Jump to content
Sign in to follow this  
mosiek

wolna fermentacja

Recommended Posts

Drożdże zymofermy 35 "ale" ruszyły po 10h. Ładny kożuszek się utrzymuje, zapach rewelacyjny. Ale od niedzieli blg spadło zaledwie do 10. Przedwczoraj zebrałem gęstwę na kolejne piwko (jakaś 1/4 kożuszka), temp. 20-24 st. jak długo mogą fermentować takie warki na płynnych drożdżach górnej fermentacji? to dopiero 3 moja warka i obawiam się troszkę. Zacierałem na słodko ale nie aż tak... Dzięki z góry za radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam fakt rozpoczecia fermentacji nie gwarantuje, ze fermentacja jest taka jak byc powinna.

Co prawda niektore szczepy tak maja, ze po prostu pracuja wolno i zatrzymuja fermentacje w polowie. Ale gdyby drozdze (odpowiednia ilosc, swiezo namnozone, nakarmione i z odpowiednimi zbudowanymi zapasami) i warunki feremtnacji (napowietrzenie brzeczki, temperatua itd) porzadnie przygotowane to prawdopodobienstwo problemow podczas fermentacji i infekcji sa znikome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

schodziły z 13,5. Na infekcję to nie wygląda tylko po prostu do tej pory burzliwa trwała u mnie max 7 dni. I teraz się zastanawiam: napowietrzać czy nie napowietrzać? kombinować pożywkę dla drożdży czy nie kombinować i czekać cierpliwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mosiek,

podaj trochę więcej szczegółów odnośnie tego jak zadałeś te drożdże.

Jaka była ich data produkcji ?

Czy robiłeś starter ?

Czy napowietrzałeś brzeczkę ?

Jak była temp. brzeczki gdy ją zaszczepiałeś ?

 

 

Sam nie mam dużo większego doświadczenia niż Ty,

ale przymierzam się do zakupu tych drożdży i znalazłem na forach

trochę informacji, że Zymofermy kiepsko startują i zalecany jest starter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mosiek,

podaj trochę więcej szczegółów odnośnie tego jak zadałeś te drożdże.

Jaka była ich data produkcji ?

Czy robiłeś starter ?

Czy napowietrzałeś brzeczkę ?

Jak była temp. brzeczki gdy ją zaszczepiałeś ?

 

 

Sam nie mam dużo większego doświadczenia niż Ty,

ale przymierzam się do zakupu tych drożdży i znalazłem na forach

trochę informacji, że Zymofermy kiepsko startują i zalecany jest starter.

 

 

O dacie nie mam pojęcia- było tylko info ze do grudnia jakoś mogłem bez startera je zadać.

Nie miałem niestety ekstraktu więc je jedynie "obudziłem" sacharozą dzień wcześniej ( ale skoro ruszyły szybciej niż jakiekolwiek inne jakie miałem to chyba nie jakiś straszny błąd).

Jeśli o napowietrzanie chodzi, to zawsze po prostu chwilkę mieszam łychą- może tym razem zbyt krótko i chyba powtórzę ten etap.

Zadaje zawsze po wychłodzeniu do tych 25-24 st.

 

Dzisiaj napowietrzę i zobaczymy co się urodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O dacie nie mam pojęcia- było tylko info ze do grudnia jakoś mogłem bez startera je zadać.

Nie miałem niestety ekstraktu więc je jedynie "obudziłem" sacharozą dzień wcześniej ( ale skoro ruszyły szybciej niż jakiekolwiek inne jakie miałem to chyba nie jakiś straszny błąd).

Jeśli o napowietrzanie chodzi, to zawsze po prostu chwilkę mieszam łychą- może tym razem zbyt krótko i chyba powtórzę ten etap.

Zadaje zawsze po wychłodzeniu do tych 25-24 st.

 

Dzisiaj napowietrzę i zobaczymy co się urodzi :)

 

Obudzenie sacharozą, jak to napisałeś jest błędem. Radzę się troszkę doszkolić na temat życia drożdży ;) Bo drożdże piwowarskie to strasznie wybredne i ciężkie we współpracy bestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda jednak na to, że te wybredne bestie są po prostu powolne :P dzisiaj blg na poziome ok 5,6 więc jest progres. Łyczek z menzurki obiecujący, zero kwasu itd. Jest nadzieja ale mimo wszystko wracam do "suchotników" bo do płynnych nie mam ręki ani cierpliwości , o wiedzy już nie wspomnę :) dzięki za rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie za to była taka sytuacja: drożdze (suche co prawda), wystartowały bardzo szybko i po kilku godzinach warka bulkała jak szalona.. natomiast w połowie drugiej doby nagle przestała.. jest jakis sposób, żeby je jakoś rozbudzić?? może pomieszać trochę w tej warce??..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz coś więcej. Jakie to drożdże, jaki Blg początkowy, jeśli sprawdzałeś to jaki jest obecnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie za to była taka sytuacja: drożdze (suche co prawda), wystartowały bardzo szybko i po kilku godzinach warka bulkała jak szalona.. natomiast w połowie drugiej doby nagle przestała.. jest jakis sposób, żeby je jakoś rozbudzić?? może pomieszać trochę w tej warce??..

 

Jest szansa, że fermentacja już jest skończona - sprawdź Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

drożdże dodałem kit'owe.. Zajrzalem do tego piwka: wyglada dziwnie.. nazbierały sie na nim miejscami biale obszary piany, ale takie jak w szklance jakiegoś biednego puszkowego.. na dodatek pływa w nim masa "farfocli" (zdaje sie, że drożdże się tak pozbijały w kulki). na dodatek jak na ciemne, jest raczej mało ciemne.. kolor ma raczej jak ale. w smaku ok. Drożdże dodawałem nieshydrolizowane, tylko posypałem po powierzchni.. szybko wystartowały, bulgotały jak szalone, a po 32 godzinach była cisza.. aerometr wskazał ok. 50 g cukru, na litr, wiec st. blg wynosi.. według tego, co zrozumiałem po lekturze forum... 5 ??.. na razie czekam.. potrzymam jeszcze kilka dni i zleje na cichą.. myślicie, że można je jeszcze jakoś dobarwić??..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.