Jump to content
Afghan

Ile wejdzie piwa w fermentator 33 l?

Recommended Posts

Witam. Powiedzcie mi z waszych doświadczeń, ile wejdzie piwa w fermentator 33l piwa, tak żeby na burzliwej drożdże nie spacerowały po mieszkaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wszystko zależy od drożdży. S-33 wytworzyły mi na 20 l Witbierze około 1l piany. Wyeast American Ale około 3-4 l w moim 22 l AIPA. A jakbyś zrobił pszenicę na Wyeast Wiehenstephan Weizen Wyeast zaleca 30% przestrzeni fermentora na samą pianę :P

Jak będziesz robił ~20l warki to nie masz czym się martwić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Powiedzcie mi z waszych doświadczeń, ile wejdzie piwa w fermentator 33l piwa, tak żeby na burzliwej drożdże nie spacerowały po mieszkaniu?

Zależy jakie drożdże i w jakiej kondycji. Piwa dolnej fermentacji więcej, nawet 29-30 l. Górnej fermentacji to trudno powiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co z burzliwą w otwartym fermentatorze ? Możesz tak to rozwiązać

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisali przedmówcy dolniaki zachowują się spokojniej. Bavariany, pilzner lager, urquell lager czy munich lager spokojnie do 26-29 L. Właśnie na nich w tym sezonie jadę. Górniaki np. wspomniane American Ale czy drożdże pszeniczne to 22-25 L max.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, Zymofermy wyłażą obojętne ile im zostawisz miejsca. Takie to szkopstwo ekspansywne. ;)

 

Ale prą na wschód czy we wszystkich kierunkach podłogi?? ;):D

 

 

Mówiąc poważnie to czasem warki 23 wyłaziły, a czasem robiłem bez problemów 28l (zawsze na górnych)

Kondycja drożdży, ich szczep oraz temp fermentacji mają wpływ. U mnie rurka fermentacyjna jest umieszczona nie na środku, tylko blisko brzegu dekla, więc podłożenie czegoś pod fermentator (z jednej strony) tak aby rurka znajdowała się w najwyższym punkcie bardzo pomaga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy drożdżach US-05 w temperaturze 18 stopni, to 27L spokojnie można robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

US -05. Dobre drożdże. Robią u góry kożuch, dobrze pracują .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój rekord to 29l przy drożdżach do koelscha i 28l przy wb-06. Spokojnie sobie siedziały pod pokrywką:) Ale tak jak pisali poprzednicy, temperatura musi być w dolnych przedziałach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dobra czyli przy przelewaniu na cichą to już jest piwo tak?

 

drożdże zadajesz do brzeczki, ale przy przelewaniu na cichą masz już piwo. A dzień przed przelaniem to nadal jest brzeczka czy już piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zielone piwo jest piwem, ale nie jest gotowym produktem.

czepianie się słówek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie czepianie się słówek,terminologia zobowiązuje.Do fermentacji brzeczka,po fermentacji piwo.Obojętnie w jakim stanie.Zielone piwo jest piwem bo zawiera alkohol i jest przefermentowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dobra czyli przy przelewaniu na cichą to już jest piwo tak?

 

drożdże zadajesz do brzeczki, ale przy przelewaniu na cichą masz już piwo. A dzień przed przelaniem to nadal jest brzeczka czy już piwo?

 

a kiedy zarost przestaje być zarostem, a zaczyna być brodą? dobra ilustracja do marksistowskiego wykładu o przechodzeniu ilości w jakość :)

 

w logice taki proces stawiania granic nazywa się "zaostrzaniem definicji" i bez niego nie poradzilibyśmy sobie w bardzo wielu dziedzinach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.