Jump to content
WILCZURK9

barwienie piwa

Recommended Posts

Witam wszystkich fanów dobrego domowego piwka :). Na Forum jestem nowy, ale z kilunastoma warkami na koncie mogę już powiedzieć, że coś na interesujący nas temat wiem, aczkolwiek i tak zawsze za mało :P mam więc pytanko do bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów odnośnie barwienia piwa. Otóż latem minionego roku pojeździłem trochę po naszym pięknym ( gdyby nie podatki i kryzys ) kraju i znalazłem kilka ciekawych moim zdaniem wynalazków - piwa barwione na różne kolory, fioletowe, niebieskie zielone. Robił to jakiś browar spod Olsztyna, czy gdzieś z tamtych okolic. te wszystkie fioletowe i niebieskie kolorki to jakaś chemiczna lipa w dodatku z dodatkiem aromatów, czy czegoś takiego, może jakies soki owocowe dla popraw smaku itp. W kazdym razie mocno niezdrowe i płaskie w smaku. Nie mam oczywiście zamiaru ładować chemii do czegoś tak szlachetnego, jak domowe piwko, ale tak na Św. Patryka zielone na ten przykład... I zmierzając do sedna sprawy: po pierwsze czym ( barwnik niebieski spożywczy do brzeczki, żeby uzyskac zielony, czy tak? ale ile i jaki, w którym momencie produkcji ( do warzenia, na burzliwą, cichą, czy może przed rozlewem? jaką barwę powinno mieć piwko przed zabarwieniem ( jasnożółte, czy bursztynowe, ciemniejsze, czy jaśniejsze). A zauważyliście Żubra ciemnozłotego? intrygujący kolor - smak jak wszystkie kupne browaki do dupy, ale ten kolorek... Dało by się uzyskać taki choć w przybliżeniu? i czego należało by użyć? Chodzi mi o naturalne zabarwienie w tym przypadku bez użycia barwników, bo zielonego to ze słodu raczej nie wyciągnie :smilies: A tak swoją drogą, co oni dają do tego piwa, że jest takie gówniane a ludzie iatk je kupują i mało tego piją :lol: :lol: :lol: No to z birofilskim pozdrowieniem i narka :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, nigdy nie robiłem piwa z barwnikami, natomiast kilka innych rzeczy owszem. Barwniki spożywcze masz zarówno zielone, jak i niebieskie, więc ja bym raczej próbował z zielonym, żeby przy niebieskim nie zrobić przez przypadek czegoś niebieskawego zamiast zielonego. Na allegro są dostępne dość tanio barwniki w proszku, w Piotrze i Pawle widywałem w płynie, ale one drogo wychodzą. Intuicja mi mówi, że to "sama chemia", więc drożdże nie ruszą, a w takim razie ja bym dał przed burzliwą. Ile: tak, żeby kolor się podobał (to nie firma, gdzie trzeba pilnować norm przemysłowych, nawet jak przekroczysz zalecaną dawkę, to jednorazowo nic Ci nie będzie). No i oczywiście celowałbym w jak najjaśniejszą brzeczkę, trochę tak jak przy farbowaniu włosów (zdaje się, że tam się najpierw rozjaśnia ciemniejsze włosy, żeby dobrze się kolor przyjął).

Żubra ciemnozłotego nie widziałem, bo przecież nie kupię, żeby wylać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mogę się wypowiedzieć na temat barwienia ;) Mam jeszcze dwie buteleczki tego nieszczęsnego piwa i nie mogę go zmęczyć, a wylać szkoda. Kupiłem różne barwniki spożywcze, w tym niebieski, i zabarwiłem piwo pszeniczne. Mam ładny niebieski kolor, niebieską pianą, ale też wszystko inne co ma kontakt z piwem w czasie jego picia. Albo trafiłem na felerny barwnik, albo dałem go za dużo, albo żle go przygotowałem przed połączeniem z piwem. Wziąłem około 2 g proszku, rozpuściłem w niewielkiej ilości piwa, a następnie dodawałem etapami do fermentatora bezpośrednio przed butelkowaniem. Nie wlałem wszystkiego poniewać już wcześniej byłem zadowolony z koloru. Na początku łączenia barwnika z piwem otrzymałem kolor zielony, potem niebieski. W domu mam jeszcze odcienie zielonego, czerwonego i kilka innych, których nie pamietam. Nie wiem czy jeszcze kiedyś użyję barwnika, a jeśli już to powiedzmy, że w kilku butelkach a nie w całej warce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/...dpost__p__88752

 

Te barwniki są na tyle silne ze trzeba brać w kolorze takim jaki chce sie uzyskać.

Dostępne sa na allegro w opakowaniu 8g, wystarcza to na kilka kolorowych warek.

Nie zostawiają obcych posmaków ale należy stosować z umiarem do warki 20l

dałbym nie więcej niż 3g - 2g do burzliwej i 1g przy rozlewie.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja chyba kupiłem inny barwnik w opakowaniu 5 g. Dobry patent na Red Irish Ale ;) Podobnie jak josefik, w piwie nie wyczuwam obcych smaków. Ogólnie jestem zadowolony tylko to barwienie wszystkiego mi przeszkadza ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zauważyliście Żubra ciemnozłotego? intrygujący kolor - smak jak wszystkie kupne browaki do dupy, ale ten kolorek... Dało by się uzyskać taki choć w przybliżeniu?

Podejrzewam, że ten kolor jest z dodatku słodu monachijskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że ten kolor jest z dodatku słodu monachijskiego.

albo karmelu :)

Wypiłem dwa i w jednym czułem raczej smaki palone :P

Te warki jakieś nierówne warzą- trzymają poziom Żubra, bo kiedy jeszcze piłem to pamiętam, że też 'niepowtarzalne' były :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypiłem dwa i w jednym czułem raczej smaki palone :P

Te warki jakieś nierówne warzą- trzymają poziom Żubra, bo kiedy jeszcze piłem to pamiętam, że też 'niepowtarzalne' były :)

"Niepowtarzalne", dobre he, he. To nic będziemy próbować. Metodą prób i błędów do czegoś tam dojdę. Josefik, to co pokazałeś -bomba! to jest właśnie mój cel na Św. Patryka. Piękny kolorek, ufam, że smak również.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Niepowtarzalne", dobre he, he. To nic będziemy próbować. Metodą prób i błędów do czegoś tam dojdę. Josefik, to co pokazałeś -bomba! to jest właśnie mój cel na Św. Patryka. Piękny kolorek, ufam, że smak również.

Przecież nie napisze, że piwowar nie panuje nad kontrolą temperatury zacierania :P No bo przecież nie jest to efekt leżakowania w butelkach :)

A z komercyjnych browarów piłem:

IMG_8536.JPG

Zdjęcie z neta

Niezłe piwo - na etykiecie tylko info 'barwnik naturalny'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.