Skocz do zawartości

I Szczeciński Konkurs Piw Domowych


bimbelt

Rekomendowane odpowiedzi

Szczecińskie Warsztaty Piwowarskie i Pub Pivaria zapraszają piwowarów domowych do wzięcia udziału w:

 

I Szczecińskim Konkursie Piw Domowych

 

Konkurs odbędzie się podczas XII Międzynarodowej Giełdy Birofilów.

 

Termin: 17.03.2012r.

Miejsce: Szczecin, Dom Kurltury Słowianin, ul. Korzeniowskiego 2

Kategorie konkursowe:

- Marcowe/Oktoberfest (3B. Oktoberfest - wg BJCP)

- Piwo zielone (w kolorze zielonym), kategoria otwarta "z przymrużeniem oka", z okazji Dnia Św. Partyka

 

Termin dostarczenia piw konkursowych: od 15.02.2012 r. do 10.03.2012 r.

 

Regulamin i formularz zgłoszeniowy.

 

 

Nagrody w kategorii Marcowe/Oktoberfest:

 

1 miejsce

 

Voucher na kurs II stopnia "Przedziwny świat piw belgijskich" (Piwoznawcy.pl)

25 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl)

Bon na zakupy o wartości 100zł (CentrumPiwowarstwa.pl)

Bon na zakupy o wartości 100zł (Piwodziej.pl)

 

2 miejsce

 

Voucher na kurs I stopnia "Najciekawsze piwa świata" (Piwoznawcy.pl)

15 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl)

Bon na zakupy o wartości 75zł (Piwodziej.pl)

Profesjonalne mieszadło piwowarskie (Homebrewing.pl)

 

3 miejsce

 

Bon na zakupy o wartości 50zł (Piwodziej.pl)

2 piwa belgijskie 0,75L (Sklep Elysium)

5 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl)

 

 

Nagrody w kategorii Zielone:

 

1 miejsce

 

Voucher na kurs I stopnia "Najciekawsze piwa świata" (Piwoznawcy.pl)

25 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl)

Bon na zakupy o wartości 100zł (CentrumPiwowarstwa.pl)

Zestaw surowcór Russian Imperial Stout (Piwodziej.pl)

 

2 miejsce

 

15 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl)

Profesjonalne mieszadło piwowarskie (Homebrewing.pl)

Zestaw surowców Foreign Extra Stout (Piwodziej.pl)

 

3 miejsce

 

Zestaw surowców Stout Premium (Piwodziej.pl)

2 piwa belgijskie 0,75L (Sklep Elysium)

5 kg słodu pilzeńskiego Weyermann (Browamator.pl)

 

 

Ponadto wspierają nas:

 

Lemon Demon - oprawa graficzna, wsparcie logistyczne, upominki

Pub Pivaria (Krzysztof Żurawski) - wsparcie organizacyjne

 

 

Wszelkich dodatkowych informacji udziela:

 

Marcin Stefaniak (bimbelt)

Tel. 505 630 760

marcin.stefaniak[at]gmail.com

 

Więcej szczegółowych informacji wkrótce.

 

Post został wypromowany jako artykuł

Edytowane przez bimbelt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

REGULAMIN

 

XII Międzynarodowa Giełda Birofilów PIVARIA

I Szczeciński Konkurs Piw Domowych

17 marca 2012

  1. Organizatorami I Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych 2012 są Volker R. Quante i Marcin Stefaniak.
  2. Celem konkursu jest promowanie piwowarstwa domowego i piwa o wysokiej jakości.
  3. Konkurs przeprowadzony zostanie w dwóch kategoriach:
    - Oktoberfest / Marcowe - kategoria 3B wg Przewodnika po Stylach Piwa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD)
    - Piwo zielone (w kolorze zielonym) - kategoria otwarta „z przymrużeniem oka”, z okazji dnia Świętego Patryka

  1. Uczestnikami konkursu mogą by tylko osoby pełnoletnie.
  2. Udział w konkursie jest bezpłatny.
  3. Jeden piwowar może wystawić do Konkursu po jednym piwie w każdej z kategorii, czyli maksymalnie 2 piwa w całym konkursie.
  4. Do konkursu należy dostarczy minimum 3 butelki piwa o pojemności 0,5l lub 4 butelki o pojemności 0,33l
  5. Piwa należy dostarczyć od dnia 15.02.2012r. do dnia 10.03.2012r. (liczy się dzień doręczenia przesyłki) na adres:
    Lemon Demon
    Marcin Stefaniak
    ul. Traugutta 149
    71-314 Szczecin
  6. W przypadku osobistego dostarczenia piw należy wcześniej ustalić warunki odbioru.
  7. Do dostarczanego piwa należy dołączyć wypełniony Formularz Zgłoszeniowy.
  8. Podczas finałowych sesji Konkursu piwa w każdej kategorii będą oceniać 3 – 5 osobowe zespoły wykwalifikowanych jurorów. Wyklucza się by juror mógł oceniać własne, wystawione do Konkursu piwo. Przewodniczącym Jury będzie Volker R. Quante (certyfikowany sędzia PSPD).
  9. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymają taką samą ilość punktów prawo wyboru najlepszego piwa przysługuje Przewodniczącemu jury.
  10. W przypadku zgłoszenia do konkursu tylko jednego piwa, konkurs nie zostanie rozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek.
  11. W przypadku zgłoszenia do jednej kategorii powyżej 12 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji.
  12. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swojego imienia i nazwiska oraz zajętego miejsca podczas ogłaszania wyników konkursu w trakcie trwania Giełdy oraz w mediach.
  13. Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi Komisji ds. Szkolenia i Certyfikacji Sędziów Konkursów Piwa PSPD zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych.
  14. Lista nagród zostanie opublikowana na stronie konkursu najpóźniej do dnia przeprowadzenia konkursu. Nagrody zostaną dostarczone na koszt organizatora na adres podany w zgłoszeniu. Wysyłka nagród poza granicę Polski odbędzie się na koszt odbiorcy.
  15. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów Konkursu.
  16. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany Regulaminu w przypadku wystąpienia istotnych i nieprzewidzianych okoliczności zewnętrznych.

Edytowane przez bimbelt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

‎3B. Oktoberfest

Podstawowe informacje

OG 1.050 – 1.057

FG 1.012 – 1.016

Ekstrakt początkowy: 12.4 - 14°Blg

Goryczka: 20 – 28 IBU

Ekstrakt końcowy (pozorny): 3.1 - 4.1°Blg

Kolor: 14 – 28 EBC

Alkohol objętościowo: 4.8 – 5.7%

Temperatura serwowania - 8-12 °C

Nagazowanie: 2,5-2,8 vol

Aromat

Bogaty aromat słodów niemieckich (wiedeńskiego i/lub monachijskiego). Zwykle obecny aromat słabo lub średnio ciemnych (opiekanych) słodów. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy dwuacetylu. Aromat chmielu nieobecny. Aromat karmelowy jest w tym stylu niewłaściwy.

Wygląd

Kolor ciemnozłoty do głębokiego pomarańczowo-czerwonego. Idealnie przejrzyste z wysoką i trwałą żółtobiałą pianą.

Smak

Na pierwszym planie słodowa słodycz, na końcu jednak umiarkowanie wytrawne. Szlachetna i złożona słodowość zawsze zawierająca opiekane (nie palone) aspekty (od ciemniejszych słodów). Goryczka chmielowa umiarkowana a smak szlachetnych odmian chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje. Równowaga przesunięta jest ku słodowości jednak finisz nie jest słodki. Wyraźny smak karmelowy lub palony jest niewłaściwy. Czysty charakter lagerowy, bez owocowych estrów czy dwuacetylu.

Tekstura

Treściwość średnia z delikatną kremowością i średnim nasyceniem. Delikatne. W pełni odfermentowane, bez mdłego posmaku.

Ogólne wrażenie

Charakter stylu jest delikatny, czysty i dość bogaty oraz głęboko słodowy. Jest to jeden z klasycznych słodowych stylów, w którym słodowość opisuje się zwykle jako delikatną, złożoną i elegancką, ale nigdy mdłą.

Surowce

Dopuszcza się różnorodne słody, ale podstawę zasypu zawsze stanowi niemiecki słód wiedeński z niewielkim udziałem słodu monachijskiego, pilzneńskiego i typu „crystal”. Wszystkie słody muszą być otrzymane z najwyższej jakości dwurzędowego jęczmienia. Najbardziej zgodne z oryginałem są kontynentalne chmiele, szczególnie szlachetne odmiany. Zalecana jest woda lekko alkaliczna (do 300 ppm) ze znaczną zawartością węglanów. Zastosowanie dekokcji pozwala uzyskać bogaty profil słodowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli mocniej chmielowe marcowe frankońskie wylądowało za burtą?

To jest opis BJCP czy już PSPD?

 

Każde styl piwny ma swój kanon, ale poszczególni przedstawiciele od tego kanonu zwykle mniej lub bardziej odbiegają. Sędziowie muszą się trzymać jakichś wytycznych i tu do wyboru mamy do wyboru klasyfikację BJCP i rodzącą się klasyfikacje PSPD. W przypadku marcowego PSPD=BJCP. Przynajmniej tak twierdzi Kopyr ;)

Edytowane przez bimbelt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Konkurs dotyczy ogólnej kategorii Oktoberfest, a nie klonu konkretnego "piwa z bawarskiej wioski". Jeśli "piwo z bawarskiej" wioski mieści się w opisie stylu lub jest blisko tego opisu, to nie powinno być problemu z jego oceną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każde styl piwny ma swój kanon, ale poszczególni przedstawiciele od tego kanonu zwykle mniej lub bardziej odbiegają. Sędziowie muszą się trzymać jakichś wytycznych i tu do wyboru mamy do wyboru klasyfikację BJCP i rodzącą się klasyfikacje PSPD. W przypadku marcowego PSPD=BJCP. Przynajmniej tak twierdzi Kopyr ;)

 

Nie, absolutnie nic takiego nie twierdzę. Twierdzę, że opis, który przytoczyłeś to opis BJCP przetłumaczony na polski. Klasyfikacja PSPD nie wiem kiedy będzie gotowa. Gdybyśmy wiedzieli, choćby z 2 tygodnie wcześniej, że akurat ten styl trzeba opracować, to może by się udało. Jednakże to jest akurat jeden z ciężkich orzechów do zgryzienia, bo IMO i nie tylko IMO, oktoberfestbier na tyle daleko odszedł od marcowego, że de facto należy te dwa style rozdzielić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klasyfikacja jest jaka jest. Póki co alternatywnej się nie dorobiliśmy, więc korzystajmy z tego co dostaliśmy od BJCP. Na tym proponowałbym skończyć dywagacje.

Konkurs dotyczy piwa, a nie szczegółów jego klasyfikacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, absolutnie nic takiego nie twierdzę. Twierdzę, że opis, który przytoczyłeś to opis BJCP przetłumaczony na polski. Klasyfikacja PSPD nie wiem kiedy będzie gotowa. Gdybyśmy wiedzieli, choćby z 2 tygodnie wcześniej, że akurat ten styl trzeba opracować, to może by się udało. Jednakże to jest akurat jeden z ciężkich orzechów do zgryzienia, bo IMO i nie tylko IMO, oktoberfestbier na tyle daleko odszedł od marcowego, że de facto należy te dwa style rozdzielić.

 

Z stylem "Oktoberfest" mam osobiste kłopoty, bo tylko sześć piw warzone w Monachium i wyszynkowane z okazji Oktoberfestu mogą się oficjalnie nazywać Oktoberfest. Nazwa zastrzeżona. Jednakże, te sześć piw wyrażnie odróźniają się od siebie, że według mojego skromnego przekonania w ogóle nie można ich podsumować w jednym stylu.

 

Więc, posłuszna nasza decyzja: trzymać się do tego opisu, który otrzymaliśmy podczas pierwszego kursu sędziowkiego. Według tych wytycznych będziemy sędziować piwa, i koniec.

 

Co do drugiej kategorii: To - jak pisaliśmy - jest kategorią z przymrużeniem oka, i ma trochę luzować napięcie w konkursie, a szczególnie zachęcić nowicjuszów oraz pokolenie młodych dzikich do udziału w naszym konkursie.

 

Bardzo szanuję dosyć trudną pracę komisji do klasyfikacji stylów piw według norm PSPD, ale to w momencie nie wpływa na nasze ustalenie konkursu.

 

Pozdrawiam, a zachęcam do udziału.

 

Volker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie narzekam na konkurs, kategorie są ogłoszone jasno i klarownie (a przynajmniej ta pierwsza),

chciałem tylko przy okazji zwrócić uwagę, żeby w klasyfikacji PSPD przewidzieć gdzieś marcowe w starym, dobrze chmielonym stylu.

.. i tej wersji się trzymajmy ... :)

Robimy Marcowe i inne Oktoberfesty... a sędziowie niech kombinują :beer:

dla nas to zabawa , a dla sędziów ... ryzyko poświęcenia zdrowia .

....nie podchodźmy do tego jak do Mistrzostw Świata :okey: w piłce skopanej

Edytowane przez fentel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darek wysyłaj, Volker lubi mocno chmielone, nie wiem jak inni członkowie komisji.

 

Komisja sędziowska nie jest jeszcze kompletna. Jeśli ktoś z certyfikowanych sędziów chciałby dołączyć, to zapraszam do kontaktu. Jeśli ktoś czuje, że ma predyspozycje do sędziowania, a nie jest certyfikowany, to także zapraszamy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darek wysyłaj, Volker lubi mocno chmielone, nie wiem jak inni członkowie komisji.

Przecz z BJCP !

 

Chłopaki, spokojnie! Owszem, każdy wie, że lubię mocno chmielone piwo. To jasna sprawa.

 

Inna sprawa jednak jest, jak styl Marcowe jest opisany w naszym ogłoszeniem. I będziemy sędziować tylko i wyłącznie według tych opisów! Tylko w przypadku, że mamy dwa piwa z dokładnie tą samą ilością punktów, i będę musiał zdecydować, które wygra - w takim przypadku nie mogę wykluczyć, że będę słabo w duchu... Będę walczać ze sobą, bo każdy piwowar domowy ma prawo na sędziowanie słuszne, staranne i według przedniego wydanego opisu!

 

Choć, być może, że w przyszłym roku na kolejną edycję naszego konkursu (miejmy nadzieję, że będzie taka) wybieramy kategorię OIPA = Oktoberfest Imperial Pale Ale. Przechmielone marcowe, więc. :D

Edytowane przez Brunnenbraeu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Komisja sędziowska nie jest jeszcze kompletna. Jeśli ktoś z certyfikowanych sędziów chciałby dołączyć, to zapraszam do kontaktu. Jeśli ktoś czuje, że ma predyspozycje do sędziowania, a nie jest certyfikowany, to także zapraszamy.

Nie ma chętnych, bo nikt nie chce się afiszować kilka dni z zielonymi zębami i językiem po degustacji piw " z przymrużeniem oka " :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do

Nie ma chętnych, bo nikt nie chce się afiszować kilka dni z zielonymi zębami i językiem po degustacji piw " z przymrużeniem oka " :P

 

Oj tam, do odważnych świat należy. Każdy sędzia musi po prostu przywieźć ze sobą szczoteczkę i pastę do zębów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do

 

Oj tam, do odważnych świat należy. Każdy sędzia musi po prostu przywieźć ze sobą szczoteczkę i pastę do zębów ;)

A najlepiej płyn Listerine do zażycia przed konkursem w celach profilaktycznych. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.