Jump to content
Afghan

Obniżanie pH kwasem mlekowym

Recommended Posts

Witam. Ostatnio sprawdziłem testem akwarystycznym pH mojej wody w kranie i wyszło, że pH jest 7.3 W takim razie należało by się zakwasić zacier. Mam dostępny kwas mlekowy w proszku. Mógłby mi ktoś powiedzieć ile tego trzeba użyć? Znalazłem tematy o zakwaszaniu kwasem mlekowym ale była tam mowa o kwasie mlekowym w płynie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jesteś pewien ze to kwas mlekowy?

 

W ofercie firmy Hortimex jest w sprzedaży oprócz płynnych także w proszku, pod tym linkiem http://www.hortimex.com.pl/?art=422 w sekcji REGULATORY KWASOWOŚCI I STABILIZATORY jest opis.

Z tej firmy też go mam.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

pH wody nie jest takie ważne ponieważ zacier ma właściwości buforujące - utrzymuje stałe pH mimo dodawania wody i małych ilości kwasów i zasad.

 

Zmierz pH zacieru i wtedy możesz sprawdzić czy rzeczywiście jest konieczna korekta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pH wody nie jest takie ważne ponieważ zacier ma właściwości buforujące - utrzymuje stałe pH mimo dodawania wody i małych ilości kwasów i zasad.

 

Zmierz pH zacieru i wtedy możesz sprawdzić czy rzeczywiście jest konieczna korekta.

 

Aha. OK. Ale jeszcze na wszelki wypadek chciałbym w domu jakąś zważoną porcję tego kwasu mieć, a że w domu nie mam żadnej wagi to bym sobie w pracy to zważył i teraz chciałbym mniej więcej wiedzieć jakie mogą być możliwe ilości które mogę dodać. Jakieś będą to ilość w kilku czy kilkudziesięciu gramach?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 porcje po 2-3 gramy będą odpowiednie na początek. Zmierzysz pH zacieru i jak będzie za wysokie to jedną dawkę, Jak bedzie za mało to drugą. Więcej lepiej nie dawać bo wydaje mi się, że bedzie już to czuć w piwie. Ale to coder najlepie wie.

 

ps. Ja używam kwasu mlekowego raczej tylko do piw pszenicznych. Jako suplement słodu zakwaszającego.

Edited by rysmis

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej sobie zrobić roztwór np 50%. I potem można go dawkować po np 2 ml.

 

Najlepiej jest kontrolować pH zacieru paskami oraz dodawać kwas do wody do wysładzania, zwłaszcza pod koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy słód i nie mówię tutaj o słodzie zakwaszającym, lub proces zacierania obniża pH?

 

Przerwa zakwaszająca. Za wiki:

30-32* - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak zmieszasz słód z wodą o pH 7 czy nawet 8 to pH zacieru ustawi się samo na odpowiednim poziomie - poniżej 6.

Aha, czyli jak woda ma do 8 pH, to nie trzeba zakwaszać, czy jednak nie da się to tak powiedzieć i trzeba sprawdzać testem? z tego zrozumiałem, że słód zakwaszający stosuję się przy bardziej zasadowej wodzie?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reasumując: nie przejmuj się swoją wodą! pH=7,3 to typowy poziom kwasowości i woda jest zapewne OK.

Zapewne, bo jedna nie napewno. O jej przydatności dla piwowarstwa stanowi nie wartość pH, a wartość tzw alkaliczności resztkowej, która jest wypadkową współgry jonów wapniowych, magnezowych i wodorowęglanowych.

Skoro masz paski wskaźnikowe, zacierając (ale nie wcześniej jak po 5 minutach od wprowadzenia śruty do wody)sprawdź sobie pH zacieru. Jeżeli będzie poniżej 6,0 - wyluzuj!

Gdyby było wyższe niż 6,0, zakwaś zacier dodając małe porcje 50% roztworu kwasu mlekowego pod kontrolą tych pasków. Optimum to zakres 5,4 - 5,6.

Kwas mlekowy jest cieczą w warunkach normalnych. Ten sypki preparat nadaje się pewno do zakwaszania gleby a nie do piwowarstwa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwas mlekowy jest cieczą w warunkach normalnych. Ten sypki preparat nadaje się pewno do zakwaszania gleby a nie do piwowarstwa!

 

zgodnie z tablicami chemicznymi racemat ma temp topnienia 16,8 °C, ale optycznie czyste enancjomery mają już temperaturę topnienia 53°C. Więc zapewne jest to bezwodny kwas z nadmiarem jednego enancjomeru - a że jest sprzedawany jako regulator kwasowości do wyrobów cukierniczych do piwa też powinien się nadawać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten sypki preparat nadaje się pewno do zakwaszania gleby a nie do piwowarstwa!

Pracuję w firmie która produkuję dodatki do wędlin i jest to używane jako dodatek funkcjonalny. Także jest to używane do spożywki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, z glebą przesadziłem.

"Kwas mlekowy w proszku" to mieszanka składająca się z: ok. 59 % kwasu L-mlekowego + ok. 38% mleczanu wapnia + ok. 3% dwutlenku krzemu.

Jednak zdecydowanie polecam w zamian łatwy w dozowaniu 50 % wodny roztwór kwasu mlekowego. Jego enancjomeryczność bez znaczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, z glebą przesadziłem.

"Kwas mlekowy w proszku" to mieszanka składająca się z: ok. 59 % kwasu L-mlekowego + ok. 38% mleczanu wapnia + ok. 3% dwutlenku krzemu.

Jednak zdecydowanie polecam w zamian łatwy w dozowaniu 50 % wodny roztwór kwasu mlekowego. Jego enancjomeryczność bez znaczenia.

A czy mleczan wapnia i dwutlenek krzemu będą coś szkodzić piwu? Szczerze mówiąc jeśli miałbym stosować kwas mlekowy to wolal bym stosować ten w proszku który mam. A może go jakoś w wodzie rozpuścić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krzemionka (dwutlenek krzemu) w wodzie się nie rozpuści, ale to pryszcz. Mleczan wapnia rozpuszcza się słabo 8g/100 ml i do tego hydrolizując będzie niekorzystnie alkalizował środowisko. Z drugiej strony dostarcza jonów wapniowych, co nie jest złe.

Skoro chcesz, spróbuj eksperymentalnie użyć tego preparatu. Katastrofy raczej nie będzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak jest z innymi kwasami do obniżania pH ? Słyszałem, że niektórzy używają fosforowego, a czy ogólnie dostępny kwas cytrynowy się nada ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie, mam na stanie kwas solny techniczny 27%, też można używać (raczej do zakwaszania wody do wysładzania niż do brzeczki)? Jeśli tak, to ile mniej więcej trzeba by było go dodać do 20l żeby zjechać z pH 7,4 do 5,4 ?

Edited by korko_czong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mojej kranówy (do wysładzania) przeważnie dodaję (nie do wszystkich piw) 2mL/L kwasu mlekowego 80%, żeby obniżyć z ~7,5 do ~5,5. Zakwaszenie wody do wysładzania podnosi trochę wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy, wiecie gdzie w pobliżu Rybnika można kupić kwas mlekowy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.