Skocz do zawartości

Amerykańska receptura


leech

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam amerykańskie receptury i nie bardzo wszystko do końca kumam.

Mógłby ktoś przetłumaczyć?

 

Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon

 

7# German Wheat

4# German Pils

.5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash)

 

Mash for 90 minutes at 153 degrees.

 

.75 Hallertau @ 45

.25 Hallertau @ 15

 

Wyeast Weihenstephan 3068 with starter.

 

Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg.

 

O.G. 1.052

F.G. 1.009

 

5.6% abv _______________

Edytowane przez elroy
Przeniesione do Piaskownicy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tego pogrubionego ;)

 

Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon

 

7# German Wheat

4# German Pils

.5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash)

 

Mash for 90 minutes at 153 degrees.

 

.75 Hallertau @ 45

.25 Hallertau @ 15

 

Wyeast Weihenstephan 3068 with starter.

 

Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg.

 

O.G. 1.052

F.G. 1.009

 

5.6% abv _______________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tego pogrubionego ;)

 

Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon

 

7# German Wheat

4# German Pils

.5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash)

 

Mash for 90 minutes at 153 degrees.

 

.75 Hallertau @ 45

.25 Hallertau @ 15

 

Wyeast Weihenstephan 3068 with starter.

 

Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg.

 

O.G. 1.052

F.G. 1.009

 

5.6% abv _______________

 

Łuska ryżowa, opuść.

 

Crash cool - mocne schłodzenie przed kegowaniem, zamiennik cichej (ma wytrącić osady).

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeglądam amerykańskie receptury i nie bardzo wszystko do końca kumam.

Mógłby ktoś przetłumaczyć?

 

Bavarian Hefeweizen 5.5 Gallon

 

7# German Wheat

4# German Pils

.5# Rice Hulls (if needed to prevent stuck mash)

 

Mash for 90 minutes at 153 degrees.

 

.75 Hallertau @ 45

.25 Hallertau @ 15

 

Wyeast Weihenstephan 3068 with starter.

 

Ferment 10 days at 68 degrees then crash cool & keg.

 

O.G. 1.052

F.G. 1.009

 

5.6% abv _______________

 

Bawaryjski Hefeweizen 21L

3.2 kg niemiecki słód pszeniczny

1.8 kg niemiecki pils

0.25 kg łusek ryżowych (do pomocy w wysładzaniu)

 

Zacieraj przez 90 min w 67 °C

20g Hallertau 45 min

7g Hallertau15 min

 

Wyeast Weihenstephan 3068 ze starterem.

 

Fermentuj 10 dni w 20°C, zchłodź szybko i zakeguj.

 

Gęstość początkowa 13.0 Plato = 13.0 blg (chyba)

Gęstość końcowa 2.2 Plato = 2.2 blg (chyba)

 

5.6% abv

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oni przecież inaczej liczą. To 70% jest z uwzględnieniem ekstraktywności słodu, my liczymy bez uwzględniania ekstraktywności. Po naszemu wyliczona ~68-70% to po ichniemu 80-85%.

 

Ja przeliczając sobie amerykańskie receptury zakładam wydajność (po ichniemu) rzędu 80-82% i mniej-więcej tyle mi wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.