Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Russian Imperial Stout

Recommended Posts

Planuję zrobić takiego czarnego, gęstego szatana pod 12% jak według wiki.

I mam parę pytań:

1. Mam zamiar użyć drżdży Abbey II, zostały mi z tripelka, zebrane na cichej i pytanie czy dadzą radę takiej mocy (charakterem się ponoć nadają ale pytanie czy nie padną od nadmiaru alko)? A może zrobić duży starter i na cichą zadać świeżych? W wiki napisane że nawet do refermentacji trzeba gestwy dodać. Jak to rozwiązać?

2. Zastanawiam się czy nie lepiej zrobić z tych drożdży np. quadrupla 10% i zebrać z cichej tych twardzieli którzy to przeżyli i ich namnożyć?

3. Przepis podaje "infuzyjnie" a ja zastanawiam się czy nie lepiej by było dekokt chociaż dwustopniowy, czy też nie będzie miało wpływu?

4. Czy zasyp 0,6 palonego jęczmienia i 0,4 carafy (jak w przepisie) na 20L to nie będzie za dużo? Obawiam się czy ta paloność nie będzie za mocna.

5. Czy przy tak mocnym piwie ma znaczenie czy będzie to słód pale ale czy pilzneński?

 

Jeśli macie jakieś ciekawe uwagi odnośnie tego gatunku to chętnie usłyszę.

 

Da się gdzieś dostać jakiś wzorzec referencyjny na spróbowanie?

 

I jeszcze, co zrobić z cienkusza? :)

Edited by seler

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy tego typu drożdże będą odpowiednie. Też się przymierzam do tego piwa, ale niestety uwarzę go w następnym sezonie. W tym stylu możesz użyć praktycznie każdego słodu i chmielu. Możesz pokusić się o stworzenie własnej receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

opisie drożdzy na stronie centrum stoi że się nadają, ale jeśli są lepsze to do takiego piwa warto dokupić, więc słucham propozycji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym użył Irish Ale. Generalnie mają być to drożdże dedykowane dla brytyjskich piw. Jeśli będą to żarłoczne drożdże to nawet lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również polecam drożdże Irish Ale. Wee Heavy i RIS wyszły mi znakomite. Jeśli dostatecznie długo zostawisz piwo w butelkach (przy takiej gęstości min.2 miesiące), to goryczka się trochę zbalansuje.

Do cienkusza dodaj cukru (może być np. przepalany) tak, żeby brzeczka miała ok.12°Blg, nachmiel odpowiednio i uwarz (to będzie kilka litrów, więc w zwykłym garnku na zwykłej kuchni), sfermentuj dowolnymi drożdżami, a potem dodaj do każdej buteleczki 0,33l po 2 lub 3g ksylitolu. Tym sposobem zdobędziesz serce każdej kobiety :cool::smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejnym moim wyzwaniem zamierzam uczynić R I S a , a recepture przewiduje..

- słody.. pilznenski ok 3,5 kg , monachijski ok 1,2 wędzony ok 1,0kg , karmelowy jasny i ciemny po 0,75 kg oraz jeczmień palony 0,5 kg

do tego chce użyć ekstraktu jęczmiennego w syropie 1,2 kg soku z czarnej porzeczki (domowy , już mam ) oraz cukier kandyzowany o,5 kg

To składniki które chce użyc.. a drozdze.?- chce wykorzystać cała gęstwe z warki (juz działa ) do której użyłem S 04

Spodziewany efekt to około 22l piwa o gęstosci początkowe 20- 25 Blg

Moje pytanie - czy którys z szanownych piwowarów zmagał sie z RIS em i czy moje podejście ma znamiona powodzenia ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.