Jump to content
boogies

zakażenia piwa

Recommended Posts

Witam,

 

Fajnie byłoby gdyby powstał dział (lub dedykowany wpis w wiki), w którym opisane byłyby zakażenia jakie mogą się wdać do piwa wraz ze zdjęciami i informacją czy sprawa jest beznadziejna, czy można sobie z nią jakoś radzić.

 

Just a thought. :)

 

Pozdrawiam

Krystian

Share this post


Link to post
Share on other sites

To załóż taki temat. Przecież nie ma takiego ograniczenia.

 

Dzięki za radę. Z chęcią bym założył, tylko... brak mi doświadczenia. Na razie w moim grodziszu na cichej pojawiły się jakieś podejrzane białe paprochy, ale w smaku są nie wyczuwalne. To pierwsze doświadczenie jakie mam z możliwymi zakażeniami. A ponieważ ludzie ciągle przerzucają się pytaniami - czy to już zakażenie - pomyślałem, żeby zaproponować stworzenie takiego tematu bardziej światłym w tym temacie. Do tego jaki mi się zresztą służył ten wątek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy dział...nie wiem, temat wystarczy. W końcu i tak to czy infekcja skończy się kanałem czy też, od biedy się jednak to piwo wypije jest uzależnione raczej od jego smaku, a nie błony czy innych wizualnych efektów na powierzchni, a smaku na forum nie wrzucisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie byłoby gdyby powstał dział (lub dedykowany wpis w wiki), w którym opisane byłyby zakażenia jakie mogą się wdać do piwa wraz ze zdjęciami i informacją czy sprawa jest beznadziejna, czy można sobie z nią jakoś radzić.

 

Niespecjalnie jest sens, bo infekcji może być w ogólności klikanaście albo i więcej, a często występują po kilka naraz i dają różne objawy, rozpoznać je można tylko posiewami a i to nie zawsze.

 

Każda infekcja szkodzi piwu poważnie, a to czy będzie pijalne czy nie można ocenić smakiem, ten sam mikrob może narobić wielkich szkód albo prawie żadnych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co zrobić ze skwaśniałą lekko brzeczką po burzliwej? Da się (oprócz bimbru )coś z tego zrobić ,jakoś podratować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z tobą ,ale to jednak ma trochę ekstremalny smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylej, co się będziesz denerwował. Na pocieszenie weź jakieś dobre piwko z piwnicy i w weekend zatrzyj następne. Chyba że masz aparaturę, to możesz poddać termicznemu uszlachetnieniu.

 

Inne rozwiązanie, o ile nie jest mocno kwaśne, to wlać do kega, dodać syropu/soku i szybko wypić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej pójdzie do aparatury do ojca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i odkryłem przyczynę zakażenia.3 warki drożdże pobrane jedna od drugiej.Najlepsze,że te prosto z paczki były pierwsze.

Może się zdarzyć aby w paczce były skażone drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.