Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Syrop z cukru do refermentacji

Recommended Posts

Witam. Jestem w trakcie mycia butelek i miałem dziś butelkować, ale chyba mi nic z tego nie wyjdzie. Jest problem w tym, że miałem odważony cukier do refermentacji i już ugotowałem syrop i jutro nie miałbym gdzie go odważyć. Czy może ten syrop do jutra przetrzymać, powiedzmy w garnku z przykrywką? Bym jutro go ewentualnie jeszcze raz za gotował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Jestem w trakcie mycia butelek i miałem dziś butelkować, ale chyba mi nic z tego nie wyjdzie. Jest problem w tym, że miałem odważony cukier do refermentacji i już ugotowałem syrop i jutro nie miałbym gdzie go odważyć. Czy może ten syrop do jutra przetrzymać, powiedzmy w garnku z przykrywką? Bym jutro go ewentualnie jeszcze raz za gotował.

Nic się nie powinno stać, a spasteryzować można dla pewności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Jestem w trakcie mycia butelek i miałem dziś butelkować, ale chyba mi nic z tego nie wyjdzie. Jest problem w tym, że miałem odważony cukier do refermentacji i już ugotowałem syrop i jutro nie miałbym gdzie go odważyć. Czy może ten syrop do jutra przetrzymać, powiedzmy w garnku z przykrywką? Bym jutro go ewentualnie jeszcze raz za gotował.

To miałeś odważony czy nie?

Możesz jutro jeszcze raz zagotować lub przygotować nowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trzaba było robić syropu tylko odważony cukier wsypać np.do szklanki, zagotuj i jutro będziesz pan zadowolony

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie brzeczka też nie powinna... Co sprawia, że ten syrop nie jest podatny?

Edited by LeoxxX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisałem - za dużo cukru. Widziałeś kiedyś, żeby miód w słoiku zaczął fermentowa? Co innego po rozcieńczeniu go.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam wody nie odmierzam dokładnie pewnie jest tego z pół litra. Cukier inna sprawa musi być tyle ile trzeba. Nigdy nie miałem problemów z nierównym nagazowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dlaczego nie? ja mieszam ale delikatnie aby nie spienić za bardzo piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

no bo z jednej strony musi być równe stężenie cukru w całej objętości piwa przed rozlaniem, ale z drugiej strony nie może być natlenione w butelkach? Czyli tak trzeba lekko machnąć bez pienienia i natleniania? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, cukier trzeba wymieszać, ale bardzo delikatnie. Ja po prostu mieszam delikatnie wężykiem podczas przelewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.