Jump to content
Krzysztof Płachta

Brak dostępu do piwnicy

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym zacząć moją przygodę z piwowarstwem domowym, jednak nie posiadam żadnego pomieszczenia z temperaturą niższa niż pokojowa. Czy da się (jeśli tak - to jak) w moim wypadku przeprowadzać fermentację cichą i leżakowanie? Jedyną alternatywą jest 40 butelek w lodówce w temperaturze około 5-10 stopni.

 

z góry dziękuję za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze temat z podanego linku dotyczy fermentacji burzliwej - przez tydzień jestem w stanie upilnować temperaturę aby utrzymywała sie na stałym poziomie.

Mnie zaś chodzi o fermentację cichą i leżakowanie gotowego piwa. Wyczytałem, że przez dwa dni świeżo rozlane piwo powinno stać w temperaturze pokojowej, a później w niższej przez resztę czasu.

I tutaj pojawia się problem, bo utrzymywanie niskiej temperatury za pomocą butelek z lodem przez tak długi czas jest raczej dość kłopotliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze temat z podanego linku dotyczy fermentacji burzliwej - przez tydzień jestem w stanie upilnować temperaturę aby utrzymywała sie na stałym poziomie.

 

I to wystarczy, szczególnie przy piwach górnej fermentacji, potem już temperatura nie ma tak dużego znaczenia.

Tak naprawdę, wystarczy jak upilnujesz temperaturę przez pierwsze trzy dni a wynik będzie zadowalający.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lub jak masz miejsce w mieszkaniu to albo zrobić lodówkę styropianową albo kupić jakąś używaną zwykłą.

Edited by rosek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli rozumiem, że spokojnie świeżo rozlane piwo mogę przechowywać w temp. pokojowej, bez żadnej szkody dla niego?

 

Tak, główna niedogodność takiego stanu rzeczy to przyspieszone starzenie się piwa: ~3 krotnie na kazde 10°C.

Czyli piwo, które w 10°C byłoby dobre przez 6 miesięcy, w 20°C zestarzeje sie po dwóch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, główna niedogodność takiego stanu rzeczy to przyspieszone starzenie się piwa: ~3 krotnie na kazde 10°C.

Czyli piwo, które w 10°C byłoby dobre przez 6 miesięcy, w 20°C zestarzeje sie po dwóch.

Czyli jeśli po powiedzmy tygodniu w temp. pokojowej przeniósłbym do lodówki (około 5st. C) to dłużej będzie dobre i nie będzie to w żaden sposób dla piwa szkodliwe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, główna niedogodność takiego stanu rzeczy to przyspieszone starzenie się piwa: ~3 krotnie na kazde 10°C.

Czyli piwo, które w 10°C byłoby dobre przez 6 miesięcy, w 20°C zestarzeje sie po dwóch.

Dotyczy wszystkich piw?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.