Jump to content
Sign in to follow this  
ukko

Trappist High Gravity 3787 - problem

Recommended Posts

Witam.

Mam za sobą już 10 warek ale wszystkie robione na suchych drożdżach. Postanowiłem spróbować po raz pierwszy aktywatora drożdży płynnych. Musiałem wykonać starter ponieważ planuje uwarzyć piwo o gęstości 20° Blg. Postąpiłem zgodnie z instrukcją, po 3 godzinach saszetka napuchnęła. W międzyczasie przygotowałem 1l brzeczki o gęstości 12° Blg, dolałem troszkę sterylnej wody celem wyrównania do 10 ° Blg. Schłodziłem, drożdże zadałem w temp ok 30 °C. Typowych oznak pracy drożdży nie było żadnych, ani piany ani pęcherzyków Co2.Starter stoi już prawie 48 h w temp 25 °C i nic się kompletnie nie dzieje. Nie wiem co dalej robić, wydaje mi się że drożdże jednak pracowały bo zapach jest przyjemny, estrowo-fenolowy. Czy i kiedy mogę użyć startera do fermentacji?Czy jeszcze czekać a może zmierzyć jeszcze ° Blg?Może głupie pytanie ale jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z płynnymi drożdżami. Postępowałem jednak ściśle z instrukcjami.Nie wiem co dalej, proszę o jakieś podpowiedzi

Pozdrawiam

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko jest Ok. Jest zapach, czyli Ok.

Nie zawsze musisz mieć pianę, CO2.

Według mnie możesz zaszczepić warkę.

Czy na dnie powstała warstwa drożdzy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeszlo do 2,5 ° Blg a na dnie powstała warstwa drożdży. W takim razie do lodówki gdzie gęstwa poczeka do poniedziałku. Dzięki za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

20 blg dużo, może ponowny starter?

Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć :(

Pociągną, tylko dobrze napowietrz i będzie ok. THG to straszne żarłoki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji.

Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji.

 

Osiadły, co widać na załączonym obrazku

post-2199-0-38258600-1325285313_thumb.jpg

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy nie za mało tych drożdży na 20 litrów 20 blg ? Kalkulator - program wskaże więcej.

 

Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l)

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l)

 

Troszkę za mało tych drożdży - na moje (na warkę 20 blg) , zrobisz jak uważasz.

Ale można przed 20 blg , uwarzyć 20 litrów 12 blg, zebrać i wtedy 20 blg.

Tak warzą i w taki sposób mam zamiar zrobić - mam te same drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem dziś rano jeszcze troche świeżej brzeczki. Drożdże pracuja, jeszcze nie opadły a tymczasem brzeczka się chłodzi i niebawem trzeba będzie zaszczepić. Czy mogę dodać starter jeszcze w trakcie "pracy" drożdży?Planuje wlać całą zawartość słoika. Na logikę wydaje się że tak ale wolę zapytać

Edited by ukko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodawaj śmiało.

 

Super. Dziękuję. Zaraz zaszczepiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.