Jump to content
chackman

Dark Ale + jaki ekstrakt słodowy?

Recommended Posts

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum.

 

Niedawno przyrządziłem piwo z puchy, Coopers Lager- dostałem cały zestaw jako prezent. Jestem zadowolony ze smaku mojego piwa, jest całkiem udane. Robiłem je na glukozie.

 

Jako następny cel obrałem sobie Coopers Dark Ale. Tym razem jednak zamiast cukru (sacharoza lub glukoza) chcę dodać ekstrakt słodu z puszki. I tu kilka pytań: który słód (ciemny, czy jasny) bardziej się nadaje do brewkitu Dark Ale od Coopersa, a także czy widzicie różnicę w płynnych ekstraktach słodowych Coopersa i Wes? Jeśli tak, to który wybrać? Jakie skutki będzie miało dodanie jasnego lub ciemnego ekstraktu do brewkita ciemnego? W pewnym temacie co prawda ktoś napisał parę zdań, że można dodawać ekstrakt jasny, ale mimo wszystko chcę dowiedzieć się dokładnie.

 

Może ktoś już przygotowywał Dark Ale nie z cukrem a z jakimś ekstraktem?

 

Dziękuję z góry za pomoc.

 

Paweł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś o tym niedawno dyskutowaliśmy w piaskownicy. Ogólnie: producent sugeruje cukier, więc przygotowuje kolor pod cukier. Jeżeli dodasz jakikolwiek ekstrakt, to będzie ciemniej, niż założył producent. Smakowo na pewno smaczniej z ekstraktem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć. Mieszałem tę puszkę (Dark Ale) z ciemnym ekstraktem Coopersa - dokładnie Coopers Malt Extract Dark (1,5kg). Piwo było ciemnobrązowe, pod światło przejrzyste. Miałem ten sam plan, co Ty - przekonać się, jak wyjdzie piwo z puszki z dodatkiem ekstraktu, zamiast cukru.

 

Jeśli mam być szczery, to nie zauważyłem jakiejś ogromnej różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dobrze, dziękuję, a jeśli chodzi tylko o porównanie ekstraktu słodu jasnego i ciemnego, to który może być lepszy (spowoduje, że piwo będzie takie głębsze i pełne w smaku jako ciemne)? tak czy siak chyba spróbuję ciemny ekstrakt...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam tylko od siebie, że na Twoim miejscu, ze względu na cenę, zamiast ekstraktu Coopersa zakupiłbym ekstrakt WES lub Bruntal, ale za to 1,7 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

pisałem o tym tu: http://www.piwo.org/...dpost__p__37297

zastosować powinieneś ekstrakt Jasny (Light) lub Extra Jasny (Extra Light). Puszka brew-kita jest już odpowiednio "zabarwiona" pod piwo jakie masz uzyskać.

Piwo będzie ciemniejsze (jak dasz ciemny ekstrakt) i może też dostać posmaków od ciemnych słodów - i zamiast Ale wyjdzie Porter.

Ze względu na koszty polecam WES (syropy Coopersa są jaśniejsze ale droższe).

Możesz też zastosować jasny ekstrakt suchy lub mieszankę z glukozą (500g ekstraktu + 500/700g glukozy).

Piwo będzie też dobre a w kieszeni więcej pieniążków zostanie.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

chciałbym odkopać temat celem kilku wyjaśnień. Właśnie nastawiłem do fermentacji tego Dark Ale Coopersa (1,7 kg) + WES jasny (1,7 kg). Myślałem, że gdy dodam 3 litry (gorącej wody) + 19,5 litra (wody zimnej), co daje w sumie 22,5 litra, to osiągnę takie, powiedzmy, standardowe 12 Blg. A tu ponownie klapa, bo wyszło 10. Robiłem wcześniej Lagera Coopersa i 1 kg glukozy, wyszło 9 Blg. Jednym słowem, te puchy nie są tak "bogate" w ekstrakt? Czy może nie powinienem dodawać 23 litrów wody, a jedynie około 19, bo już same puszki są pewną objętością...? Wtedy konsekwencja- zbyt gorzkie zapewne. Jaki złoty środek i czy w ogóle się przejmować? :) Moja druga pucha, jeszcze może jedna, dwie i spróbuję zacierania, gdzie sam sobie będę chmielił!

Share this post


Link to post
Share on other sites

..... - z dwóch puszek WES'a (pszenica i jasny) wyszło mi 8 BLG przy 20 litrach (4 litry z gara plus 16 Primavery) ... co ciekawe z tego samego zamówienia "Jasne" z dwóch puszek i tych samych proporcjach wody 13BLG przy 20 litrach.

... więc to chyba nie cukromierz.

 

....efekt jest taki, że ...... gar, słody, wkład do kadzi, termometr i chmiele już do mnie jadą :D

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

..... - z dwóch puszek WES'a (pszenica i jasny) wyszło mi 8 BLG przy 20 litrach (4 litry z gara plus 16 Primavery) ... co ciekawe z tego samego zamówienia "Jasne" z dwóch puszek i tych samych proporcjach wody 13BLG przy 20 litrach.

... więc to chyba nie cukromierz.

 

...

Jeśli waga puszek taka sama to masz coś z ......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli waga puszek taka sama to masz coś z ......

 

Anteks - z całym szacunkiem i w zgrzebnym worze na kolanach przed Twoim Majestatem ... ale nie .... sprawdzane śwagra balingiem - i te same parametry ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteks - z całym szacunkiem i w zgrzebnym worze na kolanach przed Twoim Majestatem ... ale nie .... sprawdzane śwagra balingiem - i te same parametry ;)

Wszystkie puszki z WESa 1,7 kg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie puszki z WESa 1,7 kg?

 

Oui, Oui .... :D .... producenci konserw zmusili mnie do zacierania :D

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oui, Oui .... :D .... producenci konserw zmusili mnie do zacierania :D

napisz handel@wes.pl i poproś o wyjaśnienia

ps to pierwszy taki przypadek chyba

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

napisz handel@wes.pl i poproś o wyjaśnienia

ps to pierwszy taki przypadek chyba

 

nie no bez jaj :D - każdemu może zdarzyć się wadliwy produkt, nie mam pretensji tym bardziej że tak jak piszesz to znikomy procent ... problem chackmana jest jedynie jako tako zbieżny z moim, stąd moje posty ... wcześniej nie wychylałem się z tym ... hmmm "wynaturzeniem"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jednym słowem, te puchy nie są tak "bogate" w ekstrakt? Czy może nie powinienem dodawać 23 litrów wody, a jedynie około 19, bo już same puszki są pewną objętością...? Wtedy konsekwencja- zbyt gorzkie zapewne. Jaki złoty środek i czy w ogóle się przejmować? :)

Pucha puszce nie równa ;) Ja robie tak, że po rozpuszczeniu słodów w gorącej wodzie uzupełniam zimną wodą w fermentorze do kreski 20 litrów w fermentorze. Mierzę wtedy blg i decyduję, czy mogę pozwolić sobie na dolanie jeszcze trochę wody, żeby osiągnąć pożądaną gęstość, czy zostawić jak jest. Z reguły jest tak, że kończe własnie na 20 litrach i blg na poziomie ok 11 - 11,5. Piwko wychodzi bardziej treściwe. Pozdr!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce zakładać nowego wątku więc spróbuję tutaj.

Co wyjdzie z czegoś takiego:

Cooper Lager 1,7kg + Malt Extract Dark 1,7kg? 

Wiem że powinien być jasny ale akurat nie miał ten dostawca jak zamawiałem cały zestaw a chciałem z jedną przesyłką, a nie zależy mi na jakimś czystym stylowo piwie,ale sam jestem ciekaw co z tego może wyjść w porównaniu do jakiegoś konkretnego stylu?

I czy dobrze będzie przeprowadzać burzliwą na tych drożdżach z brewkitu Coopers'a w temp.pomieszczenia ok 16-18*?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce zakładać nowego wątku więc spróbuję tutaj.

Co wyjdzie z czegoś takiego:

Cooper Lager 1,7kg + Malt Extract Dark 1,7kg? 

Wiem że powinien być jasny ale akurat nie miał ten dostawca jak zamawiałem cały zestaw a chciałem z jedną przesyłką, a nie zależy mi na jakimś czystym stylowo piwie,ale sam jestem ciekaw co z tego może wyjść w porównaniu do jakiegoś konkretnego stylu?

I czy dobrze będzie przeprowadzać burzliwą na tych drożdżach z brewkitu Coopers'a w temp.pomieszczenia ok 16-18*?

Jakiś czas temu robiłem jakąś jasną puchę Coopersa albo Muntonsa (mogło to być IPA ale głowy nie dam) i również zamówiłem ekstrakt ciemny. Wyszło takie ciemne ale (z lekką przypalaną i kawową nutką....) Dla mnie bomba. Do dzisiaj wspominam (ja i moi znajomi) to piwo z sentymentem; Moim zdaniem nie masz się czego obawiać (będziesz miał "ciemnego" lagera z przypalanymi nutami). Właśnie planuję kolejny taki miks ale z dodatkowym chmieleniem na zimno (chcę stworzyć cos na wzór ciemnego mocno chmielonego ale). Trzeba kombinować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.