Jump to content
Sign in to follow this  
Lukas

dodawanie słodów ciemnych

Recommended Posts

Witam

W sobotę planuję warzyć Dunkelweizena. Jak to jest z tymi słodami ciemnymi, kiedy je dodawac? Ferulikowa oczywiscie tylko z pszenicą, a nastepna przerwa już ze wszystkim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemne słody dodaje się ze wszystkimi, na końcu zacierania dodaje się wyłącznie słody palone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok dzięki :)

Palone na końcu aby uniknąć kwaśnych posmaków?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palone na końcu aby uniknąć kwaśnych posmaków?

 

Są różne szkoły, ale jedna z nich mówi, że faktycznie pozwala to uniknąć ostrych posmaków ze słodów palonych.

Ale jest to raczej przesąd niż naukowo poparta obserwacja. Niemniej jednak sam mu hołduję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lukas: jakbyś dał od razu palone, to nie zrobisz próby jodowej - zwyczajnie nie zauważysz jak barwi.

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze do dunkelweizen nie daje sie slodow palonych. Mozna dac karmelowe, ale mozna sie obejsc i bez nich. Wystarczy monachijski i dekokcja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze do dunkelweizen nie daje sie slodow palonych. Mozna dac karmelowe, ale mozna sie obejsc i bez nich. Wystarczy monachijski i dekokcja.

Wiem, zauważ , że piszę o slodach ciemnych , nie palonych :)

Planowany zasyp to:

Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 5kg

Monachijski jasny 15 EBC Castle Malting 3kg

Karmelowy jasny 80-150 EBC Strzegom 0.6kg

Karmelowy ciemny 540-850 EBC Strzegom 0,4 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie zrobiłbym ferulikową z samej pszenicy. Pozniej proponuje powolne podgrzewanie do bialkowej i w trakcie tego podgrzewania dodalbym slody jeczmienne. Dalej scukrzajaca, dekstrynujaca i mash-out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferulikowa bedzie z samej pszenicy. Ostatnio warzyłem weizena tradycyjnego z godzinną przerwą ferulikową - tylko słody pszeniczne- i efekty były duuuuuuużo lepsze niż poprzednio z 15 min z wszystkimi słodami. Dojrzałe banany normalnie wychodziły z fermentora....... Super! Co z goździkami - nie wiem :) Nie czułem ich nigdy w żadnym piwie pszenicznym, jakie by nie było...

Edited by Lukas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferulikowa bedzie z samej pszenicy. Ostatnio warzyłem weizena tradycyjnego z godzinną przerwą ferulikową - tylko słody pszeniczne- i efekty były duuuuuuużo lepsze niż poprzednio z 15 min z wszystkimi słodami. Dojrzałe banany normalnie wychodziły z fermentora....... Super! Co z goździkami - nie wiem :) Nie czułem ich nigdy w żadnym piwie pszenicznym, jakie by nie było...

Akurat przerwa ferulikowa jest związana z goździkami, z bananami nie ma nic wspólnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.