Jump to content
pinio113

Wita wszystkich Przemek z Łodzi.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Przez ostatni tydzień czytałem forum na piwo.org i zbieram się powoli do swojej pierwszej warki.

Mam na imię Przemek, mieszkam w Łodzi, lat 37.

 

Kilka lat temu chciałem uwarzyć własne piwko ale pomysł upadł z braku czasu :(, teraz wróciłem do sprawy. Po lekturze forum i oglądaniu filmików na youtube w tym temacie wymyśliłem sobie następujący "gryplan".

 

1) Brewkit z cukrem- sporo czytałem o posmakach bimbrowych chciałbym sam spróbować jaka jest różnica pomiędzy cukrem a słodem.

2) Brewkit ze słodem- piwo takie jak poprzednio jedyna różnica to dodanie słodu zamiast cukru, jestem ciekawy na ile się zmieni smak w porównaniu z poprzednią warką.

 

Później chcę spróbować warzenia z ekstraktów a na końcu oczywiście zacieranie. Może to niezbyt ambitne podejście do tematu ( brewkity ) ale po pierwsze do tego potrzeba najmniej sprzętu, a daje jakieś pojęcie o produkcji domowego piwka.

 

Niedaleko mnie jest firma Biowin, w której mogę się zaopatrzyć w zestaw startowy i w weekend zaczynam :)

Będę Szanowne Koleżeństwo zamęczał pytaniami na bieżąco- wiadomo, że na początku jest ich najwięcej ale wydaje mi się, że tak naprawdę wątpliwości się pojawią dopiero na etapie zacierania.

 

P.S. Ulubione piwka to "Żywe" i "Naturalne" chociaż cały czas eksperymentuję :))

 

Pozdrawiam wszystkich, Przemek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Punkt drugi ma wadę - jak dodasz słód, nawet ześrutowany, to będziesz go musiał później odfiltrować. Chyba że miałeś na myśli ekstrakt słodowy ;)

 

Samo zaczęcie od brewkitów ma tę zaletę, że w razie niezłapania bakcyla nie traci się wielu pieniędzy. Przy okazji uczysz się dobrych nawyków w zakresie dezynfekcji i utrzymania czystości, nie musząc się martwić o jakość tego, co się w garnku gotuje.

 

Poza tym co można napisać - czytaj i warz :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powitać Krajana z województwa :)

 

 

2) Brewkit ze słodem- piwo takie jak poprzednio jedyna różnica to dodanie słodu zamiast cukru, jestem ciekawy na ile się zmieni smak w porównaniu z poprzednią warką.

 

 

Koledze chyba chodzi o ekstrakt słodowy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam z zaśnieżonych gór :beer:

 

Ja bym sobie darował kilka gotowców , jeden i później zacieranie :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witamy Cię Przemku. Już niedługo Twoim ulubionym piwem będzie to uwarzone w swoim domowym browarze ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak przy drugiej warce myślałem o ekstrakcie :D

 

Chcę zrobić w ten sposób dwie warki właśnie po to żeby poczuć różnicę między brewkitem z cukrem i takim samym z ekstraktem. Co innego czytać posty a co innego samemu poczuć różnicę.

Później będzie czas na skompletowanie podstawowego sprzętu i heja naprzód :lol:. Nie sądzę, że to hobby może się znudzić.

 

Zdecydowanie mam nadzieję, że samemu można zrobić piwko najlepiej dopasowane do swojego gustu.

Edited by pinio113

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Jak mogę coś doradzić to odpuść sobie tego brewkita z cukrem. Sam tak zaczynałem no i takie słabe to piwo wyszło. Szkoda czasu i piniędzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Jak mogę coś doradzić to odpuść sobie tego brewkita z cukrem. Sam tak zaczynałem no i takie słabe to piwo wyszło. Szkoda czasu i piniędzy.

 

 

 

Andy ale jeżeli nie spróbuję sam co to posmak bimbrowy w piwku to nie wyrobię sobie o tym zdania. Jest tyle dyskusji na temat czy cukier zmienia smak bardzo czy tylko trochę. I chyba warto coś o tym wiedzieć, chociaż z drugiej strony może jest "kilka" innych rzeczy, o których nie wiem w tym temacie a warto najpierw poznać...

Jutro jadę po sprzęt do biowinu- dobrzy ludzie są niedaleko ode mnie :) i jedziemy.

Edited by pinio113

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dawaj cukru.Jesli możesz użyj ekstraktu słodowego,róznica jest we wszystkim.Robiłem tak Stouta jeden z cukrem drugi z ekstraktem,trzeci z cukrem kandyzowanym.Najlepszy w smaku jest z ekstraktem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I znowu się przesunie :/

Zajmuję się trochę adopcjami psów, wracam z pracy a tu takie "coś" przy drodze.

 

http://drlucy.pl/index.php?topic=1334.0

 

Mam nadzieję, że będę mógł niedługo zrobić piwko ale chyba nie będę pisał kiedy :D

Chyba rzeczywiście odpuszczę sobie cukier, jest sporo innych rzeczy, na których można eksperymentować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.