzyli barleywine albo quadrupla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wybornego tylko Lagerowego. To nowy Ciechan i to zupełnie co innego!

 

Wcale bym się nie zdziwił gdyby to był niefiltrowany Wyborny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wybornego tylko Lagerowego. To nowy Ciechan i to zupełnie co innego!

 

ups... muszę nadrobić zaległości. Tak czy siak, recepturę wypróbuję niebawem tylko mi lodówka dojedzie i fermentatory się pozwalniają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopię temat.

Szykuję się z uwarzeniem Lagera według tego przepisu. Ale że sklep w którym się zaopatruje nie ma słodu pilzneńskiego Bohemian.

powstaje pytanie:

Czy zastąpienie tego słodu innym będzie miało istotny wpływ na smak końcowy piwa? 

A jak już mam zastąpić ów słód to jakim innym?

Share this post


Link to post
Share on other sites
sklep w którym się zaopatruje nie ma słodu pilzneńskiego Bohemian

O ile dobrze widzę, ten bohemian to czeski klepiskowy. Szukaj innego klepiskowego albo użyj po prostu dowolnego pilzneńskiego - wątek na temat różnic.

edit: jaki sklep?

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sklep alepiwo.pl.

W alepiwo jest Bruntál. To słód klepiskowy i dość dobry - wielu bardzo go chwali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.