Jump to content
Sign in to follow this  
Dzidek64

Ile cukru do refermentacji?

Recommended Posts

Witam! Mam takie pytanie jaką podać temperaturę zielonego piwa w kalkulatorze, fermentacji czy troszkę wyższą bo jak przeniosę do domu to temp. troszkę wzrośnie a różnice w ilości cukru są dość duże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję zawszę taką w jakiej będzie się wysycać CO2 w butelkach, oczywiście zanim zniosę je do piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki to dam o te 2C więcej, nie było by problemu gdybym w domu miał taką wagę, a tak muszę lecieć do piekarni odmierzyć

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja daję zawszę taką w jakiej będzie się wysycać CO2 w butelkach, oczywiście zanim zniosę je do piwnicy.

tzn. pokojową jeśli przez 3 dni będą w domu? a potem do komórki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istotna jest temperatura piwa podczas rozlewu, ponieważ od niej zależy ile masz rozpuszczonego w nim CO2 - im niższa tym więcej. Jak wniesiesz piwo do temperatury pokojowej to się ogrzeje i rozpuszczony w nim wcześniej CO2 zacznie się ulatniać. Pytanie tylko do jakiej temperatury zdąży się piwo ogrzać podczas butelkowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.