Jump to content
Camel

Piwo wydaje się być zbyt gorzkie

Recommended Posts

We wtorek ( sześć dni temu) zabrałem się za moje pierwsze piwo z brewkitu(Coopers English Bitter). Dziś stwierdziłem, że najwyższa pora na pomiar cukru. Wyszło między 2 a 3 Blg. Wziąłem na spróbowanie, jednak w smaku wydaje mi się ono nienaturalnie gorzkie, nie dałbym rady go ciągle pić i przede wszystkim nie sprawiałoby mi to przyjemności. Czytałem, że nadmierna goryczka w piwie może być wywołana zbyt małą ilością dodanej wody, jednak dałem 20L, tak jak w przepisie. I teraz mam pare pytań:

 

1. Czy to jest normalne i czy smak sam z czasem się zmieni.(Piwo ma 2,5 Blg, ale piana całkowicie nie opadła jeszcze na dno, a z rurki wydobywa się około raz na 1-2 minuty CO2, z czego wniosek, że fermentacja trwa i smak może się zmieniać).

 

2. Czy w celu zmniejszenia goryczki, można do brzeczki dolać kilka litrów przegotowanej wody. Czy raczej nie bo piwo będzie zbyt rozwodnione/bezsmakowe.

 

3.Czytałem, że zbyt gorzkie piwo może być oznaką infekcji. Piwo pachnie jak dla mnie normalnie, nie czuć acetonu. Przesyłam jego zdjęcie:

sdc19783.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Jak Coś to mogę podesłać więcej zdjęć.

Edited by Camel

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba dobrze że bitter jest goryczkowy :) , Miałeś świadomość wyboru stylu piwa?

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem, piłem kiedyś piwo Bishops Finger, posmakowało mi, więc zdecydowałem się na bitter, jednak goryczka wyszła mi zbyt "potężna".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z czasem goryczka trochę słabnie. Ale tylko trochę.

 

Jak skończy fermentować to rozlej do butelek i sprawdź po 3 tygodniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przelewać na cichą? Czytałem na forum, że można dodać laktozy, opłaca się?

 

Nie kombinuj bo zrobisz to piwo niepijalnym - rozlej, nie poprawiaj, najwyżej rozdasz znajomym.

Jeśli blg stoi na tym poziomie kilka dni, wyklarowalo się, możesz cichą pominąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bishop's finger nie jest mocno goryczkowy. Sprobowalbys Old Speckled Hen - ten jest bardziej typowy bitter (ESB gwoli scislosci) i mocniejsza ma goryczke. Moze sie przekonasz i nawet polubisz ten styl i kto wie nastepne uwarzysz IPA ;)

Probowalem kiedys mojej IPA, ktora byla mocno gorzka (>60IBU) w trakcie przelewania i mało mi gęby nie wykrecilo. Po miesiacy w butelkach byla przyjemnie gorzka, zachwycajaca - ale nie kazdemu odpowiadal ten smak. Moja lepsza polowa twierdzi ze od tego piwa wyrastaja wlosy na jezyku i wypadaja te na glowie :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coopers English Bitter to definitywnie jeden z najlepszych produktów Coopersa.

Na szczęście mam jeszcze kilka butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.