Jump to content
Sign in to follow this  
neversoft

Muntons - Mexican Cerveza

Recommended Posts

Witam,

 

wczoraj na szybko nastawiłem sobie brewkita "Muntons - Mexican Cerveza" ok. godziny 20:00. Zawsze rano już wszystko fajnie reagowało jak szalone, nieważne czy brewkit czy nastaw z samych surowców. Teraz jest inaczej. Sprawdziłem dzisiaj rano i nic nie bulkało. Zobaczyłem pod pokrywę i niby jakaś piana jest ale nie strasznie dużo i miejscami.

 

Co może być nie tak? na instrukcji nie było nic o temp i przez moja nieuwagę (nie poszukałem na forum temperatury) nastaw miał 22 stopnie podczas dodawania drożdży. Dzisaij wyczytałem, ze powinien mieć od 18-20 stopni... ale nie chce mi się wierzyć, że to przez to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to nie wierz, że to dlatego, że masz różnicę 2 stopni ;) A tak poważnie to poczekaj jeszcze dzień i zobaczysz co wtedy. Natura nie zna słowa "zawsze" :) Wczoraj też się martwiłem o start mojej warki, a dzisiaj rano z radością zauważyłem, że na powierzchni brzeczki znajduje się ogromna czapa piany. Piwowarstwo to też cierpliwość, więc poczekaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdopodobnie zbyt dużo wody w rurce. CO2 nie daje rady jej przepchać i uchodzi sobie w nieszczelnościach pokrywy. Odlej wody by zakryła trochę dolne kolanko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedźi. Dzisaij sprawdziłem. Jest trochę painy ale rzadkiej i miejscami. Co do nieszczelności to wydaje mi się, że ich nie ma aczkolwiek użyłem nowego fermentatora i może coś jest nie tak jak powinno. Póki co będę czekał :) zobaczymy jak się rozwinie.

 

coelian - fajnie, że ktoś ze Śląska Cieszyńskiego jest :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam jest nas więcej :) (ale nie wszyscy oznaczyli się ponownie na mapie ;) )

Ja bym powiedział jeszcze inaczej ;) Na śląsku jest nas bardzo dużo, jaki by to nie był śląsk to piwowarów jest jak mrówków ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Ja bym powiedział jeszcze inaczej ;) Na śląsku jest nas bardzo dużo, jaki by to nie był śląsk to piwowarów jest jak mrówków ;)

 

A ja znam co najmiej jednego z podbeskidzia :D (prócz mnie :okey: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.