Jump to content
bubuś

Korzeń lukrecji

Recommended Posts

Mam zamiar warzyć kolejnego portera bałtyckiego. Jakiś czas temu widziałem post na temat korzenia lukrecji dodanego do piwa w tym stylu. Jeżeli ktoś używał ten produkt , to proszę o opinię

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam odruchy wymiotne. :D Najgorzej to było trafić nieświadomie na mentosa miętowego z tym czymś czarnym w środku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekki posmak lukrecji może być ciekawy w porterze bałtyckim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem w kilku źródłach, że korzeń lukrecji dodają do portera okocimskiego i portera żywieckiego.

Warząc własnego portera według okocimskiej reptury dodałem na 25l piwa 50g startego korzenia. W gotowym piwie zostawia on słodkawy posmak świetnie uzupełniający goryczkę i "paloność" ciemnych słodów. Ale to tylko moje zdanie. I mój gust ;) Lukrecjowych aromatów - brak.

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem w kilku źródłach, że korzeń lukrecji dodają do portera okocimskiego i portera żywieckiego.

Warząc własnego portera według okocimskiej reptury dodałem na 25l piwa 50g startego korzenia. W gotowym piwie zostawia on słodkawy posmak świetnie uzupełniający goryczkę i "paloność" ciemnych słodów. Ale to tylko moje zdanie. I mój gust ;) Lukrecjowych aromatów - brak.

 

Właśnie myślałem użyć 50gr/26l , ale do wzbogacenia smaku dodam jeszcze z 5 lukrecjowych ślimaków.

Dzięka za szybką odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem 44g na 25l do mojego foregin stouta- bardzo fajny trochę słodkawy posmak lukrecji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam dodać wywar z korzenia lukrecji (50g/25l) przy rozlewie. Chyba nie ma tam żadnych cukrów, które by zasmakowały drożdżom?

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam dodać wywar z korzenia lukrecji (50g/25l) przy rozlewie. Chyba nie ma tam żadnych cukrów, które by zasmakowały drożdżom?

Nie jestem pewien , ale z tego co czytałem słodycz pochodzi z jakiegoś białka.

Ja jeszcze porterka nie uwarzyłem :( , ale to kwestia tego miesiąca. Muszę nabyć odpowiednie drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem w kilku źródłach, że korzeń lukrecji dodają do portera okocimskiego i portera żywieckiego.

 

Mógł być podać te źródła?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj przelałem na cichą portera bałtyckiego warzonego z 50gr korzenia lukrecji , lukrecjowe ślimaki sobie odpuściłem ( i bardzo dobrze )

Piwo ma lekki posmak lukrecji i delikatną słodycz , jak dla mnie to bomba :okey:

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lukrecja jest składnikiem często wymienianym jeśli chodzi o ale różnej maści i o porter angielski. Składnik ciekawy, ale poprzez dłuższe leżakowanie porteru można tę nutę wydobyć bez uciekania się do jego dodawania. Późniejsi badacze piw typu porter, jak np. Tizard stwierdzają, że nawet jeśli gdzieś pokutowało przeświadczenie, że lukrecja ma być w porterze, to najwięksi producenci wcale jej nie dodawali i podobnie jak inne składniki (kora kwassji, pieprz kajeński, czy amonek) była li tylko urban legend, taką samą jak woda z Tamizy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak mnie drożdże pozwolą , to znowu uwarzę portera bałtyckiego z lukrecją ,to fajne połączenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W metryczce Dunkelweizena z Żywca miałem notkę:

"Nuta lukrecjowa – być może

acetaldehyd – może z powodu starego słodu lub zbyt

wczesnego usunięcia drożdzy."

Edited by leech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem jedno, lukrecja jest ohydna w smaku :D

 

Nie mylcie "lukrecji", którą można znaleźć w produktach haribo, z korzeniem lukrecji. Osobiście nie znoszę tego czarnego czegoś z haribo. Sam się bardzo zdziwiłem, kiedy robiłem absynt, gdzie dodaje się sporo korzenia lukrecji, okazało się, że jest to jasny korzeń, a w smaku jest bardzo słodki i przyjemny. Do kupienia w sklepach zielarskich lub w necie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy lukrecję dodać? do gotowania?

 

Tak. Zawsze dodaje na 15 minut przed końcem gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.