Jump to content
darko

Wtórna fermentacja quadrupla drożdżami winiarskimi.

Recommended Posts

Wychodzi na to, że mój quadrupel utknął na 6,5 Blg (z 22,5 blg). Zastanawiam się nad dodaniem drożdży szampańskich, np. Lalvin EC 1118 lub tych do miodów - G-995. Czy ktos ma jakies doświadczenie w tym temacie? Sziszi pisał o dofermentowywaniu barleywine, ale efektów jeszcze nie opisał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale chodzi o refermentację czy "dotrawienie" cukrów do niższego blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czarno to widzę, jak zeszło tak nisko, to jest tam juz sporo alkoholu, wątpię czy jakieś drożdże zechcą podjąć fermentację w takich warunkach.

Może lepiej pobujaj fermentorem albo podnieś temperaturę.

A może to już koniec, jakie było FFT? Moje Barley Wine kończyły właśnie na 6-6.5.

 

Jak juz, to bym dodał drożdże piwne amerykańskie albo belgijskie, słyszałem, ze drożdże do win mają problemy z fermentacją brzeczki piwnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O refermentacji nawet nie myślę, jest jeszcze sporo cukrów w tym piwie.

Pobujałem i podgrzałem do 23 C już we wtorek, jutro sprawdzę jaki jest efekt. Coder, a udał Ci się kiedyś taki numer z drożdżami piwowarskimi? Sziszi pisze, że drożdże szampańskie zaczęły żreć.

FFT nie robiłem, bo jak zwykle zapomniałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie, próbowałem 2-3 razy i nigdy nie chciały podjąć pracy, a dodawałem drożdże w książkowy sposób, z aklimatyzacją w nowej brzeczce itd.

 

Jeden jedyny raz się powiodło, jak zdekantowałem niedofermentowane piwo na świeże yeast cake po fermentacji lekkiego piwa na American Ale.

 

Ale drożdży szampańskich nie próbowałem nigdy, trzeba by je jakoś zastartować...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bayanus są suchymi drożdzami szampańskimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czarno to widzę, jak zeszło tak nisko, to jest tam juz sporo alkoholu, wątpię czy jakieś drożdże zechcą podjąć fermentację w takich warunkach.

Może lepiej pobujaj fermentorem albo podnieś temperaturę.

A może to już koniec, jakie było FFT? Moje Barley Wine kończyły właśnie na 6-6.5.

 

Jak juz, to bym dodał drożdże piwne amerykańskie albo belgijskie, słyszałem, ze drożdże do win mają problemy z fermentacją brzeczki piwnej.

A z jakiego blg startowały ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem drożdże Lalvin EC 1118 na cichą fermentację i do refermentacji.

 

Co do nagazowania to po 3tyg, jak próbowałem to było dość niskie, ale widać, że drożdże podjęły pracę.

Podczas cichej piwo zeszło o 2Blg, a na burzliwej przez ostatni tydzień nie odferrmentowało nic. Ostatecznie z 28Blg odfermentowało do 7.

 

Lalvin EC 1118 to drożdże szampańskie, które używa się także do refermentacji, także powinny podjąć pracę przy dość dużym stężeniu alkoholu.

Aczkolwiek moje doświadczenie są dość nikłe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie kupiłeś te drożdże? W piwowar.com.pl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma jednak potrzeby dodawania innych drożdży, quadrupel zszedł do 4,5 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.