Skocz do zawartości

dodawanie słodów ciemnych


Lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze do dunkelweizen nie daje sie slodow palonych. Mozna dac karmelowe, ale mozna sie obejsc i bez nich. Wystarczy monachijski i dekokcja.

Wiem, zauważ , że piszę o slodach ciemnych , nie palonych :)

Planowany zasyp to:

Pszeniczny 3-5 EBC Steinbach 5kg

Monachijski jasny 15 EBC Castle Malting 3kg

Karmelowy jasny 80-150 EBC Strzegom 0.6kg

Karmelowy ciemny 540-850 EBC Strzegom 0,4 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ferulikowa bedzie z samej pszenicy. Ostatnio warzyłem weizena tradycyjnego z godzinną przerwą ferulikową - tylko słody pszeniczne- i efekty były duuuuuuużo lepsze niż poprzednio z 15 min z wszystkimi słodami. Dojrzałe banany normalnie wychodziły z fermentora....... Super! Co z goździkami - nie wiem :) Nie czułem ich nigdy w żadnym piwie pszenicznym, jakie by nie było...

Edytowane przez Lukas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ferulikowa bedzie z samej pszenicy. Ostatnio warzyłem weizena tradycyjnego z godzinną przerwą ferulikową - tylko słody pszeniczne- i efekty były duuuuuuużo lepsze niż poprzednio z 15 min z wszystkimi słodami. Dojrzałe banany normalnie wychodziły z fermentora....... Super! Co z goździkami - nie wiem :) Nie czułem ich nigdy w żadnym piwie pszenicznym, jakie by nie było...

Akurat przerwa ferulikowa jest związana z goździkami, z bananami nie ma nic wspólnego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.